Tips : Bela Kucing ?




Assalamualaikum..
Salam muhibbah kwn2... Dah lama aku xshare tips kat sini.. Rasanya malam ni nak share sikit tips ngan hgpa.. Hgpa nak tips apa? habaq mai kat aku.. Tips nak ngorat Lisa Surihani? woi! tu bini org laa.. haha.. Ok2, apa kata aku share ngan hgpa tips cena nak bela kucing? Ok dak? Ilmu jugak tu weh.. Kot2 la nnt tiba2 ada ibu kucing yang xbertanggungjawab p tinggai anak dia depan rumah hgpa.. Xkan nak biaq ja kan? Bela la sampai dia besaq...So, nnt barulah hgpa akan kata " nasib baik aku baca cerita kedai kopi duluu"... Hehe... Sebelum tu eloklah kiranya aku terangkan sikit kat hgpa antara kebaikan dan faedah2 jika hgpa membela kucing..


1. Release tension..
2. Melatih kita untuk menghadapi zaman keibu-bapaan ( gatai merelaa trok!)
3.Memupuk rasa kasih syg terhadap menatang..
4.Takda la asyik dok mengadap laptop ja 24/7..
5. Dapat pahala kalau kita betoi2 jaga makan minum dia...


See! banyak kan? So, apa tunggu lagi? jom la pakat2 p kedai haiwan atau pasar tani atau restoran2 yang berdekatan untuk dapatkan seekoq kucing! Jom ramai2!! And here come the tips untuk membela kucing.. Meoww..meoww..meeeesedapeeeooww..



1.Namakan Kucing Anda.

Proses penamaan kucing ni sama penting macam nak bagi nama kat manusia yang baru lahir... Kalau xdak nama, nnt cena hgpa nak panggil dia makan? kalau jerit meooowww nnt sekali ngan kucing2 jiran  mai attack nak makan... Pastu kalau dia kencing merata, cmna hgpa nak marah dia? kena ada nama, baru lah sedap sikit nak marah.. Hehehe...(merapu teruk).. Actually nama ni penting untuk eratkan lagi hubungan antara tuan kucing ngan kucing tu... Barulah makin sayang... Bagilah nama2 yg sepatutnya diberi pada kucing.. Cntohnya, putih, kuning, oren, merah, kelabu, hitam, tompok, dan sebagainya laa.. ikut la hgpa punya citarasa.. Tapi kalau hgpa perasan la kan, org sekarang suka bagi nama artis kat kucing... Ada nama Akim, Rosyam, Hafiz, Mawi, Black Mentor and macam2 lagi lah... Xpalah, yg pnting hgpa bahagia..




2. Belikan Kucing Anda Tempat Tinggal.

Yang ni xberapa penting sangat, tapi kalau bleh beli satu kat kucing hgpa tu kira ok lah... Takut2 dia lari p dok rumah org, hgpa buh la dia dalam rumah dia.. Boleh beli sangkar ataupun kotak... Kalau kucing hgpa tu mmg jenis yang dah mmg jinak, xperlu nak beli sangkaq ataupun kotak dah.. Just biaq ja dia dok melepak dalam rumah... Cuma tgok2 la sama kot2 dia p berak celah2 kerusi ataupun p kencing kat baju hgpa yg hgpa plan nak lipat malam japg.. 




3.Bagi Makan Dan Minum Yang Cukup.

Kalau dah bela tu, jgnla lupaa plak nak bagi makan n minum... Xkan nak suruh jiran sebelah yg bagi makan kot... Paling kurang pun bagi la 5-6 ekoq ikan bilis (kedekut trok!).. Kalau time dapat gaji tu beli la kat dia whiskers ka, friskies ka, seronok la jugak dia...Bab minum plak xsusah sangat, ayaq  paip ja pun kan?.. 2 kali sehari pun dah cukup dah jadual makanan untuk kucing hgpa... Kalau sayang kat kucing tu, kenalah jaga makan minum dia k.. 



4.Belai Mereka.

Kucing ni suka dibelai.. Macam manusia jugak lah kan?(errrrrr...krrrikk2..) Kalau bleh tu, amek la dalam 10 minit untuk tepuk2 kucing hgpa tu... geletek2 sikit perut dia sampai dia gigit tangan hgpa berdarah darah... Main baling-baling bola ka apa2 laa kan... Hehe.. yg pnting ada time yg hgpa spend dengan dia... Cewwaahh.. dah macam pakar motivasi haiwan dah aku ni.. Hehe...


(Sebenaqnya apa yg aku kongsikan ni xperlu dikongsikan pun.. Suma ni boleh pakat2 pikiaq sendiri.. Tapi aku tetap nak share gak...muehehe..)


So, tu jelah perkara2 yg aku dok buat selama mana aku pernah bela kucing.. Cuma sekarang ni kan aku dok kat Universti, So susah sikit la nak bela2 menatang ni.. Yg ada pun kat rumah la... Btw, lupa plak nak habaq tips yg last sekali, kalau lah dtakdirkan kucing hgpa mati, jgn lupa tanam mayat dia k... Jgn biaq cmtu jaa.. So, tulah yg aku nak share kali ni.. Ada yg dah mula minat nak bela kucing dak? Hehe... Kalu ada, bagus! jaga leklok k... Thats about it...

Assalamualaikum
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger