Sembang2: EHH.... Humanity p mana ek?

Assalamualaikum..

Kawan2 ingat lagi x beberapa bulan yg lepas kita suma penduduk guli biru AKA bumi ni dikejutkan dengan video sorang budak lelaki china  yg comel n adorable ( im just assuming)  telah dilanggaq oleh sorang pemandu van ataupun lebih dikenali dengan "freakin bastard!".. Dia tau dia dah terlanggaq budak, pstu dia boleh p gelek plak budak tu.. aku nak langgaq bangkai tikus pun pikiaq 5 6 kali tau dak.. Xguna punya manusia, kalau dapat dia tu mmg aku gantung buat punching bag.. ( emosional seketika)... Yg aku bertambah geram, 18 orang yg lalu lalang kat situ sama2 sewel dengan pemandu van tu.. Depa bleyh lalu buat tatau, dok melenggang kangkun masak belacan kat tepi budak yg tgah cedera parah tu... Where the ikan have your sanity n humanity gone!?? you freakin 18 people!!.. Masa video tu tengah panas dulu, abes suma penduduk China aku hentam.. Sori yer penduduk2 of China yg xbersalah, aku emosional sikit time tu.. masa tu, dalam fikiran aku dok kata..


"Apalah nak jadi ngan orang2 kat China tu... Nasib baik lah penduduk2 Malaysia masih ada nilai2 kemanusiaan... Aku bangga jadi rakyat Malaysia" 


A FEW MONTHS LATER
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.








Negara kita digemparkan dengan video yg lebih kurang sama ngan yg jadi kat china dulu, cuma bezanya kali ni, it happened in Malaysia..Suma pun dah tengok video ni kat media2 kan? berita, facebook, youtube, suma jenis saluran dah tayang video yg menunjukkan sorang makcik tu kena ragut, n then kena heret, n then beberapa orang yg lalu lalang kat tepi tu boleh buat selumber yaya, selumber wawa ja kat makcik tu...  Depa tu mai dari mana ni? pluto? depa ingat yg dok terbaring atas jalan tu tikus ka? semut ka? n guess what?


makcik tu manusia laa..

n kalau bnda ni dah dtayangkan kat Youtube, mmg ada chances la yg orang2 dari negara lain pun dapat tgok video ni... n kalau dah bnda2 cmni ditayangkan, kompom2 la depa akan cop Malaysia ni pun dah hilang the sense of Humanity... sama lah mcm Penduduk China kena dulu tu...  Personally, aku hanya geram kat pejalan kaki n penunggan moto yg ignore makcik tu ja...  Tapi kita tatau apa yg org2 luaq akan pikiaq bila depa tgok bnda2 cmni jadi kat negara kita...  So, aku harap kita sama2lah amek pengajaran dan pelajaran daripada apa yg dah jadik ni noh... Sori yer kawan2, aku emosional sikit mlm ni.. hehe.. aku xmarah kat hgpa pun, geram kat depa nu ja..  Aku sayang hgpa kawan2 aku.. :D

thats about it..
Assalamualaikum.





 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger