Contest : Kenapa SuperIbu patut pilih saya untuk menyertai Contest iPhone 5S.

Assalamualaikum. 
Kenapa SuperIbu patut pilih saya untuk menyertai Contest iPhone 5S? Sebab saya dah buat satu entri review blog Superibu.com, tapi dah sedikit terlambat untuk sertai peringkat preliminery.. Nasib baik lah Superibu.com dan penaja2 lain bermurah hati untuk melanjutkan tarikh tutup contest ni..  Harapnya saya masih berpeluang untuk join contest Iphone 5S ni.. Kat bawah ni merupakan entri yg saya dah buat untuk sertai pemilihan preliminary tu.. 

Salam muhibbah..  Bismillahirrahmanirrahim.. Apa habaq anda2 sekalian?  Sihat? Alhamdulillah boleh sambung bacaan anda... Entri kali ni aku buat untuk join satu pertandingan yang dianjurkan oleh blogger Superibu.com bersempena dengan cukupnya sebulan kelahiran anak beliau.. :) Nak tengok gambar anak beliau?  


Comel kan? Hehe.. Untuk join pertandingan, syarat yang dikenakan ialah aku perlu buat review tentang dua buah blog milik penganjur contest ni.. Iaitu blog Vitaminibu.com dan jugak blog Superibu.com . Aku akan cubalah sebaik mungkin untuk buat review ni.. Ada rezki, bleh menang Iphone 5S tuuu.. haha.. Ok, jom kita review sama2!

Ok, untuk blog yg pertama iaitu blog Vitaminibu.com ,  pengisian blog ni lebih tertumpu kepada perkongsian review2 dan promosi2 serta informasi mengenai produk Shaklee yang mana penganjur contest ni merupakan Penasihat Exclusive Produk Shaklee. Jadi kalau kita masuk ke blog Vitaminibu.com ni mmg byklah ilmu dan pengetahuan yg berkaitan dengan Produk Shaklee yg kita boleh dapat antaranya ialah Pengedar Shaklee Malaysia menjual Set Bersalin Shaklee dan banyak lagi entri2 berkaitan dengan produk Shaklee.. Aku selalu jugak dengar tentang produk Shaklee ni tapi belum pernah try lagi.. Lepas ni mungkin boleh cuba lah kot.. Akak bagi diskaun x kak? hoho... Ok, sekarang jom kita komen dari segi luaran dan layout blog Vitaminibu.com ni.. 

Layout Blog Vitaminibu.com.

  1. Header. Header blog ni mmg sangat simple which is good in terms of kemesraan dengan search engines. Kat header ada gambar pemilik blog yg ada iras2 Yuna sikit.. Haha.. cuba tengok gambar beliau yg duduk depan laptop tu.. Kan ada iras2 Yuna sikit.. Ada pertalian kah? hehe.. Maaf gurau2 ja.. :)  Maklumat tentang pemilik blog dekat header tu -Ayat Breastfeeding counsellor | Nutritionis | Exclusice Shaklee Product Advisor- mmg satu strategi yg baik sebab dengan adanya maklumat awal mcm tu, pelawat2 boleh set some expectation tentang isi kandungan blog berkenaan. Jadi, untuk Header wise - aku bagi 4 Bintang!
  2. Sidebar. Sidebar blog ni pun ok. Xterlampau byk gajet dan widget2.. Maklumat2 yang diletakkan kat sidebar tu pun mmg perlu diletakkan kat situ.. Cumanya, kat bahagian kategori tu agak panjang sikit kotaknya.. Mungkin boleh tukar style listing tu kot.. Tukar kepada style cloud yg mana lebih compact dan jugak kemas.. Selain daripada part kategori tu rasanya yg lain2 dah ok dah tu.. Sidebar wise- aku bagi 3.5 Bintang!
  3. Footer. Kat footer tu nampak mcm tak teratur sikit.. mcm xberapa nak balance sikit dari sudut pandangan grafiknya mmg agak terbantut sikit.. Sebab dekat dua dari kiri ada gambar yg lebih kurang sama saiz, tapi kat blah kanan tu just button2 yang rasanya xperlu kot.. Maybe kat situ boleh letak Instagram pemilik kot.. Sekadar pandangan sahaja ni.. Hehe.. Footer wise- 2 bintang!
  4. SEO- Ok, dari segi kemesraan search engines plak, aku try taip keyword "set mengandung shaklee" dekat google, dan cuba teka website sapa yg naik kat first page dan first entri kat carian google tu? Yep.. Blog Vitaminibu.com. Xpercaya? Tengok gambar bawah ni..

Jadi, blog Vitaminibu.com ni mmg boleh di klasifikasikan sebagai blog yg mesra SEO.. Tapi kalau cek markah SEO Vitaminibu.com dekat http://chkme.com/ , markah yang diberi adalah 57% ja.. Tapi xpa, bila entri dah duduk dekat first page carian google tu, kira xperlu risau sangatlah tentang peratus tu.. Hehe.. SEO Wise- 4 Bintang! Sebab duduk kat first page google! haha..

Seterusnya, Jom kita tengok dan review blog yang kedua plak iaitu blog Superibu.com. Basically, blog Superibu.com ni merupakan blog peribadi seorang ibu kepada 4 org anak..  Perkongsian pengalaman seorang ibu dalam membesarkan anak2 beliau *tetiba teringat kat mak aku kat rumah... Sedih sat.. Ok sambung.. Entri2 dalam blog ni adalah kisah hidup tuan empunya blog tulah.. Cerita beliau dalam menjadi seorang Superibu.. Semua ibu adalah Superibu-Superwoman-SuperpowerfulHumanbeing.. Beliau jugak berkongsi tentang tips2 dalam dunia keibu-bapaan.. Jadi, kepada sesiapa yg nak tau tentang selok belok dunia parenthood, bolehlah jenguk2 blog Superibu.com .


  1. Header- Header blog superibu.com ni kalau kita perhatikan, mmg sebijik dengan blog vitaminibu.com tadi.. Cuma yg ditukar adalah tajuk sahaja.. Gambar yg iras2 Yuna tadi tu still ada.. hehe.. Cuma kali ni kalau kita tengok dekat maklumat yg tertera kat header tu -Fulltime mother, Part Time Blogger, RareTime Shopper- kita boleh agak dah yg blog ni akan byk berkongsi tentang kisah kehidupan pemilik blog.. Sedikit berbeza daripada yg Vitaminibu.com tadi.. Header wise- Masih lagi 4 bintang! haha
  2. Sidebar- Sidebar pun sama ja dengan vitaminibu tadi, cuma sidebar kali ni nampak lebih kemas sebab part kategori tu xsepanjang tadi.. Ni sekadar pandangan aku ja tau.. Hehe.. Sidebar wise- 4 Bintang.
  3. Footer- Kali ni xdak footer, which is different from Vitaminibu.com tadi.. Dan aku rasa lebih sesuai xda footer kot mcm ni kot.. Nampak lebih kemas dan teratur la.. :) Footer wise- Xleh bagi bintang la sebab xdak footer.. keh3.. 
  4. SEO- Untuk seo blog ni plak, aku try sekali lagi check guna http://chkme.com/, dan keputusan kali ni lebih memberangsangkan iaitu 72 %.. Xpercaya? tengok gambar bawah ni..


Orait, rasanya ini saja kot review yang mampu aku bagi.. Secara keseluruhannya, kedua2 blog ni mmg sedap mata memandang, cukup maklumatnya, comel poitn SEOnya, jelas huraian entrinya dan Mesra tuan pemiliknya.. Harapnya cukuplah maklumat yang kongsikan ni.. n kalau ada mana2 point yang tersalah sebut, tersilap taip, terlajak hurai, aku dahulukan dengan mohon maaf lah yer.. Semoga terus maju jaya dalam dunia keusahawanan dan juga arena blogging..

Itulah review saya untuk bertanding di peringkat Preliminary yg xsempat nak join tu.. Harapnya Superibu.com dan penaja2 yang lain dapat memberikan peluang untuk saya bertanding bagi pertanding Iphone 5S yg akan datang nnti..

Contest iPhone 5S Revolusi Bisnes Online anjuran SuperIbu ini ditaja secara bersama olehPengedar Shaklee Terbaik Malaysia, Pakar Set Kesuburan, Mamasihat.com, Set Ibu Mengandung, Set Kesuburan Suami Isteri, Portal Sihat, Vitamin Halal dan Pengedar Vivix Shaklee


Assamualaikum.
***************
Jemput Komen.

 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger