Sembang2: Suma nak Short..

Assalamualaikum dan salam satu dunia...

Hgpa pernah x guna perkataan2 yg dipendekkan tu? Msti suma pernah guna LOL kan bila dok mesege guna telepon atau dok sembang fb mahupun Twitaq.. kalau nak expresskan yg kita tgah dok gelak truk mmg xda perkataan lain la yg kita akan guna msti LOL...kan3? haha.. Tapi, sejak dua menjak tiga menjak empat menjak ( kedebushhh!) ni... aku selalu dok ternampak Short-form2 yg baru dan lebih complicated..haha.. sampai aku xboleh nak agak bnda apa yg si pulan ni nak habaq sebenaqnya... contohnya

"Yo Bro, u make me fdlmao yesterday... "
what on earth is fdlmao??

So, aku pun nekad untuk cari dan ambil tau tentang brapa banyak lg sebenaqnya short-hand2 yg menjadi trend dalam alam maya sekarang ni.. hgpa nak tau x, bnda apa yg aku jumpa? Ok, jom aku share ngan hgpa noh...

Harap maklum, PEEKARA DIBAWAH MENGANDUNGI PERKATAAN2 YG HANYA SESUAI DIBACA OLEH GOLONG 18 TAHUN DAN KEATAS..


  • lol = laugh out loud/laughing out loud
  • lmao = laugh my @$$ off
  • roflmao = rolling on the floor laughing my @$$ off
  • lool = laughing out outrageously loud
  • fdlmao = falls down laughing my @$$ off
  • fdl = falls down laughing
  • brb = be right back
  • bbl = be back later
  • b2b = business to business
  • ttyl = talk to you later
  • ttfn = ta ta for now
  • tfn = til further notice
  • bol = busts out laughing
  • lmfao = laughing my fat @$$ off
  • lmbo = laughing my butt off
  • imho = in my humble opinion
  • imo = in my opinion
  • rtfm = read the f* manual
  • <3 = love (heart)
  • h8 = hate
  • tmi = too much info
  • omg = oh my gosh
  • omfg = oh my f* gosh
  • itt = in this thread
  • afaik = as far as I know
  • afk = away from keyboard
  • asl = age sex location

so, Imho, mmg org2 zaman sekarang bukan sahaja di malaysia, malah di suluruh pelosyok dunia dah jadi makin malas nak menaip...n Afaik, ada banyak lagi perkataan yg telah dishorthanded kan...haha..tapi xpala, kalau dah jadi trend, apa boleh kita buat lagi kan? just follow the flow as long as it doesn't bother anyone... n x guna perkataan mencarut carut...ok, thats all for now...

BRB AND BBL..
Assalamualaikum..



 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger