Sembang2:FAHAMI BAHASA BADAN aka BODY LANGUAGE

SmileyAssalamualaikum teman2 sekalian...
 well today aku trbaca satu article tentang body language aka bahasa tubuhSmiley..n aku rasa bnda ni sangatlah teramat menarik untuk org lain tau jugak... aku selalu trsilap tafsir body language mmber2 aku...tatau la hgpa cmna kan..sebenaqnya, untuk paham body language seseorang ni, kita kena btul2 kenal org tu, baru lah kita boleh tafsir pemikiran depa dengan mudah ( ohhh boringgg)..ok2, sebenaqnya ada ja cara kita nak baca pemikiran org just by looking at their movement or the movement of their body parts..


kalau org tu buat muka cmni Smiley, msti suma org bley agak, apa perasaan dia ni..dia tgah HEPI la kan? ( :O)
no, just kidding..ok, meh la stop merapu n start giving facts kat hgpa.. below are some of the signs or body language that kita patut tau ...

Smiley
1. Smileybijik mata rolling ke kanan ---> menunjukkan dia tgah dok gebang atau pun dok reka crita kat hgpa!
tgok joker pandang mana? dia kan suka reka crita..


2.Smileybiji mata rolling ke kiri--> dia tgah dok tringat ataupun tgah dok cuba nak ingat sumthing..(joker pandang kiri)

3.Smileybiji mata keatas--> dia tgah dok berimaginasi..( xda gambar, bygkan joker kat atas tu pandang ke atas ja)



4.Smileygelak terpaksa-->dia tgah dok nervous ataupun dia kesian kat ang sebb xda org lain gelak kat lawak ang..
sangat jelas keterpaksaan mamat ni..



5.Smileytangan bersilang--> dia tgah bersikap defensive ataupun dia xmau p mana2 yg ang ajak dia p atau buat..

ok, depa ni x stuju dengan perhimpunan BERSIH.(politik sat)


6.Smileypegang kertas kat dada--> nervous ( i know that feeling)...xda gambar, bayangkan sendiri


7.Smileyusap2 hidung--> dia tgah berangan..
ni mcm dok gali(korek) idung ja..




8.Smileygaru tengkuk--> dia kurang percaya dengan apa yg hgpa buat.
right??



9.Smileygaru2 mata--> dia sedih, letih dan penat serta tired..

:"(


10.Smileymata mmbesar--> dia berminat dengan apa yg kita nak habaq kat dia..
gambar ni over sikit.. XD

 ok, itu sajalah yg aku nak kongsikan..malas nak cakap panjang lebar..harap2 lepas ni hgpa boleh baca fikiran orang by tafsir body language depa...papepun, bnda ni x smestinya tepat dan mutakhir, cuma it is good that we try to understand other people, kalau kta trsalah tafsir tu xpela kan? at least kita cuba.. k assalamualaikum..




 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger