Pengalaman: Ada Orang Tu Dah 20 Tahun..

Thursday, January 31, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. Alhamdulillah..Segala puji hanya bagi Allah.. Semalam (31.1.13) genaplah usia aku 20 tahun.. 20 tahun dah si budak beringuih ni..Terasa mcm baru ja dok men dalam longkang hujung taman nu.. eh, mmg baru pun.. hehe..   Rasa mcm xpercaya ja eden dah 20 tahun.. Sebenaqnya xdala rasa apa sangat pun.. haha.. rasa sama ja..  Cuma bila dah meningkat sikit umuq tu, perangai pun kalu boleh buat cara dah besaq sikit la...

So, aku nak ucapkan banyak2 terima kasih kat kawan2 yang sudi wish kat facebook, twitter, yahoo messenger ( penipuan), gmail ( penipuan jugak) friendster ( lebih penipuan) dan jugak QQ (yg ni btoi).. haha...  Terima kasih jugak kat member2 yang sudi call.. Kawan2 lama yang sms wish kat aku.. Trima kasih..

siap ada pantun lagi.. haha




Terima kasih jugak kat family aku yang supporting.. haha... Time nak wish ja jadi awkward sikit, sebab aku terharu.. kah3.. yelah, selama ni aku dok buat perangai macam orang gila ja kat rumah ni.. So, bila keadaan macam mengharukan sikit tu, aku jadi krik krik krik.. hehe.. Thanx mak, abah,along&abg amar, angah&abg naim , uda, ika, ehsan, iman dan Bengkok (kucing kami).. Makaseh kat mak ngan angah sebab sudi sponsor duet aku nak beli guitar baru.. hehe.. thanx.


guitar lama.. body dia rosak..

Member baru.. hoho..


(Perenggan ni akan jiwang skit)Thanx jugak kepada cik "someone" yg sudi buat macam2 to make my birthday this year very2 bermakna.. Anda telah buat saya terharu dan terkejut biawak..haha.. Thanx yer awak.. Walaupun kek sponge awak tu nipis len mcm ja, tapi yg penting is the effort that you put in the making of the cake.. hehe.. Sangat2lah dihargai..  Tunggu birthday awak plak k..




Dan on top of anyone else and anything else is, thank you so much ya Allah... Thank you so much for giving me another year to live in Your world.. Another day to breathe Your air.. Another second to ask for Your forgiveness... Thank you so much.. Help me in finding You Ya Allah.. Aku hanya seoarang hamba yang sentiasa perlukan petunjuk untuk jadi insan yang lebih baik... Terima kasih Ya Allah for all the good things and the bad things that have happened to me in all my years.. 





Itu saja untuk kali ni..
Terima Kasih.
Assalamualaikum..


******************
Jemput Komen


  

Pengalaman: Gigi Sakit? Cabut je laa..

Tuesday, January 29, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah..Selain daripada sunat/berkhatan, antara peristiwa ngeri yg aku pernah rasai sendiri is cabut gigi kat klinik.. Dulu masa form 4 atau form 5 aku pernah sakit gigi.. Sakit tahap gaban nu.. Kalau hgpa pernah sakit gigi, hgpa akan tau betapa sakit nya skit gigi tu... Sakit gigi ni antara sakit yg paling sakit kat dunia ni... Bukan sebab apa, sebab bila dah sakit tu, hgpa buh p la apa pun, strepsil ka, panadol ka, kicap ka, garam ka, cuka ka, sos tiram ka, mmg  xberkesan dah.. Mmg kena cabut jugak.. Percaya atau x, aku tahan sakit gigi aku tu sampai almost dua bulan... Ada sebab kenapa aku terpaksa tahan, malas nak cerita.. hehe.. Tapi aku nekad nak cabut gigi aku yg sakit tu sebelum bulan ramadhan.. Sebab kalau sakit time dok puasa, mmg taktau la apa akan jadi.. So, aku p klinik gigi yg berdekatan..Naik van MRSM.. Aku ingat lagi..


Sampai kat klinik, aku p kat kaunter n cakap nak cabut gigi.. Dia dah pernah ada rekod aku n dah dapat kebenaran daripada MRSM, so xda masalah kat kaunter.. Nurse yg comels (ooops) tu bagi nombor giliran kat aku.. N aku tunggu.. Kat tempat aku tunggu tu aku dok tengok orang keluaq daripada bilik operation, ada yg nanges, ada yg mcm nak pitam( pembohongan..sila alert.), ada yg berubah jadi rama2 ( pembohongan tahap dewa)..  Time tu aku dok gemuruh jiwa, semangat membara..dari puncak ingin lari balik ke rumah.. haha..


nurse comelss
Tiba giliran aku... Mula masuk, "ehh..nurse yg comels tadi laa.. ish, kena cover hensem ni" .Pastu datang sorang doktor laki, dia nak bagi bius.. Dia cucuk kat gusi aku.. kiri kanan n then dia cucuk kat lidah aku... fuhh.. time tu teringat jarum time sunat dulu..  Tapi kali ni x sesakit dulu.. Lepas dah bius, dia suruh aku tunggu... Tunggu kat luar.. Tunggu bagi bius dia tu betul2 dah meng-kebaskan mulut aku..Time ni aku dok men tampaq2 pipi aku.. rasa mcm best la plak.. haha.. Ala, bukan selalu nak kena bius cmtu kan.. :P



A few minutes after that, aku dipanggil masuk lagi sekali.. Kali ni untuk cabut gigi aku..  Aku dah mmg xrasa apa.. Gigi suma dah kebas.. yg aku rasa masa tu cumalah gerun tgok betapa seksanya doktor tu nak cabut gigi garham aku.. Seriusly, mmg susah kot nak cabut.. Sampai nurse comels tu terpaksa mai tolong pegang kepala aku... N finally, tertanggal jugak gigi garham aku tu... n that was the end of the pain that I've been enduring for the past couple of months.. Alhamdulillah..


Aku xpernah cabut gigi kat dentist sebelum tu.. So, mcm2 yg aku bayangkan sebelum p cabut tu..

sila klik untuk lihat betapa overnya dentist dalam gambaq ni..


Itulah kisahnya aku p cabut gigi untuk kali pertama n harapnya yg terakhirnya lah... So,sampai sekaranglah aku tidak mempunyakan( BM fail) gigi garham belah kiri.. Hehe.. Pesan aku kepada adik abang kakak makcik tokcik tokngah toklang apek acai mutu suma, jagalah gigi hgpa sebaiknya k.. Gosok ikut time.. Jgn asyik makan cikedis jaa.. Bukan sebab xbest p jumpa dentist, tapi sebab keperitan sakit gigi tu amatlah x terkata.. n kalau bleh aku xnakla kawan2 aku merana mcm aku dulu.. orait? okeh, Tu saja aku nak kongsikan...

Assalamualaikum..

*****************
Jempu Komen

Jom Tengok: Camnalah Adik2 Ni Bleh Tersepit Kat Situ.

Friday, January 25, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah... Aku ni dulu masa kecik2 agak nakailah jugak(kesilapan disitu.Sangat nakal sebenarnya.. mehmehmeh) .. panjat sana,panjat sini, lompat situ, lompat sana, kencing sini, kencing sana, dan macam2 lagilah benda yang aku buat masa kecik2 dulu...   Aku ingat lagi dulu, kaki aku selalu tersangkut kat celah2 kerusi kayu punya jaring2 tu.. Pastu bila xreti nak keluarkan balik, nanges. Tu masa zaman aku kecik2 dulu.. Budak2 zaman sekarang ni lagi ganas hgpa tau dak... Aku dulu kira ok la lagi, tersangkut kaki.. Budak2 sekarang, ada yang tersangkut kepala kat celah2 kerusi.. Apadia? xpercaya? xtau cena rupa tersangkut tu? tgok ni..










Don't worry, budak yg tersepit tu selamat dikeluarkan..Benda ni xpelik pun sebenaqnya kan? biasalah budak2.. Sebab tu kena ada orang dewasa untuk awasi depa... Aku harap nnt anak2 aku xdala yg p buh kepala depa dalam benda2 yg pelik2 sangat.. n aku jugak  ada jumpa satu video kat youtube..





Ish3...nasib baik boleh bawak keluaq.. kalau x, jenuh la nak hangkut kerusi balik rumah kan..  Tang mana depa dapat idea nak masukkan kepala celah tu pun eden tatau la.. Nak kata tiru from TV, rasanya xpernah lagi aku tgok kat TV.. Maybe rasa curious kot..Budak2 kan?. Sekali lagi nak habaq, budak2 yang tersepit kepala celah2 kerusi tu masing2 berjaya diselamatkan..Xda sapa yang cedera pun k... Tu ja aku nak kongsi :) Kalau ada pengalaman tersepit celah2 kerusi jugak, habaq mai la noh...

Assalamualaikum

****************
Jemput Komen

Sembang2: Wahai Gigirl Sekalian, Jgn Gaduh.

Thursday, January 24, 2013
Assalamualaikum...
Salam muhibbah.. Letih dah berjalan ke blog kawan2 tadi, berpeluh-peluh dah ni..rasa mcm nak update la sikit story kat sini.. Tadi aku ada la  tgok sorang member ni share satu link video kat Fb..  Video apa? Video perempuan gaduh berebut lelaki... Eh, jap.. silap, video budak perempuan sekolah gaduh berebut boyfriend.. Waduh3, adik2, jgnla begitu dong..  Buruk bebenor rupanya bila tengok perempuan gaduh.. Tambah menyedihkan lagi bila yg gaduh tu masih lagi budak sekolah n gaduh sebab dok berebut bofriend.. Bukannya suami pun.. 



Perempuan kan mahal dengan sikap lemah lembut dan sopan santun so, kalau bleh janganlah terlibat dengan acara2 berwrestling ni suma k..  Let us, the guys do all the wrestlings k.. Im not saying that semua wanita kat luaq sana tu kuat gaduh.. im saying this particularly to those girls yang dok gaduh berebut boyfriends tu... Bawak2 bersabaq lah noh..  Bak kata orang muda2 kumbang bukan seketoi, timba bukan sehelai.. hehe..  Nak share video yang member aku bagi kat fb tu xbleh la plak.. So, aku share satu video yang aku jumpa kat youtube ni k... Its quite old, tapi isi kandung video ni lebih kurang sama lah dengan yg satu lagi tu..



Peringatan: Aku share video ni bukan nak mengaibkan sesapa, tapi nak bg kita sama2 tgok betapa tidak moleknya bila gadis2 bergaduh.. Harap dapat dielakkan..




See. Xmolek kan? sampai lelaki plak yang nak kena stopkan... Harap kawan2 aku kat sini xterlibatlah yer dengan benda2 cm ni.. No matter how much hgpa marah kat sapa2, pliz remember that there is always a good way to settle a problem.. There always is.. Tambah2 lagi if you are a woman.. Nilai malu n kesopanan tu amatlah bermakna for a woman.. Protect it ok ? :) Sekali lagi aku gtau , im not saying that semua wanita kat luaq sana tu kuat gaduh.. im saying this particularly to those girls yang dok gaduh berebut boyfriends tu.. So, yg xbuat cmtu, jgnlah marah2 yer... :)  


Itu saja yang aku nak kongsikan, kalau ada silap salah, tertuduh yang bukan2 ke, aku mintak maaf k..im just sharing a bit of my thought.. Thats all for now k..  


"Wanita adalah hiasan dunia,seindah hiasan adalah wanita solehah yang akan membahagiakan syurga didalam rumahtangga"


Assalamualaikum.

****************
Jemput Komen.



Sembang2: Spaghetti? ehh..

Wednesday, January 23, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah..  Hgpa sihat kot noh? Meh nak sembang2 sikit ngan hgpa... Haritu aku ada la g giant jap... p teman "someone" ni beli barang jap... Pastu masa lalu kat bahagian pakaian.. Someone ni cakap " tau x, saya baru tau yang spaghetti tu adalah sejenis pakaian" ... Aku pun heran bin pelik wal ganjil la jugak... Bukan dia sorang ja yang baru tau that spaghetti tu dah jadi pakaian.. Aku pun baru tau... Yg aku tau sebelum ni spaghetti tu makanan yang berbentuk mcm kat bawah ni..





Tatau la plak aku yang sekarang depa dah upgrade spaghetti ni jadi mcm kat bawah ni..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..





Hahaha..mcm2 lah hgpa ni... haritu wedges daripada kentang jadi kasut.. Ni spaghetti daripada mee bleh jadi singlet plak noh.. hehehe.. Xpalah, asalkan jgn dok p lilit badan dengan mee sanggui sudah la noh... Btw, mungkin benda ni mmg dah lama dah, tapi aku baru tau, so aku share ni untuk geng2 yang baru tau jugak la noh..  Ada lagi x nama2 makanan yg dah di-broadenkan meaning dia? kalau ada, hgpa habaq mai la kat aku noh..  tu suma kan pengetahuan am.. :)  So, thats about it..


Assalamualaikum..


*********************
Jemput komen.

Pengalaman: Family Camp Out : Ulu Legong Hot Spring.

Saturday, January 19, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. Pada 19 hb Januari 2013 which was semalam, mak ayah aku telah membawa anak2 mereka serta menantu dan cucu mereka bercamping di Ulu Legong Hot Spring kat Baling.. Hehe.. ni first time aku nak  merasa ayaq panas kat baling tu.. Selama ni dok dengaq ja.. 

Aku ngan geng2 lelaki family aku bertolak pukul 5.15.. Kami bertolak awal sebab nak pilih tempat nak pacak khemah yang terpencil n best la.. Takut satg p lambat2 orang len dah amek spot2 yang stail2.. So kami gerak dulu... Kami sampai lebih kurang dalam 1 jam setengah lepas tu.. Dapat spot yg mmg agak menarik la.. Boleh la nak buat BBQ malam japg....Btw, tiket nak masuk dalam tu, 6 ringget untuk dewasa n kalau nak pasang khemah, 1 khemah harga dia 5 hingget..  Lepas dah settle pasang kami pun p la kat salah satu kolam yang ada.. lebih kurang pukui 7 cmtulah kami berendam tu, sementara nak tunggu maghrib..Mula2 aku tgok adik2 ngan abg aku dok letak kaki sikit2 ja kat dalam ayaq panas tu, ingatkan depa main2 ja.. Pastu aku plak try letak, fuhh memang panas laa... Tapi kalau dah letak lama2 you'll get use to it..

Bajet ja aku pakai spek besaq gedabang tu.. :P



pintu masuk ayaq panaih tu..

before pasang..

siap pasang.

imansyippo yang poyyooo.

Aku yang xpoyo.. xpoyo kan? kan? kan?






Sebelah malam plak, lebih kurang pukul 9.55 cmtu, ahli2 keluarga kami yang lain pun sampai.. N mulalah start ber-panggang ayam.. Sebenaqnya tujuan camping ni selain daripada nak memenuhi permintaan kakak aku yang xdapat nak join p Bukit Merah   haritu, is to celebrate birthday kak ngah aku, birtday suami kakngah, anniversary kak long dan last sekali to pre-celebrate birthday aku yang nak mai ni.. hehehehehehehehe ("hehe" panjang tu tanda nak mintak hadiah tau) .. Lepas dah siap panggang memanggang dan acara potong kek, kami pun pakat2 p berendam kat kolam..


Sila jangan ambil peduli tentang kain pelikat aku..



ayam panggengg.


potong kek..

Malam tu aku tidoq lebih kurang pukui 4 cmtu.. Dok kerja jaga api.. Hehe.. Bangun2 dah pagi... Pagi tu, depa pakat dok terjun lagi dalam kolam tu, aku dah malas dah nak berendam.. Balik rumah plak lah mandi..  Lepas dah siap2 kemas semua, kami pun berangkat balik ke SP... 





Kak ngah xda dalam gaambaq.. dia balik dulu.. 


It was a really great experience... Seronok gak sekali sekala p camping ceni..Nnt aku dah kawen, nak bawak mai isteri aku camping2 kat sini gak lahh ( tudia2) .. haha...  Orait lah noh, tu saja kot yang aku nak cerita tentang camping aku kat Ulu Legong Hot Spring tu... Hgpa pun kalau nak mai tu, sila2 lah noh.. Best.


Assalamualaikum

*******************
Jemput Komen


Movie Time: The Last Stand.. Nice.

Friday, January 18, 2013
Assalamualaikum..
Tadi abg aku bermurah hati nak belanja aku ngan adik2 aku g tgok movie(sebenaqnya dia dipaksa untuk belanja kami.. mehmehmeh..) N movie yang kami tgok tadi ialah The Last Stand..The last stand ni dibintangi pelakon yang mmg legend dalam filem2 action ni, Arnold Swedevamasfafdgnsdngger ( xreti nak eja, malas nak google..).. Cerita ni mengisahkan seorang ketua penjenayah yang terlepas daripada FBI, dia nak larikan diri ke Mexico.. In order nak sampai ke mexico dengan sulit, dia terpaksa gunakan jalan kecik.. Jalan yang terpaksa melalui satu pekan kecik.. Kat pekan ni lah dia bertemu dengan Sherif Ray lakonan Arnold swsadasdaerdengeneger... Pastu tembak2, gaduh2.. n kalau nak tau lebih lagi, kena tgok sendiri la yer.... Mula2 aku ingatkan cerita ni just biasa2 ja.. tapi actually, boleh tahan jugak.. Best! berbaloi untuk ditonton... Garapan yang menarik, lakonan yang berkesan, effect mmg menjadi, jalan cerita simple tapi padat dengan action... Secara keseluruhannya mmg syiok..Daripada sepuluh bintang, aku bg ......



7 Bintang!





Well done kepada director filem ni Kim Jee Woon...  Thats about it..


Tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol.
Assalamualaikum..


******************
Jemput Komen.

Jom Tengok : Lukisan 3D, Jom Cuba!

Thursday, January 17, 2013
Assalamualaikum...
Salam muhibbah.. Sapa ada amek subjek pendidikan seni masa SPM dulu ataupun ada adik2 yang amek seni untuk SPM tahun ni ataupun tahun depan? hehe .. hgpa mesti minat melukis kan? Pernah dak lukis lukisan2 3D? Cuba tgok gambaq2 kat bawah ni... Stail kot.. Lepas ni aku pun nak try la buat mcm depa ni... Menarik btoi. Nampak btoi2 timbui.. 














Amacam? Boleh dak buat mcm lukisan2 kat atas ni? hehe.. Jom try jom.. Kalau hgpa buat jadi, n nampak mcm 3D btoi, hgpa tunjuk kat aku.. nnt aku bagi hadiah.. hehe..serius ni..Hgpa try tau... :D Thats about it..

Assalamualaikum.


****************
Jemput Komen.
 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger