Sembang2: Burung oh Burung...Xpaka nak Bela?..

Smiley
Assalamualaikum dear pembaca... 
Aku ada satu bnda nak sembang2 ngan hgpa ni... Aku ni jenis manusia yg sangat sukakan binatang.. xkirala binatang apa pun, sumanya nmpak comei ja bagi aku..kecuali, khinzir, lipas, dan ulat sampah... yg lain2 suma comel...N sebab tu la aku ni agak xberapa nak suka sangat dengan tindakan org mengurung binatang dalam sangkar...

KANDANG ???

Kalau kandang xpala, sebab kandang kan kebanyakannya besaq2 , so menatang2 dalam kandang tu boleh la jugak nak berlari-lari kecil dalam kandang tu..tapi sangkar, adoyai..kesian aku tgok binatang2 especially burung yg kena kurung dalam sangkaq..macam boring tahap dewa jaa... muka pun sedih jaaa...pastu mulalah aku bayangkan yg diri aku yg terkurung dalam sangkaq tu... Bapak sedih nak mmpuih!... Kalau pergi Zoo pun sama..aku rasa kesian sangat kat binatang2 dalam Zoo tu.. kalau aku ni Superman, mmg dah lama aku tolong lepaskan binatang2 tu suma.. 

Kadang2 aku terfikir, Apa pandangan Islam tentang isu kurung burung dalam sangkaq ni.. Aku pun google la kat internet... N mula2 aku tertarik dengan blog sorang Ustaz ni... dia ada tulis article tentang bnda ni... 


Ok, tu kesimpulan yg dibuat oleh Ustaz Nor Amin based on kajian dia on hadith2... kalau hgpa nak baca article tu secara menyeluruh, boleh la klik tang ni.. Mmg menarik..Baca2 la noh, kat blog ustaz Amin tu jugak dia ada share mcm2 jenis ilmu..So, harap dimanfaatkan la yer.. :D Kemudian, aku teruskan lagi pencarian aku...n aku jumpa Syed Edlee punya article..


Ok, kalau nak baca keseluruhan article beliau sila klik tang ni .Kesimpulan kedua2 ahli panel kita lebih kurang sama, yakni kalau nak bela burung dalam sangkar, kita kena bagi makan ,minum dan kasih sayang yg cukup..kalau X, xboleh bela.. Lepas tu aku pun try plak dekat youtube n aku jumpa ceramah Ustaz terhangat dipasaran aka Ustaz Azhar Idrus.. n ustaz kata

"Harus kita mengambil keseronokan dengan suara burung"
 "Bubuh dia dalam sangkar yg cukup untuk dia boleh terbang"
"kalau buh dalam sangkar kecik, setengah ulama' kata haram"


itulah sedikit sebanyak kata2 ustaz yg berkaitan dengan topik kita ni.... kalau nak dengar full, sila klik tang ni... Jadi kesimpulan yg aku dapat buat berdasarkan penemuan aku ni, kalau nak bela burung dalam sangkar tu boleh tapi...

JANGAN ZALIMI BURUNG TU
BAGI MAKAN MINUM YG CUKUP
SEDIAKAN RUANGAN YG SELESA

Ok, itusajalah for now..
tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol
Assalamualaikum






 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger