Apa Guna Aku Blogging?: Fikir. Fikir. Fikir

Assalamualaikum.
Salam muhibbah..  "Apa guna aku blogging" ni merupakan section baru dalam blog aku ni.. Dalam section "apa guna aku blogging", aku akan kongsikan sedikit sebanyak kelebihan-kelebihan yang kita boleh dapat dengan berblogging.. Apa yang aku kongsikan ni adalah semata-mata berdasarkan pengalaman aku sendiri sebagai blogger yang masih lagi noob... So, kalau ada pendapat aku yang berlainan dengan hgpa tu, harap faham lah yer.. Ni just berdasarkan pengalaman aku yg masih noob. :)



Semenjak aku terlibat secara tegar dengan dunia blog ni (which started last year), aku selalu berfikir. Bukannya bermaksud sebelum aku terlibat dengan dunia blog ni aku xberfikir langsung, tapi bila dah ada "bond" dengan blog ni, aku selalu berfikir tentang benda apa yang nak diceritakan kat sini.. Seboleh-bolehnya aku xnak biarkan blog aku ni sunyi.. Sunyi dari visitors tu satu hal, tapi yg aku titikberatkan ialah sunyi dari entry2 baru.. 




Yep, aku akui yg xramai pun yg datang ke blog aku ni setiap hari, tapi aku jugak tau yg ada org yg akan datang berkunjung setiap hari *ayat berbaur perasantan ni.. haha.. n sebab tulah aku sentiasa fikir, benda apa yg nak aku kongsikan dengan orang2 yg selalu datang ke blog aku ni.. Dalam aku xperasaan, ada banyak kebaikan2 yang aku dapat bila aku pikiaq "cerita apa nak update harini ek?".. Antaranya:

  • Aku jadi lebih aware tentang isu semasa ataupun trending yg tengah dok tersebar especially  yg tengah tersebar kat internet.
  • Aku jadi lebih kritikal dalam melihat benda. Contohnya bila dah xdak idea tu, cerita pasal tuala, sejadah, botol air pun bleh jadi entry.
  • Aku akan teringatkan perkara2 menarik yang pernah terjadi dalam hidup aku masa kecik2 dulu yg selama ni aku malas nak ingat.. Contohnya cerita tentang aku hampir putuskan jari sorang perempuan ni.. 

Jadi lebih aware, look at things more critically, and dapat asah otak untuk ingat perkara2 yang dah lama lepas.. So, those are antara benda2 yang aku rasa aku dapat secara tidak langsung dalam aku dok memikirkan cerita2 baru untuk dikongsikan kat sini.. Hehe.. n yang paling penting sekali ialah, aku berfikir.. Otak kita ni, lagi kita gunakan, lagi dia tajam.. So, selain daripada memikirkan hal2 study, aku jugak dapat asah otak aku memikirkan hal blog aku ni.. 



Kesimpulannya, blogging ni ada banyak kebaikannya and salah satunya adalah dia buat kita selalu berfikir.. :) Hgpa pun rasa mcm aku ka? Kalau ya, kita geng! Gimme 5 sikit.. Haha.. Ok, tu sajalah yang aku nak kongsikan kali ni.. Apa guna aku blogging? nah dah dapat satu jawapannya.. So, thats all for now..Thanx for reading.

Assalamualaikum
*****************
Jempu Komen
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger