Tips: Cara Nak Mantapkan...

Assalamualaikum...(makin lama, makin pendek greeting aku..muehehe)...  
Sapa Suka cakap omputeh (english)? ada yg suka, ada yg x suka, ada jugak yg meluat ngan menyampah.. btoi dak? Kepada yg xberapa nak suka cakap omputeh tu, hgpa terpaksalah  memaksa diri hgpa untuk suka noh...bukan pasai pa, cuma zaman sekarang ni bahasa english mmg sangat penting kalau kita nak survive dari segi akademik n ekonomi.. So, kena sama2 tryla untuk bg diri tu boleh cakap bahasa english... Bukan nak kata yg bahasa melayu tu xpenting tapi ini realiti Global skarang, bahasa english tu mmg penting untuk dipelajari sebab banyak urusan harian kita yg gunakan bahasa tu...


Watpa blajaq bahasa org kapiaq??

Tudia soalan,  berbisa anakonda punya soalan..haha..Xsalah pun kalau kita belajar bahasa asing kan? menuntut ilmu jugak kan? ibadah jugak kan? lgipun kita blajar bahasa depa ja...janganla plak kita p tiru cara depa pakai baju2 koyak, rambut warna pelangi, hubungan bebas dan lain2 tu...kita just blajaq bahasa depa...xsalah kan? Dalam dok blajaq bahasa inggeris tu, kita blajaq la bahasa arab sama..dua2 bahasa tu pnting kan? So, kita pikiaq n amek yg positf je la noh...


Ehhh...sebenaqnya malam ni aku nak kongsikan dengan hgpa cara aku blajaq bahasa Inggeris...saja nak kongsi2 ngan hgpa..kot2 la bley tolong2 sikit2... nak tau dak cmna aku blajaq bahasa inggeris? Ok, lets find out..



1. Tgok Drama, Movie, Talkshow yg cakap guna bahasa inggeris... 


  • Dengan cara ni, kita boleh perhatikan cara n nada n gaya depa sebut perkataan2 tertentu... kita jugak boleh blajaq perkataan2 baru yg xpernah kita dengaq sebelum ni.... Kalau boleh tu tgok crita yg elok2 la noh...n sebelum start tu niatkan dalam hati " aku nak blajaq sesuatu from watching this drama/movie/talkshow....Insyaallah, at the end of the day you will gain something..



2. Berlatih cakap dengan diri sendiri..


  • cara ni plak dapat tolong kita untuk biasakan lidah sebut n bercakap dalam bahasa inggeris.. kalau nak cari kawan untuk sembang2 dalam english tu mungkin susah sikit n tambah plak ngan perasaan malu kita nak cakap tu...mmg payahla kan?..So, cara yg mudah ialah berlatih cakap dengan diri sendiri...kalau boleh tu cari tmpat2 yg sesuai la na..kalau p cakap sorang2 depan org ramai mmg kena cop ''GILA" la kan... pandai2 la pikiaq.. :)



3. Cari kawan yg sporting untuk sembang2 dalam bahasa english..


  • kalau kita ada kawan yg xkisah untuk sembang2 ngan kita dalam bahasa inggeris, apa salahnya kita cari dia n sembang2 sat... toksah la tiap2 kali jumpa nak cakap mat salleh, maybe once in a while baru hgpa selit2 kan la yer... :) ehehe...


4. Sentiasa rujuk buku2 basic english rule..

  • kalau ada buku2 yg masa sekolah rendah dulu lagi ok....english ni kalau kita dah paham basic2 rule dia, dah kira ok dah...yg penting kita tau jugak sikit.. So, xkisah la kalau kita nak baca buku2 grammar adik kita yg baru darjah dua tu..kalau kita dah paham basic dia, mudah untuk kita blajaq yg selanjutnya...




tu sajalah yg aku nak kongsikan malam ni...harap2 ada antara hgpa yg manfaatkan apa yg aku habaq td ni...kalau xdapat tolong hgpa banyak, tolong sikit pun dah Alhamdulillah..ok, thats all for tonite..

tingkatkan prestasi, kurangkn kolestrol..
assalamualaikum
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger