Sembang2: Cerita Hari Raya TuanKedai

Assalamualaikum..
Salam muhibbah kwn2... Tinggal brapa hari ja lagi nak raya.. Seronok dak?  Xseronok? Eleh, xseronok konon.. Hgpa dah bershopping beli high heels, wedges, nudget, seluaq levis , baju melayu, kebaya sendat ,kurung modern, Tudung Bawal, tudung ikan kembung, tudung patin masak tempoyak n mcm2 lagi bnda baru, boleh kata xseronok lagi noh.. haha.. Frankly speaking, aku xbeli papepun lagi barang2 raya... Dok pikiaq nak save duet nak masuk Universiti xbrapa hari ja lagi ni... Esok kot baru aku nak p beli baju melayu sehelai.. Hehe.. nak ada kena jugak baju baru..


Cerita Di Bazaar


Wah2, meriah btoi malam2 nak raya ni.. kalau hgpa tengok pemandangan kat bazaar kat SP ni td, mmg senak perut.. Padat weh.. Penuh sampai kalau nak bergerak tu, xpayah berjalan pun xpa, just angkat kaki n badan hgpa akan bergerak sendiri ikut flow org2 kat situ..padat sangat weh.. Tapi papepun biasalah tu kan, time2 nak dekat raya ni la harga barang2 drop mcm taik burung jatuh ke dahi lembu( apakah perumpamaan ini?).. Drop truk kot.. Daripada RM80 selai jatuh sampai 8 kupang kot ( PEMBUHUNG!).. Ok2, xla over sampai cmtu tapi mmg btoi2 turun.. Sebab suma org pakat nak habeskan segala maknikam yg depa dok juai....


Cerita Balik Raya



Cukup mengenai bazaar, Raya2 ni kalau xbalik raya tu mmg satu tragedi yg sangat tragis la bg org melayu kita ni.. Xbalik beraya kat kampung ni ibarat makan minum kopi tanpa cawan..mmg xbuleh jadi.. Mmg nak kena balik kmpung gak kan? Kalau xdapat balik raya pertama tu, raya ke dua tiga 4 dan seterusnya pun jadiklah, Btoi dak? *sila angguk kepala n buat tarian MAX24/7.. haha..sila jgn berbuat demikian..! Kepada yg balik naik bas tu, hgpa settlekan lah urusan tiket hgpa awai2 noh.. Jgn nnt p tumpang van bawak sayuq bayam ke Siam plak tau.. Hati2 dengan Ulat2 beluncas yg dok juai tiket palsu k.. kepada yg ada rumah tu, hgpa buleh la p hantarkan maklumat mengenai tarikh hgpa balik kampung dan tarikh hgpa balik rumah balik ke Pejabat Polis berdekatan k.. Depa akan buat rondaan kat rumah hgpa setiap hari.. Selamat sikit rumah hgpa... Xdala bila balik tu " abggggg!!!! Kasut Gucci Bundle ayang kena curikkkk!! ZOMG!!!" Ok? xmau cmtu kan? p hantaq maklumat kat Polis k..




Cerita Balik Raya Suami Isteri



Cukup mengenai balik kampung.. Ehhh! Jap3.. Xcukup lagi bab2 balik kampung ni.. Kepada yg dah berkawen plak, abg2 kakak2 jgn la bergaduh plak bab2 nak balik rumah sapa tau.. Jgn la sampai bercerai berai plak noh.. Cuba bygkan, bercinta 13 tahun, bertunang 7 tahun (OVER!)  kawen baru sebulan dah nak bukak silat gayung arnab pink ngan isteri just sebab xnak balik raya rumah mak mertua.. Kepada si suami, gunakan kuasa anda seiring dengan kebijaksanaan anda sebagai pemimpin dalam rumah tangga k.. Kepada si isteri, gunakan kuasa kenyitan mata menggoda anda untuk pujuk suami balik raya rumah makpak anda... haha.. Sori ayat mengada sikit...



Cerita Mereka Disana


Cukup mengenai balik kampung.. Last thing aku nak sembang ngan kawan2 sekalian is that , dalam kita dok bersuka ria dok sambut hari raya ni, jgnla lupa pada depa2 yg xbernasib baik.. Kita dok syiok bakaq mercun, depa kat sana dibakar hidup2.. Kita dok buang ketupat lemang yg xhabis, depa kuis tanah nak cari sebijik beras...Kita dok sibuk amek gambaq duckface( xdak kena mengena).. Sori2, tapi point aku disini ialah, dalam keseronokkan kita ni, ingatlah sama pada saudara mara kita kat Palestin, Myanmar, Syria dan seluruh pelusuk dunia... Raikan Aidilfitri dengan penuh kesederhanaan..



Itu sajalah cerita raya daripada Tuankedai Kimi Jamai... Dikesempatan ini, aku nak ucapkan selamat Hari Raya kepada suma Umat Islam.. Tahniah kerana anda dah berjaya tiba di Syawal dan Ntahbisa kita tiba di Ramadhan yg berikutnya.. Sama2la doa kita dapat bertemu Ramadhan taun depan... Sekian saja daripada aku Kimi Jamai dengan ucapan Selamat Hari Lebaran Kwn2..



 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger