Sembang2:Pendedahan Fobia Anda

Assalamualaikum bro and sisSmiley
..today wa mau cakap mcm cina sikit bley ker? ( cannot!) well, i still mau cakap mcm cina...ok ini malam, wa mau ngomong( jawa???) pasal satu bnda yg suma org confirm( ingeris??) ada.. lain negara panggil ini bnda lain bunyi...kat malaysia olang panggil fobia, kat burma org panggil "hurkus" (lie!), kat alaska depa pangil "torgon" ( alaskan speak english laaaa)...kat mongolia its called "kimmiey (kompom2 gebang) ..haha..actually kan, kali ni aku x tipu dah k..most of negara dalam planet bulat kaler biru ni panggil bnda tu phobia(kalau lain ejaan pun, bunyi dia lebih kurang sama cmtula)...so aku nak senaraikan beberapa type of phobias yg aku rasa unik binti plik ibni aneh.. so, here goes the list..

1.Arrhenophobia- phobia kat lelaki( what on earth??Smiley)

2.Atychiphobia- fobia kat kegagalan (bnda ni pun ada nama?Smiley)

3.Barophobia-   fobia kat gravity..i repeat, fobia kat gravity... (:O)

4. Bufonophobia- takut kat katak.Smiley.( hoho..pompuan msti ramai yg ada fobia ni)

5.Bibliophobia-  takut kat buku..BUKU..( Smileysapa ada, sila lari 50 km brsama aku)

6.Chaetophobia- cuak kat rambut.Smiley.( this answers why ada org yg suka botak)

7.Chronophobia- takut kat masa..(freaAK!)Smiley

8.Cometophobia- takut pada hubungan gitu2..Smiley( this is just some knowledge tau..)

9.Dikephobia-  takut pada keadilan..(haha..apala nak jadi)Stargate Smiley

10.Geniophobia-takut atau fobia pada DAGU..Smiley

11.Namatophobia- cuba teka yg ni fobia bnda apa? cari sendiri la noh..hehe..


itu sajalah senarai2 fobia yg aku rasa sangat menarik nak share ngan hgpa suma...kalau ada tu, the only way to overcome the fobia is by facing it, not running away from it..ok...thats all from me...smoga ilmu yg hgpa dapat ni berguna walaupun sikit..hehe.. :)


ada yg fobia kat kucing x? ni kucing ni dah jelir siap2 kat hgpa..hoho
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger