Pengalaman: Aku dan UPM

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Disebabkan keputusan UPU untuk pelajar lepasan STPM baru keluar haritu, ada beberapa keyword berkaitan dengan UPM terselit masuk ke blog aku ni.. Dulu masa aku baru2 masuk UPM, aku ada buat entry tentang pengalaman minggu pertama aku kat UPM ni.. Boleh baca kat entry ni.. Gambar kat bawah ni menunjukkan keyword pasal upm yg aku cakap tadi tu..




Aku pasti mereka2 yang taip keyword2 tu adalah mereka2 yg terpilih untuk masuk ke Universiti Putra Malaysia.. Kenapa lagi hgpa nak cari tentang pengalaman belajar kat upm kalau hgpa dapat sambung ke UM kan? hehe.. Pertama sekali aku nak ucapkan tahniah sebab hgpa dah berjaya menempatkan diri di salah satu Universiti yg terbaik kat Malaysia ni.. Tahniah tahniah dan selamat datanglah aku ucapkan.. Aku nak kongsikan banyak benda pun, aku rasa aku xberapa nak berkelayakan sangat sebab aku pun baru nak masuk tahun kedua ja kat sini.. Tapi aku cuba cerita2 sikit yang mana aku tau noh..









Pertama sekali, kolej. Kat upm ni aku duduk kat kolej 12.. Kolej 12 ni merupakan antara kolej2 baru yang terletak dalam area Kolej Serumpun.. Kolej ni yuran dia mahai sikit daripada kolej2 lain sebab kami ni berstatus separa swasta.. Tapi yg bestnya, is that kami xda induction kolej yg teruk2.. Kafe kami dekat dengan kolej xmcm kolej2 yang lain.. Dan kami xdipaksa secara keterlaluan untuk join aktiviti2 kolej.. So, sesapa yg dapat masuk kolej 12 ataupun kolej2 lain yg dalam kawasan kolej serumpun, consider yourself LUCKY.




Kedua, Bas. Bas kat sini mmg selalu ada.. Most of the time akan ada bas.. Tapi akan ada jugak time yg mana jumlah manusia yg menunggu bas tu melebihi capasiti yg bas mmpu sumbat..Dan lebih malang kalau time tu hgpa tengah dok rushing nak p kelas selanjutnya.. Ingat, jumlah wanita sudah pasti akan melimpah ruah, jadi, kepada lelaki, apa yg hgpa kena buat is lupakan sebentar hasrat murni hgpa nak jadi gentleman k.. We have to do what we have to do right? So, cuba ja sumbat diri hgpa masuk ke dalam bas tu k.. Kalau ada banyak bas, lain kes.





Ketiga, kelas. Masa awal2 sem nnt hgpa akan kena amek subject universiti.. Titas, etnik, kenegaraan, dan a few others.. Subjek2 ni akan diajar di kawasan yg bukan terletak kat fakulti hgpa.. Kebanyakkannya akan diajar di KAA.. Apakah KAA? haaa, tu hgpa kena buat kaji selidik siap2 k.. Kalau x nnt hgpa boleh sesat dan hanyut disebalik pokok2 kat upm ni( hiperbola ya)... Pesan aku, sebelum masuk UPM atau mana2 U la kan, hgpa kaji dulu Bangunan tu kat mana, bangunan ni kat mana, shortcut blah mana, dan sebagainya.. Kaji dan hapai peta Uni hgpa masing2.. Penting!



Macam dah banyak ja yg aku share, rasanya setakat ni dulu kot noh.. Kalau ada yg baca ni adalah yg bakal sambung pelajaran di UPM, kalau nak tanya2 aku apa2 hgpa boleh tekan button "contact me" kat atas blog aku ni k.. Aku cuba kongsikan yg mana aku tau lah noh.. Orait? Wokeh.. tu sajalah untuk kali ni..

Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger