Tips: Halau Setan Sebelum Study..


Assalamualaikum
Pernah  x situasi kat atas tu jadi kat kawan2.. Mstilah pernah kan? Bak kata pepatah melayu, " ubat tido  yg paling mujarab ialah buku"..haha.. Nak tau dak kenapa kita senang + cepat sangat ngantuk bila kita bukak n baca buku?  Ke hgpa nak kemukakan pendapat hgpa?

Sebab buku tu bentuk petak?

sebab buku xda moving pictures?

sebab buku tu buku?

Sebab buku bukan iphone 4ass?



ada x terlintas benda2 tu kat kepala hgpa? kalau ada, hgpa salah sama sekali! anda pulang tanpa sekupang pun didalam poket ( ala2 whowantstobemillionaire).. Sebab dan musabab nyer mudah ja.. maybe ada penerangan saintific tentang benda ni tapi pada pendapat aku mudah ja.. suma ni sebab godaan setan.. 

Kita bukak buku untuk apa?
untuk dapat ilmu..

mendapatkan dan mencari ilmu itu apa?
itu ibadah..

Kita beribadah untuk apa?
untuk mendapat keredhaan Allah..

Setan suka x suma tu?
semestinya tidak..

And thats why la dia masuk dalam sistem saraf kita n beratkan kelopak mata kita agar kita mengantuk n start to tidoq instead of cari ilmu.. Jadi, sebelum nak start study tu, boleh lah mulakan dengan.... 









Insyaallah xngantuk sangat... ok, tu saja yg aku nak kongsikan... 
Assalamualaikum







 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger