Pengalaman: Aku Rindu Rombongan Sekolah(Part 1)

Assalamualaikum..
Salam muhibbah noh..  Kalau hgpa2 ni merupakan budak sekolah yg normal, msti hgpa pernah ikut rombongan sekolah kan? Xkira la p mana pun... P Johor ka, p penang ka,.. p sekolah seberang jalan ka, p lawan nasyid ka.. Senang cerita rombongan yg kena nek bas laa..  Dulu masa still pakai uniform sekolah, antara benda yg paling aku suka is p rombongan sekolah...  Syiok! btoi dak? (msti hgpa dok angguk kepala kan?)..angguk2... Hehe.. Dulu masa darjah 6.. masa percubaan UPSR, pulun bagai nak mmpuih bg dapat 5 A smata-mata nak p rombong ke Kemeren Hailend(cameron highland)....Sepemalaih-pemalaih aku masa darjah 6 tu boleh pulun nak score smata-mata nak p rombongan.. punyalah kepingin nak p kemeren.. 

Apa yg best tentang rombongan sekolah ni sebenaqnya is the whole journey from pintu bas tu mula2 dibukak sampai lah pintu bas tu tertutup kemas masa kita nak balik rumah masing2... Aku taktaulah pengalaman hgpa2 mcmmana, tapi untuk aku, aku mmg suka semuanya pasai rombongan cik kiah sekolah(kecuali masa pundi kencing tgah penuh n bas plak dok tengah2 hutan..parah bin siksa!)... Antara benda-bnda yg best masa rombongan sekolah adalaahhh...



Pemilihan tempat duduk!

Masa sekolah dulu kan dok crush kwn tu, secret admire kwn ni, minat dia tu, suka dia.. So masa rombongan ni la masa untuk merapatkan tali tangsi yg x brapa nak rapat tu.. Masa kaki mula melangkah masuk dalam bas, mata tu mula la nak meliar tgok crush,crish,cresh tu dok tang mana..  Kalau ada tempat kosong yg dekat2 dengan si dia tu mmg kalut2 p cop dulu.. Takut2 nnt org len duduk ... Tapi tu dulu laa.. sekarang xcmtu dah.. btobat dah.. 


Satu lagi cerita pasai tempat duduk ni.. Geng2 yg paling otai sekolah tu plak akan pastikn yg tempat duduk yg paling  belakang sekali tu jadi hak milik depa.. haha..lawak pun ada bila tgok gelagat depa... tapi selalunya la, geng2 yg dok blakang ni la yg akan buat hingaq n yg akan memeriahkan lg suasana dalam bas rombongan tu..


 Pakai Sweater Bajet Stail!
Dalam bas tu nnt kan akan sejuk.. Suma org pun akan pakai sweater.. So, time ni lah peluang nak pakai sweater hgpa yg paling stail nokhoroms lantas nampak pun stail nokhoroms... Kalau nak harapkan hari2 biasa, mmg xdak chance la nak pakai sweater2 segala ni... Cuba try pakai p kelas konfom2 kena " toksah dok bajet london sangat laaa".. Btoi dak? So, time rombongan la satu2nya time yg boleh nak pakai sweater n xkena perli maka menimbulkan rasa stailo( tetiba n xda kena mengena)



 Tgok Pemandangan Yg Indah Sepanjang Jalan..

Dah setaun dok nek basikal p sekolah tgok pemandangan yg sama jaa.. Rumah apek yg sama.. Rumah uncle muthu yg sama... Rumah pakcik samad yg sama... Nak jugak merasa tgok pemandangan dunia yg lg indah sikit dari taman perumahan n taman permainan sebelah taman perumahan td tu kan?..So, time rombongan ni lah peluang untuk menikmati indahnya ciptaan Tuhan.. Bak kata org tua " Jauh perjalanan , luas pemandangan"...  Btoi dak? Hehe... kalau  rombongan tu waktu malam pun best jugak.. Bukan setakat pemandangan luar je yg indah.. Pemandangan dalam bas tu sendiri pun boleh tahan.... Tgoklah gaya2 mmber hgpa dok tidoq tu.. Ada yg keluaq ayaq liuq basi meleleh-leleh sampai kerusi sebelah, ada yg muka cun tpi tidoq tenganga, fail!... ada yg dok mengigau bahasa tamil, ada yg cun tapi tidoq berdengkur sampai retak tingkap bas (hiperbola!).. Nak lagi fun, amek camera tangkap gambaq depa.. Pastu esok tunjuk kat depa... Tobat makan selipar! hehe.. indah kan?

So, part 1 sampai disini saja... nnt plak aku sambung part 2 kisah Aku Rindu Rombongan Sekolah..
Assalamualaikum..

 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger