Sembang: Sapa kata mustahil?

Thursday, May 31, 2012
Emoticon
Assalamualaikum n selamat berbahagialah semua disamping anak dan keluarga tersayang.
.malam ni xda benda sangat nak critaa...cuma nak habaq kata lani aku dah buleh main gitarr...hehe..  makaseh kepada sifu Hidayat Helal n Aliff Haikal yg dok bg tips2 berguna kat aku..sebelum ni kan,wa cakap lu kan, wa mmg xreti langsung nak petik gitar ni...gitar ada ja,tapi bila petik dia kuaq bunyi  drum , gendang n kompang..n kadang2 bunyi seruling pun ada..langsung x sedap..haha..aku sendiri dengaq pun dah naik meluat n loya..tapi aritu tiba2 ja aku terasa nak cuba juga main gitar aku yg dah  dahagakan petikan..(tudia ayat)...aku pun cubalah main ckit2 n cuba tgok chord2 yg betoi2 punya .. mula2 tu mmg seksa sikit..pedih ujung jari tu jangan nak kata la..rasa mcm kena api jaa ujung2 jari tu..tapi bila aku tanya geng2 yg dah memang tere main depa kata mula2 mmg cmtu..so aku wat dunno jala ngan sakit2 tu..


Skang ni aku dok try main lagu Akim Janji..dulu kalau dok nyanyi lagu tu petik gitar secara hentam kromo, mmg xbunyi mcm lagu Akim langsung lah...dah mcam lagu anita sarawak pun ada..hehe..skang ni adala ckit2 bunyi mcm lagu Akim..hehe.. walaupun sekarang ni aku dok merangkak lagi tapi aku percaya lama2 nnt msti aku akan jadi macam Dayat n Aliff n Man Kidal n Slash..(tudia aih impian!!) haha..xlah, aku belajaq main gitar ni saja syok2 nak buat hobi ja..xnak libatkn diri sampai ke tahap yg dahsyat2...ckup sekadar boleh mainkan satu lagu kat mak abah n bakal isteri pun cukuplah (cewwwaahh!) hehe...  ada sapa2 yg nak dengar x aku main gitar bunyi cmna? ada ?  xpayah lah noh..dok risau kot2 satg pecah gegendang telinga hgpa, mampuih aku nak jawab pa ngan parents hgpa...tunggu nanti bila aku dah cekap ckit, aku post kat sini k? orait lah..itu sajalah for tonaiit..sorilah entry kali ni boring sikit.....saja nak share ngan hgpa2 suma..ok sekian saja.. Assalamualaikum..
Smiley


ni ha gitar kesayangan eden.. :D

Pengalaman: Sapa yg X Pernah Malu?

Wednesday, May 30, 2012
Emoticon
Assalamualaikum dan salam muhabatin karengga..
 harap2 suma sihat2 la noh.. "Malu" sapa yg xpernah rasa bnda ni?  (say whatt???)  msti xda org yg xpernah x rasa perasaan tu kan?( what agaiinn??)  sori atas kebelitan ayat tu...act nak cakap yg msti suma org pernah rasa malu n msti banyak event ataupun tragedi2 mahupun peristiwa2 yang memalukan yg jadik dalam hidop kita kan? kalau x prnah langsung buat bnda yg memalukan tu rsa mcm aneh la jugak kan..kalau hgpa ni jenis yg dok dalam rumah 24 jam n cuma keluar rumah kalau kat rumah xda air nak mandi pastu hgpa nak p mandi kat stesen minyak ataupun surau logik la jugak..tp kalau hgpa ni geng2 bdak2 normal, hgpa msti ada trbuat perkara yg memalukan..btoi dak?  GIMME lima!!!



so, malam ni aku nak kongsi n cerita ceriti cerutu sikit kat hgpa pengalaman2 aku yang aku rasa agak memalukan .. Aku cerita ni bukan nak bukak aib aku ka apa tp aku suka nak share bnda2 ni..sebab ada moral of the story disebalik insident2 ni suma..btw, aku dah xrasa malu dah sebab bnda tu suma dah lama berlalulalulalu..(xla lama ngat pun..huhihe)


1. Dulu masa kat MRSM tiap2 jumaat kena g semayang pakai baju melayu satu set kaler putih..Pernah satu jumaat ni  masa tu, aku form 4, n junior2 aku form 3 kena daki Gunung Jerai.. kebetulan plak time tu, seluar baju melayu aku yg kaler putih tu hilang p mana tatau.. pastu aku nmpak ada satu seluar baju melayu trsidai kat ampaian, aku p cek2 tu seluar budak form 3 yg tgah dok daki Gunung..so aku pun curi pinjam tanpa izin la..Aku pakai la seluar tu dengan sampin unggu aku g masjid...pastu kat masjid aku wat la solat Tahiyyatul Masjid ..masa abes buat solat tu baru aku perasan yg seluar tu terkoyak dari paha sampai tuuuttt.Smiley.haha..terkejut aku tgok..nasib baik ada sampin, tapi aku perasan yg ada org n pkcik2 dok gelak2..maybe depa perasan kot..adoi malunya..haha..

Emoticonmoralnya: jgn curi ataupun pinjam seluar sesapa tanpa izin..ada balasannya..


2.Pada satu masa dahulu, aku n kuarga aku g la beli2 barang kat satu PCfair yg diadakn kat village mall ni...pastu lepas abeh beli barang, aku mak n abah pun p la tunggu kakak aku kat luar...tunggu punya tunggu tiba-tiba ada 3 org mamat dok brjalan kearah kami, (aku rabun n lupa nak bawak spek mata malam tu), pastu aku tgok depa dok usha len macam jaa. aku nmpak muka depa blur2 ja..bila depa dah dekat  ckit baru aku perasan yg muka salah sorang daripada depa tu  mcm kawan aku, aku ingatkan dia tu kawan aku la, pastu aku truih huluq tangan kat dia tu..Dia mcm trkejut bruk ja.. bila dia mai lagi rapat barulah aku konfirm yg dia tu bukan kawan aku pun....selepas itu bermulalah sesi sembang2 yg xtentu hala.. aku nak cover line yg aku silap org n dia tu mcm tgah dok ingat sapa aku..haha..ksian kat dia..sembang punya sembang lpas tu dia ngan geng2 dia pun blah... aku gabai tahap gaban tuu..


Emoticonmoralnya: jgn p teguq org ikut dan jaa..


3. Dua tiga Empat hari yg lepas aku n kwan2 aku g kem kat SMK Bonggor..kami jadi fasi.. Hari kedua kem tu ada ceramah motivasi oleh Farid MRSM Taiping..pastu masa dia dok bg ceramah, aku pun p la ke bilik makan VIP .Bilik makan ni di tutup cermin kaca n bata2 . Nak jadi cerita lagi masa tu aku nmpak ada mic..kat aku ada gitar..aku ni pantang ckit nmpak mic...kerja nak karoke jaa..pastu aku try la tekan butang tu butang ni to switch on the mic,,tup tap tup tap boleh  plak on MIc tu..Aku pun nyanyilahh..pastu tiba2 ada mmber  dari luar bilik tu gtau suh stop nyanyi..aku pun hairan bin plik lah..rupa2nya, satu sekolah dengaq aku nyanyi...Sekali dengan sesi ceramah tu dengaq iklan aku nyanyi...adoi..malu tahap gaboin...


                  Emoticonmoralnya: kontrol sikit nafsu nyanyi bila tgok mic..ngeh2..




itu aja lah for tonite noh...tingkatkan prestasi kurangkan kolestrol ok.. :D
Assalamualaikum


cuci mata ckit. 
                                                           

Sembang2: Cheff No.1 Kantoii !

Assalamualaikum dear readers..Smiley
 Sapa tau cheff atau pun tukang masak No.1 dunia? sapa tau? habaq mai sikit.. Jackie chan? ish! gila apa? dia tu penyanyi dangdut la..  Mas Idayu? woi2!! tu atlete negara laa..  Mark Zukerberg? nahhaaiii! tu pengasas Friendster... ( those are alll auta XD).. Cheff no satu dunia mstilah CHEFF ONE (wan) kan? ada sapa2 yg x stuju ka? jom berdebat...  hehe..xnakla, ignore je lah kemerapuan aku td noh .sebenaqnya i dont give a kisah pun about sapa tukang masak No.1 dunia, cheff one ka, cheff tu ka, cheff ni ka, sebab dalam dunia aku Cheff yg paling tere ialah Mak aku...apabenda yg dia masak msti sedap tahap gaban....org KL kata " bapak sedap der!" hehe... makan p lah kat kedai mahal tara mana pun, depa tetap xbley lawan kesedapan masakan mak aku..even sekecil kecik bnda mcm sambal belacan pun bley jd sedap bila mak yg sediakan... Setelah duduk di meja bulat bersama mak aku untuk mmbincangkan hal ni, aku telah berjaya crack the code why masakan mak-mak kita ni sodap2 bolaka...nak tau ? kata "kimi cooooooooool"hehe..

KENAPA MASAKAN MAK SEDAP DARI KEDAI2 MAKAN
Smiley

1.Mula-mula sekali ialah sebab mak kita masak dengan penuh keikhlasan...mak kita masak sebab dia nak masak, dia nak tgok anak2 dia membeso dengan masakan air tangan dia..
Tuzki Bunny Emoticon
2. Mak kita masak dengan penuh kasih sayang sebb dia tau orang yg akan makan masakan dia tu ialah anak2 n suami dia..anak2 yg dia kandung 9 bulan n suami yg dah bersama dia bertahun2....
Tuzki Bunny Emoticon
3.Mak kita jaga kebersihan masakan yg dia masak...dia akan basuh tangan sebersih-bersihnya sebelum start masak.

Tuzki Bunny Emoticon

4.Bila Mak kita masak dia akan bacakan doa2 dan selawat2 supaya anak2 dia akan jadi insan yg baik n berguna one day..
Tuzki Bunny Emoticon
5.Mak akan cuba belajar untuk tingkatkan kualiti n kesedapan masakan dia supaya anak2 dia sentiasa tringat kan masakan dia walau kat mana pun kita berada...





itulah antara sebab sebab kenapa masakan mak kita tu dia ada satu feel yang lain mcam sikit..bukan sebb mak kita tu suma graduate dari universiti of memasak OxFord tapi sebab dia mak kita yg mengandung dan melahirkan kita suma jadi masakan dialah yang terbaik untuk kitaa..Taste bud kita ni dah serasi ngan air tangan mak kita suma kan? so sebab tulah Mak aku is the No1 Cheff in my world..

sekian saja
 Assalamualaikum
lapaq la plak..jom makaN!



Pengalaman: Kami ABC aiskacang..

Tuesday, May 29, 2012
 Assalamualaikum dan salam sayang semua... Emoticon
skang ni kalau bukak kat Youtube mmg banyak la orang dok buat cover2 lagu kan? ...kalau bernasib baik, jadi femes mcm tu jaa....pastu lama2 jadi Artis..rezki masing2 la kan? Nak dijadikan cerita,  masa kat UiTM dulu aku ada kenal dua orang mamat ni nama depa aiman  and Paan. Depa dua2 ni minat nyanyi sama mcm aku..kami plak sekelas masa Sem 1 dulu..so mmg selalu dok jumpa la..pastu pada satu hari, satu kelas kami dibatalkan, kami pun decide nak p nyanyi kat dalam satu kelas ni..kelas tu kosong... nak dijadikan cerita lagi, Si Paan tu guna Iphone so masa kami nyanyi2 dalam kelas tu kami record guna Iphone Paan..sound mmg sedap la..iphone la katakan..


Lepas tu, kami pun post la recording yg kami buat tu kat dalam fb, group kelas kami..hehe..saja ja (puit! bajet gilew!) hehe.. Pastu kami post lagi lagu lain n lama2 kami jadi sronok ( Gila Populariti!! hoho)  bukan la kami ni nak popular ka apa tp sebb kami minat..( puit!)  

Ada satu time tu kami join audition untuk acoustic night uitm..cuak nak mampuih sampai getaq kepala lutut..tapi pengalaman tu mmg best la...kalau kita xcuba mmg xkan rasa la pengalaman tu kan? 

Lepas tu, kami pun decide nak buat Account youtube...n create satu band la konon2nya..nama bandboy tu ABC aiskacang..nak tgok channel kami? klik sini..  Lagu pertama yg kami post is the song yg hgpa tgah dok dengaq kat background blog aku ni..hehe..ku juga mencinaimu (cinaimu?) versi 3 bahasa..hehe..
lepas tu lagu..


klik sini kalau nak dengar..
                                                                         Emoticon

klik sini kalau nak dengar yg ni..
                                                                                Emoticon
klik sini kalau nak dengar
                                                                                Emoticon
klik sini noh.
                                                                                         Emoticon
klik sini kalau nak dengar.


Emoticon


tu antara lagu yg kami sempat nyanyi sama2..ada banyak lagi yg kami post tapi yg len tu kami nyanyi sorang2 ja sbb rumah kami jauh2 suma so bila cuti tu payah sikit nak record..hehe..xla, act aku ngan Paan dok dekat2 ja tapi Aiman dok kat Kelantan..so agak susah sikit la..banyak bnda2 lawak yg jadi time kami nak record lagu2 tu suma..mcm nak pecah perut gelak kat si Aiman tu..dia tu jenis dok buat lawak mamu..mmg xbleh tahan nak trgelak. depa ni mmg best n aku akan ingat depa sampai bila...Biaqlah orang nak kata kami ni pulun ka apa, yg penting kami xkacau org n kami dapat banyak pengalaman n ilmu2  baru dengan hobi ni..


so stakat tu ja lah entry aku untuk kali ni...
Assalamualaikum
Emoticon

Sembang2: Peraturan Pelik tapi Benar

Monday, May 28, 2012

SmileyAssalamualaikum dan selamat bersuka suki bersama family...
 Dalam kita dok bersuka hati tu harap2 jangan kita lupa to doakan kesejahteraan saudara2 kita yg dok merana kat timur tengah sana noh...Syiria dengan masalah puak Syiah pelampau depa..Palestine dengan krisis Israel depa..Iraq dengan pergolakan depa..kita sama2 doa yg depa suma akan diberikan nikmat kemerdekaan dan kebebasan semula noh.. harap2 malaysia akan kekal aman sejahtera sampai bila bila bila rinduu (dush!)... Emoticon


sebenaqnya aku nak kongsi dengan hgpa satu benda yg aku rasa menarik la..tatau la plak hgpa nak rasa cmna..nak tau dak bnda apa? nak dak? rahsia laaa.... ( padahai baca tajuk pun dah tau)..hehe..aku nak tules beberapa peraturan yg diguna pakai kat negara len yg aku rasa agak aneh binti plik..  berminat x nak baca?  sapa yg baca sampai abeh, aku akan bg satu adiah misteri ( despratenyaaa aku ni!)



Ok, jom kita sama2 baca n amek tau pasai peraturan2 yg plik ni...

1. Kat Oklahoma USA, kita boleh kena tangkap kalau buat muka hodoh kat anjing atau pun dok menganjing si anjing-anjing kat sanaEmoticon.( tudia aihhh)



2.kat switzerland, laki2 dilarang kencing berdiri lepas pukul 10 malam..( what the fissh?Smiley )


3.kat England, rakyat depa dilarang mati dalam bangunan Parliment..( Smileygila ka apa?)


4.kat Burma, penduduk depa boleh kena tangkap kalau access internet..( "goodbye FB"say penduduk burma.)


5.kat Thailand, kita dikira salah kalau keluar rumah xpakai spender..( Smileyni dah len mcm ja)


6.Kat moscow, Russia..kalau kita bawak kereta kotoq boleh kena saman 100USD...(amekau!)


7.kat Itally, kita xboleh bagi makan kat burung merpati...sbb burung merpati ialah sumber pencemaran kat sana.. Emoticon


8.kat Vietnam kita sebenaqnya xboleh blogging.. (alamak! kalau dok kat vietnam ni, kita dah kira buat jenayah ni)


9.kat Bangladesh, budak2 yg berumur 15 tahun keatas boleh masuk penjara kalau kantoi meniru..


10.Kat Florida USA,  salah untuk kita kentut dalam public selepas pukul 6 petang..Smiley



oklah..itu sajalah peraturan2 plik yg aku rasa mmg plik sungguh la..plik kan?  nasib bek la Malaysia ni xda peraturan2 yg plik2 mcm negara2 tu suma...so sama2 bersyukur la noh..kalau kat malaysia xbley nak blogging jenuh laa..kan?

itu saja for tonite,  Assalamualaikum..

ikutlah peraturan yg ada ni yer.. :D

Pengalaman: Jatuh Hati Di SMK BoNGOR

Sunday, May 27, 2012
Assalamualaikum dan selamat hari ahad semua...Smiley
Baru2 ni aku g jadi Fasilitator untuk satu kem ni.. kem tu nama dia Selangkah Ke Menara Gading.. dengaq nama macam boring kan? mula2 masa depa ajak aku join kem ni pun aku pikiaq cmtu gak. dalam ati aku " tudia aih..lamenya nama kem ni..msti penuh ngan ceramah pasal U ja.." tp bila aku dah jadi ahli keluarga kem ni barulah aku nmpak ke mana arah tuju kem ni..

Smiley
pengarah kem ni mmber aku  masa sekolah menengah bakar arang dulu..fasi2 untuk kem ni pun kebanyakkannya kawan2 lama aku kat bakar arang dulu.. kem ni dah macam mini reunion kami jaa..haha..So basically dalam entry kali ni aku akan cerita pasai perjalanan kem ni la..kalau nak truskan mmbaca sila jerit "WEEEHOO!" ok dah? xdengar pun..kuat sikit!


WEEEHOOOOOO!!
Smiley




ok2..dengar2..(hgpa bukan jerit pun kan?) hoho.. Masa dok planning Kem ni kan mcm2 konflik n cornflakes yg timbul..ada yg x puas ati ngan dia tu..dia ni..ada yg nak tarik diri (yes, im talking about u..haha) duet xcukup..sponsor xda la..n mcm2 lagi...tp finally, suma nya alhamdulillah berjalan lancar..

jom kita ke adventura di SMK Bonggor..
Smiley
Hari first:

kami bertolak dari sp ke SMK Bongor pukui 12 cmtula..pastu sampai kat sekolah tu aku trpukau dengan view dia..cntik gila sekolah tu..atas bukit..terlintas dalam ati "nnt nak antar anak2 aku kat sekolah ni la" haha...gatai bak ang!. pastu kami punggah barang suma bawak masuk bilik gerakan n bilik tidur kami.. aku bawak gitar aku, pastu masa aku dok angkat gitar tu aku dengar la budak2 ni dok ngumpat aku dari belakang..

"bajet yuna ja mamat ni"

"ni abg najwa latiff ka,?? bajet!"

"wat smart boleh"

tu suma antara kata2 depa lah.aku buat dekk ja..


lepas tu dengar briefing cikgu Kamal..n then start sesi pendaftaran n sesi ice breaking..depa kena buat kumpulan n then buat bendera , logo, nama dan lain2 la..selesai ja bnda tu suma, depa g solat asar..lupa nak gtau, aku dilantik jadi Biro ibadah..so aku lah yg kena uruskan hal2 kat surau..

"sapa yg xreti azan?? cuba angkat tanganSmiley " kata aku.
.
"krik..kriikkk...kriikk *xda sorang pun angkat tangan..

"ok, so suma reti azan la? "kata aku lagi..

"errrr...err.."  jawab depa..

"sapa yg xreti baca Al-fatihah? angkat tanganSmiley" tanya aku.

"kriikkk..kriiikk *xda sorang pun angkat tangan"

"so, suma reti la? " aku kata..


lepas tu aku pun pilih sorang bdak ni untuk azan n sorang lagi untuk jd imam..mcmtulah untuk waktu2 solat yg selanjutnya..

selesai solat depa g dewan untuk nyanyi lagu tema kem..Gemuruh faizaltahir.

pastu ada riadah..malamnya plak depa kena ceramah oleh usTaz Hadi dari UiTM Merbok..best gila ceramah dia..dia buat budak2 tu nanges macam baby baru lahir ja ( hiperbola).. lepas abes ceramah ada aktiviti burung hantu..activity ni mmg lawak la..

masa aktivity burung hantu tu, mcm2 bunyi keluar..ada yg istighfar, ada yg mengucap, ada yg jerit2, laki pompuan sama ja..Long story short, sepanjang kem ni, suma students2 yg join kem ni sangat seronok n hepi n gembiraSmiley..mmg trpancar kat muka depa..n depa pun cakap depa suka kem ni..

aku percaya, banyak ilmu  pengalaman  n pengajaran yg budak2 tu dapat daripada kem ni..samalah jugak dengan aku..


oklah itu sajalah yg aku nak kongsikan, kalau nak cerita sampai semua aktivity untuk 3 hari tu mmg penatla hgpa nak baca kan?  so ini ajalah yg aku mmpu crita..

ok assalamualaikum.. 

Yb and aiman

amer

fadzul

abg2 n kakak fasi

ceramah pasal u

pengarah projek

LDK

cikkkaaaboom!!

explorace.. :D








 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger