Sembang2: Kucing ohh Kucingg..

Assalamualaikum..
Salam muhibbah... Sapa minat kucing ? msti ramai yg minat kan? kalau xminat tu maknanya hgpa tu buta kucing la jawabnya... hehe.. just kidding.. Dalam dunia ni ada berbillion manusia.. xkan la suma manusia nak suka kucing kan? kena ada la golongan2 yg xsuka, geli, benci dan rimas dengan kucing gak kan.. barulah balance.. Tapi kali ni aku bukan nak merepek pasai peminat2 kucing versus penggeli2 kucing... Aku just nak share a few facts about cats that kita mungkin xpernah tau pun sebelum ni... So, jom la sama2 tambah ilmu pasal kucing k.. :D


meooww
  1. Setiap tahun, lebih kurang 4 juta kucing di makan di Asia..
  2. Kucing boleh buat hampir 100 bunyi yg berbeza.. *contoh: meow, miiiiiauuuu, mangauuuu etc..
  3. 40 ribu orang kena gigit ngan kucing kat Amerika setiap tahun.. *nice job cat.. :P
  4. Kucing boleh lompat setinggi 5 kali ganda tinggi dia dalam sekali loncat..* kucing+katak? kutak?
  5. Kebanyakkan kucing ada 12 helai misai kat setiap pipi...
  6. Peminat kucing di panggil Ailurophilia.. *bahasa greek tuu.. 
  7. Kucing ada 32 muscles yg kontrol pergerakkan telinga bahagian luar.. *manusia ada 6 jaa..
  8. Kucing ada 130 000 helai bulu per square inch.. 
  9. Hujung hidung kucing yg kaler pink n selalu basah tu, karakteristiknya mcm cap cari... Lain kucing, lain pattern kat hidung dia..
  10. Jantung kucing berdetup dua kali ganda lagi cepat daripada manusia..
  11. Kucing xda liang peluh macam kita ni.. peluh depa keluaq kat celah2 kuku depa..*ololo comey..
  12. Baby kucing kuat tidoq sampai mata penuh taik mata sebab hormon tumbesaran depa hanya dirembeskan masa depa tidoq.. 
  13. Kalau hgpa perasan, kucing ni depa x meoww kat kucing lain..depa meow kat manusia jaa.. kat kucing lain depa akan buat bunyi hisss, dan sebagainyaa..
otootototo

So, tulah sikit sebanyak fakta pasai kucing yg aku nak kongsikan ngan hgpa.. ada banyak lagi, nnt aku share lagi k... Btw, tadi aku ada terbaca cerita pasai sorang mmber ni yg kehilangan 34 ekor kucing sekali gus beberapa bulan yg lepas... Sumanya mati sebab kena virus parvo..(parvo ataupun parzo xsure la plak..).. Sabaq noh kawan, aku tau mmg sedih bila kehilangan kucing... Perasaan bila kucing kesayangan mati ni lebih kurang mcam hilang adik atau abg... Mmg sedih.. Aku pun pernah rasa gak, ada sekali tu kucing aku kena langgaq depan mata aku.. Kepala dia pecah mcm bijik kelapa kena henyak dengan hammer... Sedih nak mampuih... dah la masa tu aku kecik lagi.. Mmg teriak laa kan... Tapi lama2 lepas tu dah dapat kucing lain, aku ok balik..biasalah budak2.. So, aku harap kwn kita yg kematian 34 ekoq kucing tu banyak2 sabaq la noh... Nnt hg cari kucing lain k... So, tu sajalah yg aku nak sembang2 kali ni... nnt sambung sembang lagi..

Nilah kucing2 yg 34 ekoq yg mati tu.. :(


 Sayangi Kucing Anda
Assalamualaikum
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger