Pengalaman: Perjalanan Cita2 Aku

Assalamualaikum..
Salam muhibbah kwn2.. Cita2.. Hgpa perasan dak bahawasanya cita2 ni merupakan salah satu bahagian dari diri kita yg sangat penting.. dari kecik lagi kita dah ada cita2.. Keluaq2 ja daripada perut mak kita truih jerit, "uwekkk uwek wek uuuu" yg brmaksud "saya nak jadi enjinier bila dah besaq nnt"( gebang ja weh).. But seriusly, cita2 ni mmg sangat penting.. Masa aku kecik2 dulu main cop cita2 ni ibarat main cop2 power rangers tau... contohnya perbualan kami cmni..
  • aku: weh aku cop nak jadi doktor gigi!!
  • kwn aku: woi2!!! aku cop duluuuu....
  • kwn aku sorang g : gaduh la hgpa dua.. aku cop nak jadi superman..
Cmtulah betapa exsaitednya kami masa kecik2 dulu dalam hal cita2 ni... Tapi sedaq x sedaq, bila dah makin besaq aku mula nak sedaq that cita2 ni mmg penting n bukan sekadar main cop2.. hehe.. Cita2 ni   buatkan kita lebih terfokus.. Tapi bergantung jugak kepada beberapa faktor.. 



Masa aku darjah 3 dan kebawah:
Masa aku dok kecik2 dulu aku nak jadi Artis.. haha.. aku pun xingat pasaipa aku nak jadi artis tu.. tapi yg pasti , aku mmg nak jadi artis... pelakon.. haha.. gelaklah kat aku, aku terima (ayat sedih!).. Tapi ada satu bnda ni yg jadik yg buatkan aku terpaksa ubah cita2 pelik aku tu.. Cerita dia cmni, ada satu hari masa aku darjah 3, ustazah aku suh sorang2 budak kelas aku berdiri n gtau apa cita2 kami.. bgunla sorang2, abu nak jadi doktor, ali nak jadi doktor sakit puan. azman nak jadi pramugari (???) , sampai turn aku.. "Saya nak jadi artis.. pelakon ustazah"... Ustazah aku gelak seketika pastu dia panggil aku n tanya itu ini.. xingat dah.. pastu dia kata, "Kimi, jadi artis tu nnt kena pegang pompuan yg bukan isteri kamu.. kamu tukar yer cita2 tu.." So, aku pun tukaq laa...



Masa aku darjah 4 sampai form 3:
Lepas ustazah suruh tukaq cita2 tu, aku pun psang cita2 baru, cita2 baru aku nak jadi Pilot.. Kenapa nak jadi pilot? Sebab masa tu aku just nmpak keseronokkan jadi seorang pilot kapai terbang... Different city everynight ohh I.. I swear.. the world better prepare for when im a Pilot.. nyanyi sat... hehe.. cmtulah yg aku bayangkan.. tiap2 hari melancong sini sana... duet plak mmg masyukk... Tapi bila aku dah start rabun, aku dah xberapa nak semangat dah nak jadi pilot.. haha.. pastu sikit demi sikit aku tau tntang kenapa aku xpatut jadi pilot.. Perbelanjaan masa belajaq, dugaan pelik2 masa bekerja... so, aku nekad tukaq lagi...




Masa aku form 4 sampai form 5:
Dalam tempoh ni aku mmg dah xterpikir dah about being a pilot.. Aku tukaq lagi cita2.. kali ni aku pilih cita2 yg duduk di tangga pertama carta cita2 kanak2 semalaysia.. Doktor!.. Kenapa nak jadi doktor? sebab aku minat sangat ngan subjek Biology.. walaupun result tu nyawa2 talapia ja.. tapi aku mmg minat btoi kat biology... Mmg dah nekad ni.. pastu result SPM la plak yg xmengizinkan aku jadi doktor.. Pastu tau2 plak kena blajaq Kimia(subjek membunuh aku) even nak jadi Doktor pun, So, aku pun tukaq lagi.. 






18 tahun sampai 19 tahun:
Masa SPM tu result subjek Bahasa Inggersi aku agak memberangsangkan so, aku pun cuba mintak untuk sambung pelajaran dalam bidang Bahasa.. Aku apply untuk Asasi TESL Uitm.. n Alhamdulillah dapat.. Dah belajaq pun TESL kan, kompom2la cita2 baru aku is to be a tenaga pengajar bahasa Inggeris,.. Cikgu BI.. Belajaq punya belajaq, hajat nak jadi Cikgu BI x kesampaian plak dah sebab x lpas ujian MEDSI.. xpalah.. Masa mula2 tu mmg sedih, tapi lama2 dah redha dah.. Maybe bukan rezki aku... 



Sekarang:
Untuk masa sekarang ni, aku punya cita2 is just untuk jadi usahawan yg berjaya ja... Kenapa usahawan? Aku pilih untuk jadi usahawan ataupun bisnessman sebab cita2 ni lah yg paling teguh sekali dalam semua cita... Teguh cmna? Teguh sebab  bisness ni xkira kita kerja apa pun, kalau pandai cari ruang dan peluang, kita boleh berbisness.. Jadi xkira apa nak jadi dah lepas ni.. Cita2 aku xkan berubah dah.. Cita2 baru aku ialah nak jadi Usahawan ataupun Bisnessman yg berjaya disamping sorang hamba yg taat, anak yg soleh, suami dan ayah yg baik ( berfikiran jauh dak aku?) hehe...




So, tudia lah  kwn2, perjalanan cita2 aku... Asyik dok tukaq jaa... Tukaq2 xpa, asalkan kita sentiasa ada cita2 supaya apa yg kita buat tu lebih terfokus dan ada dorongan untuk kita push diri kita dalam buat sesuatu.. So, tu sajalah yg aku nak kongsikan.. Sori noh, panjang gedabak plak entry kali ni..

Assalamualaikum




 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger