Sembang2: Google Image Boleh Tolong?

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Undian dah habes dikira (macam ramai ja yg undi), n header yang paling banyak dapat undian, adalah header yang berada kat atas blog aku sekarang ni haa..Hehe.. N aku dah tukaq a few things kat blog aku ni just untuk memberi nafas baru supaya aku xboring bercerita kat sini.. Hehe..

Hgpa suma pernah dengaq kan tentang Google Image? Google image ni banyak orang guna untuk cari gambaq la kan.. Dah nama pun image kan.. Ada yg cari gambaq retis2, ada yang cari gambaq kucing, ada yang cari gambaq hantu n ada jugak yang cari gambaq loqlaq (Sila rujuk kamus Dewan Edisi Kedah)..  Ada x yang cari gambaq Kimi Jamai? (boooooooooo......oooo! Kimi Jamai boooooo! XD)..Haha.. 

Tapi hgpa tau dak, selain daripada mencari gambaq, kita jugak boleh menyemak keoriginalitian sesuatu gambaq tu melalu google image ni.. Kita bleh tengok dari mana mai sesuatu gambaq tu, kita boleh cek apa gambaq asal sesuatu gambaq tu sebelum gambaq tu diedit..Dan banyak lagi.. Cara dia mudah ja, tengok gambaq kat atas tu, nampak kan gambaq camera kecik kat hujung ruangan carian tu?


Klik kat gambaq camera tu..

N then upload la image yg hgpa nak tau maklumat about it tu..


Antara kepentingan ataupun kelebihan benda ni ialah kita boleh tau kesahihan maklumat tentang gambaq yang kita terima.. Contohnya masa dunia tengah hangat tentang penayangan filem Innocence of Muslim yang menghina Nabi Muhammad dulu tu, ada satu gambaq yg tersebar kat internet mengatakan satu pawagam terbelah dua semasa penayangan filem tu.. Gambar yang diberikan sebagai bukti adalah gambar kat bawah ni..


Tapi bila aku try search kat Google image tu, rupa2nya gambaq tu adalah gambaq salah satu bangunan yang roboh masa gempar bumi kat Chile.. Tataula apa motif disebalik penyebaran gambar tu..



Contoh kedua,  Masa tengah panas serangan tentera Sulu kat Lahad Datu haritu, ada satu gambar yang tersebar luas yg mana dalam gambar tu menunjukkan mayat askar2 yang dikatakan askar Malaysia.. Gambar yang aku maksudkan tu adalah gambar ni..



Tapi bila di cari kat Google Image tu, ternyata gambar tu bukannya gambar tentera Malaysia.. Gambar tu merupakan salah satu gambar askar2 Thailand yang terbunuh kat selatan Thailand.. Kalau xpercaya, n nak tengok gambar2 tentera thai yang selebihnya tu, bleh la klik sini k..  So, those are antara contoh2 yang boleh kita amek, bagaimana untuk kita manfaatkan benda alah Google Image ni untuk kebaikan bersama..

Lepas ni kalau dapat apa2 gambaq yang agak menimbulkan kontroversi tu, bleh la try Upload kat google image tu dulu n tengok kot2 ada maklumat2 tambahan ataupun maklumat2 sebenar tentang gambaq yang kita dapat tu k.. Rasanya sampai sini dulu kot.. Sori, terpanjang lebaq plak dah aku menyembang kali ni.. Orait,  wa off dulu yer.. 


Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger