Sembang2 & Pengalaman : Belajar Melalui Jatuh Basikal (Tajuk Xbleh Blah)


Assalamualaikum...


Salam muhibbah.. Brapa hari dah ek aku xhapdet kedai kopi ni? Agak lama gak noh.. Kalau ada yg rindu tu boleh la lompat2 keriangan kejap (Cey cey cey.. bajet ja aku ni).. But seriusly, p la lompat2 dulu, japg sambung baca.. Haha.. :P Melawak2 sikit tengah2 malam ni.. Hehe.. Okeh, so sebenaqnya malam ni aku xberapa nak ada idea sangat nak merapu apa ngan hgpa.. Apa kata, aku cerita kat hgpa pengalaman2 aku jatuh basikal masa kecik2 dulu.. Dulu masa kecik2 kan kalau sesapa bleh naik basikal tu kira hero malaya la.. Kalau bleh lepas tangan tu mmg dah bleh jadi hero hollywood dah tu.. Haha.. Dulu aku ingat lagi, kami ada satu basikal mini ni.. Basikal tu warna dia Hijau. Sekarang dah jadi serbuk dah kot..Dah lebih sepuluh tahun dah..Haha.. Papepun, tulah basikal besaq pertama yang aku naik.. Perasaan masa baru bleh naik beskal tu mmg xbleh nak cerita la.. Mmg rasa mcm dunia ni ana yang punyaaa la..Haha.. Tapi dalam seronok2 tu msti ada gak cerita hitam yg nak buat hidup kita lebih dramatik kan? Ada banyak kali gak la aku accident dengan basikal ni.. Tapi bukanlah accident yg teruk2.. Accident tahap kanak2 ja.. So, xda la sampai terkeluaq bijik mata ka, buku lali lari p lutut ka.. Just biasa2..



1.)Langgaq Kereta Jiran.
Time ni kat kuantan. Masa tu aku baru ja bleh bawak basikal. Tapi sebab ego(kecik2 dah ego) aku buat2 la mcm aku dah tera. Kawan2 ajak jalan2 pusing kem, aku pun tanpa segan silu cakap "Bring it on bebeh!".. Lebih kurang cmtulah kot.. Xingat dah..hehe..Tapi malangnya, xsempat nak pusing kem, baru gerak sikit dah terlanggaq kereta jiran kami. Jiran tu rumah dia selang 5, 6 rumah jugak la dari rumah aku..Aku lost control, pastu terlanggaq kereta dia yang parking tepi jalan tu.. Xsempat nak cabut, tuan kereta tu mai kat aku.. Dia xtanya banyak, dia minta aku hulur tangan. Pastu dia tengok2 sat, pastu dia lepaskan aku.. Dia xmarah pun.. Hehe.. Fuhhh..lega.



2.)Langgaq No.Plate Motor Orang.
Masa ni aku dah pro sikit dah. Dah xmeronda atas jalan tar dah.. Dah mula masuk ke blok2.. Dah berani dah.. Lalu celah2 rumah orang... Pastu, dalam dok seronok2 tu, aku terlanggaq no plate satu motor ni.. "Praappp" patah plak dah no plate tu....Masa tu aku cuak nakhayaamm... Tatau nak buat apa, kawan2 ajak aku cabut lari jaaa... Tapi aku xsanggup nak biaq cmtu jaa... So, aku pun cabuttt lari jugak laa..Hehehe... Masa tu aku budak2 kot..Otak x berkembang lagi.. Belum mumayiz lagi..hehe... So, kot2 la tuan motor tu ada terbaca entry, saya mintak maaf atas kenakalan saya masa kanak2 dulu yer.. Hehe.. Well, suma orang pun nakal gak masa kanak2 dulu kan? :) 





3.)Langgaq Bonggol Pastu Tergolek Sendiri.
Masa ni kat Kuantan jugak..aku ingat lagi.. Aku baru balik dari kedai, beli plaster luka untuk sapa ntah.. Pastu masa nak balik tu, kena turun bukit kecik ni.. Aku dengan bangganya mengayuh macam The Pocket Rocketman... Terlupa yang kat bawah tu ada satu bonggol, tepi klinik.. Sampai2 ja kat bonggol tu, xsempat nak brek... Apa lagi, hilang kawalan pastu jatuh "kedebummm" la aku kat tengah2 jalan tu... Dok landing2 sat, dua tiga saat lepas tu baru bangun balik.. Last2 plaster luka yang aku beli tu, aku sendiri yang pakai..



So,tulah antara kisah2 aku dengan basikal tu dulu... Zaman kanak2 msti akan ada cerita tentang jatuh basikal kan? Sapa yang xdak tu maknanya hgpa lahir2 truih besaq! truih pandai nek basikal la... haha.. xla, melwak ja..Tapi majoriti kita pernah rasa pengalaman jatuh basikal kan? Becoz that is what being a kid is all about.. Its about learning from pengalaman.. Kita kena rasa sakitnya jatuh, barulah kita bleh rasa nikmatnya xjatuh.. ( <---Jangan pedulikan pepatah ni).. So, lepas ni kalau hgpa dah beranak pinak, kalau anak hgpa jatuh basikal tu, jgnla dok p heboh satu kampung, jgn dok p panggil segala tok dukun kampung seberang, mak bidan segala noh.. It is how a kid learn things. They fall n they will get themselves up.... Barulah bila depa besaq nnt, bila depa xdak idea nak update blog, depa bleh cerita pasai zaman2 depa jatuh basikal..Mcm aku! Haha.. So, tu ja kot noh... Until next time..

Tingkatka prestasi, kurangkan kolestrol.
Assalamualaikum.


 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger