Pengalaman: Zaman Sekolah Yang Best (PART 3)




Assalamualaikum...
Salam muhibbah... sambung lagi cerita semalam..  Masa aku darjah 3, aku ngan family aku pindah terus ke Sungai Petani.. Mula2 tu mmg la agak sedih sebab nak tinggai ramai kawan2 baik kat Kuantan tu.. Kawan2 yang sama2 main gasing.. sama2 main guli.. Sama2 pusing satu kem semata-mata nak cari guli tepi2 jalan n tepi longkang... Sedih, mmg sadis.. tapi nak buat macam mana kan, cmtulah rentak hidup anak sorang askar.. Kena berpindah randah.. aku ok ja.. lagipun masa tu aku budak2 lagi... Sedih kejap ja.. Lepas dah dapat kawan baru, dah ok la sikit kan.. Masa kat Sungai Petani ni, sekolah first yang aku masuk ialah Sekolah Kebangsaan Tunku Ismail... Kalau xsalah aku, aku masuk kelas 3Cempaka masa tu....


Kat Sek. Tunku Ismail ni xbanyak sangat bnda menarik yang jadik..cuma adala kena buli ngan budak2 yang lebih tua n lebih gempal dari aku...Biasa lah tu kan, budak baru pindah  masuk sekolah baru, pastu kena buli pastu dia tolong budak yang buli dia tu balik.. pastu depa jadi kawan.. Alaa, mcm dalam drama2 melayu n drama highschool hollywood laa... walaubagaimanapun, aku xkan cerita bab yang aku kena buli tu, nnt mengaibkan si budak gempal tu plak (padahai risau memalukan diri..hoho).. Kat tunku ismail ni lah aku rapat ngan sorang ustazah ni.. Nama dia Ustazah Zainab.. Dia baik.. N dia suka panggil nama aku dalam kelas..hehe... budak2 sekolah rendah kan suka bila cikgu rajin panggil nama depa... Samalah aku pun.. Pastu, masuk darjah 4 aku kena pindah ke Sek. Keb. Bakar. Arang.. Sedih gila nak pisah ngan kwn2 baru kat Tunku Ismail tu.. N paling sedih sekali nak pisah ngan Ustazah Zainab tu la.. Sedih bak hg! Tapi xpa, aku percaya kan ada sinar baru di Sekolah baru ku nnt (tudiiaaa bahasa gua!)


Kat Bakar Arang, aku dapat dok kat kelas 4Arked, masa tu aku kena lantik jadi ketua kelas.. Mcm biasalah, ketua kelas kerjanya kalau cikgu lambat aku g carik.. Kalau kwn2 bising kena amek nama depa pastu bagi kat cikgu... So, that was pretty much about it.. Time ni jugak aku ada minat kat sorang budak pompuan bermata bulat n muka dia ada ala2 arab sikit... N aku rasa time tu dia pun suka gak kat aku..hoho.. tapi aku xmo cakap pasai kisah tu sebab takut nnt Cik kak sorang tu marah..hehe.. Papepun, tu suma zaman kanak2 ribena dulu.. Sekarang dah xdengaq langsung cerita pasai si mata bulat ala2 arab tu.. Anyway, we were kind of best friends gak la dulu.. Masuk darjah 5 aku still lagi kat kelas Arked, pastu masuk darjah 6 pun kelas arked lagi... Masa darjah 6 ni kan nak UPSR, sebelum UPSR tu aku langsung xterpikiaq nak belajaq.. Kerja dok main jaa... Sampai time nak trial UPSR barulah pulun sikit.. tu pun sebab Guru Besaq time tu tawarkan sapa dpat 5 A untuk Trial, dapat g lawatan ke Cameron Highland free... FOR FREE...FOR FREE.. time tu kalau dapat p cameron tu dah mcm dapat p United Kingkong dah. haha.. n Alhamdulillah, aku dapat p Lawatan tu for freeeeee... :)  Siap dapat duet kocek lagi guru besar bagi.. 


Masa nak UPSR plak ada satu kisah yg sangat sedih jadi kat keluarga aku... Kalau boleh aku xnak ingat langsung cerita ni.. Tapi mmg xboleh nak padam dah bila benda dah melekat dalam kepala otak aku... Setahu aku lah, peristiwa ni  merupakan benda yang paling sedih yg pernah jadi dalam keluarga aku... Benda ni jadi 2 hari sebelum aku amek UPSR... Abg aku accident masa otw balik from hantar aku p tuition... Aku rasa bersalah gila kat dia.. Bukan accident sikit2, tapi accident yang teruk sangat. Kaki patah dua and banyak lagi kecederaan lain... Hgpa bayangkan, dua hari sebelum aku jawab UPSR kot.. Aku budak lagi masa tu.. Kecik lagi weh... Darjah 6..  Dah la dia accident lepas hantar aku p tuition.. Mmg otak aku serabut sangat.. Aku salahkan diri aku..Tp mak ayah aku cakap bukan salah aku pun.. Suma tu takdir..kami kena redha.. Aku taktau mcmmana aku jawab UPSR aku tapi Alhamdulillah, dengan bantuan Allah, dapat gak 5A.. I was really lucky...So, thats all lah kisah sekolah rendah aku... Ending yg sadis n tak mungkin aku lupa sampai aku mati...


Tudia haa... Hgpa janganla kesian kat aku plak noh.. Bnda tu dah lama dah..Skang suma dah ok.. Hehe.. Ni blum masuk cerita sekolah menengah lagi.. Hehe.. yg sekolah menengah punya cerita, kemudian plak aku kongsikan orait? Hehe..  Itu saja untuk kali ni... 

Tingkatkan Prestasi, Kurangkan Kolestrol.
Assalamualaikum
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger