Muhasabah: We Are Not Going To Live Here Forever.

Friday, January 17, 2014
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Semalam aku ada terbaca satu artikel yang kawan aku kongsikan dekat facebook.. Artikel tu dia kongsikan daripada website Viralnova.com. Aku selalu gak baca artikel2 kat viralnova ni dan artikel satu ni mmg menyentuh hati aku..

Artikel tu berkenaan dengan kanak2 perempuan ni.. Nama dia Taylor Smith..Berusia 12 tahun.. Taylor Smith ni menghidap penyakit Pneumonia.. dan dia passed away 5hb Januari haritu.. Yg sedihnya tentang kisah Taylor Smith ni ialah, semasa hidup dia dia ada tulis satu surat yg ditujukan kepada diri dia sendiri pada masa hadapan.. Dia tulis surat untuk dibaca oleh diri dia sendiri in the next 10 years... Malangnya, dia xsempat untuk baca surat tu.. Surat tu dijumpa oleh keluarga dia sendiri.. Msti sedih gila kan keluarga dia baca surat tu... Ni kandungan surat tu...





Kalau tak berapa jelas, ni transkripsi surat tu..



Dear Taylor,
How’s life? Life is pretty simple right now (10 years in your past). I know I’m late for you, but as I’m writing, this is early, so; congratulations on graduating high school! If you didn’t go back and keep trying. Get that degree! Are you (we) in college? If not, I understand. We do have pretty good reasoning, after all. 
Don’t forget, it’s Allana’s 11th birthday today! Sheesh, 11 already? In my time, she just turned 1! I didn’t get to go to that party though, because I was in Cranks, Kentucky for my first mission trip. I’ve only been back for 6 days 
Speaking of, how’s your relationship with GOD? Have you prayed, worshipped, read the bible, or gone to serve the lord recently? If not, get up and do so NOW! I don’t care what point in our life we’re in right now, do it! He was mocked, beaten, tortured, and crucified for you! A sinless man, who never did you or any other person any wrong! 
Now, have you gone on any more mission trips? Have you been out of the country yet? How about on a plane? 
Is Doctor Who still on the air? If not, what regeneration did they end it with? You should go watch some Doctor Who! Later though, you gotta finish reading your own words of wisdom! 
Do you have your own place yet? If we’re in college, what are we majoring in? Right now, I wanna be a lawyer. 
Have you been to Dollywood recently? Right now, their newest attraction is the Wild Eagle. It’s so fun! 
Also I think I’m going to sell my iPad and buy an iPad mini, Don’t forget to tell your kids that we’re older than the tablet! Attached I also have a drawing of an iPad, so you can show them 
Well, I think that’s all. But remember, it’s been 10 years since I wrote this. Stuff has happened, good and b.ad. That’s just how life works, and you have to go with it.
Sincerely, Taylor Smith

So, itulah kandungan surat yg adik tu tulis untuk diri dia di masa depan.. Kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan..  Saja aku nak kongsikan kisah ni dengan anda2 sekalian supaya kita sama2 berhenti sekejap dan fikir beranikah kita untuk tulis surat kepada diri kita 10 tahun akan datang? Pasti kah kita, jasad kita akan masih bernafas 10 tahun akan datang, or in this case, even esok? 

Harini saja aku dapat dua berita kematian.. Satu jiran depan rumah aku dan satu lagi cikgu Kemahiran Hidup aku masa sekolah menengah dulu.. Kepada yg dah pergi, xdak apa lagi yg boleh kita buat melainkan doa akan kesejahteraan mereka.. Tapi kepada kita yang masih hidup ni, it is a wake up call.. Its a slap on our face telling us that we are not promised to still be living here in this world tomorrow.. So, do something today..Now! Peringatan ni aku tujukan khas untuk diri aku sendiri yg selalu sangat leka dengan things that aku pun tatau kenapa aku boleh leka.. 

So, wake up hakimi wake up! You are not going to live here forever.. Lets do something that will help you in the hereafter.. Okeylah, rasanya sampai sini dulu kot untuk kali ni.. Lain kali kita sembang panjang lagi k.. Hehe..

Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen

Sembang2: Cash Out, Entri Otot Dan Iklan.

Thursday, January 16, 2014

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Tudiaa.. Terasa lama gila dah aku biarkan blog aku ni tak ber'entri baru.. Tak boleh biar lama2, nnt hilang terus semangat nak menaip ni.. Tak boleh nak ikut sangat rasa malas ni.. Kena lawan.. Lawan!

Ok, walaupun dah lama blog aku ni tidak ber'update, tapi nasib baik lah ada entri2 hangat yang banyak menyumbangkan traffic ke dalam blog aku ni.. n rasanya entri2 ni lah yang menjadi penyumbang terbesar kepada earning CPUV nuffnang aku *baru ja berjaya cashout for the first time minggu lepas.. Dok tunggu cek jelah sekarang.. Hehe.. Lepas dah cashout tu, terus masuk CPUV baru untuk blog aku ni.. Rezki2..  CPUV #30 dah masuk minggu lepas n tadi baru masuk yg #31..


Harap tahun ni lebih banyak CPUV yg masuk menari dalam blog aku ni.. Amin.. So, tadi aku ada bercakap mengenai entri2 panas yg byk menyumbang traffik ke blog aku ni kan?Traffik yg masuk dalam entri2 ni kebanyakkan adalah melalui enjin carian google lah.. Thanx encik google.. So, antara carian yang mmg setiap hari akan ada masuk ke blog aku adalah seperti yang di-highlightkan dalam gambar kat bawah ni..





Mmg boleh dikatakan setiap hari, akan ada traffik yang masuk under keyword "Bina badan" atau "Bina otot" ni.. Kebanyakkannya dibawa ke entri "Tips: 3 Cara Bina Otot!" ni..Thanx to member aku, Zahid yang sudi jadi penulis jemputan untuk entri tu dulu.. Nnt ada chance, aku belanja hg noh bro.. Haha...So, kalau ada insan2 kat luar sana yg nak letak iklan berbentuk banner yang berkaitan dengan produk untuk bina otot ataupun yg ada kaitan dengan otot, bolehlah contact di email kimikimijamai@yahoo.com.. *Tudia, promote diri sendiri.. haha.. Kalau ada yg berminat lah.. Hoho.. Okeylah rasanya setakat tu saja kot untuk kali ni.. Jumpa lagi di lain entri!

Assalamualaikum
****************
Jemput Komen

Jom Tengok: Budak Sekolah Tersepit Kepala Celah Kerusi

Thursday, January 2, 2014
Assalamualaikum.
Salam muhibbah... Harini settle lagi satu paper final aku.. Tinggal lagi 3.. Paper tadi, sebab masa jawab tu tengah dok overdose caffeine, so jawab pun suam2 kuku ja.. Lepas ni kena kurangkan lah pengambilan benda2 yang berkafein tinggi. e.g kopi ali kafe.. Hehe.. Anyway, lepas jawab paper tadi, balik bilik, aku bukak blog kejap.. Tengok statistik, klik kat traffic source, aku pelik tengok byk pulak keywords pasal "kepala sangkut kat kerusi" masuk ke blog aku... Dulu aku pernah buat satu entri pasal budak sekolah terkepit kepala kat celah kerusi, tapi lama dah tu.. Baca entri tu kat SINI.. Pelik jugak aku kenapa keywords tu boleh aktif balik..


Lepas bukak blog, aku bukak facebook..Lepas tu barulah aku tau pasaipa keyword2 tu masuk ke blog aku.. Rupa2nya harini first day budak2 sekolah masuk belajaq untuk tahun 2014 dan ada kes2 budak baru masuk sekolah tersepit kepala kat celah2 kerusi.. Hahaha.. Adohai..  Dalam byk2 aktiviti yg boleh buat kat sekolah tu, pasepa lah adik2 sekalian pilih untuk cuba masukkan kepala dicelahan kerusi tu.. Nak ukuq saiz kepala kah? Hehe..  


Mcm kesian pun ada, mcm lawak pun ada.. Haha..Msti budak2 ni akan ingat pengalaman ni seumuq hidup depa.. Haha.. Xpelah adik2 yer, lepas ni jgn dicoba lagi untuk selitkan kepala kat celah2 tu k.. Orait, tu sajalah yang aku nak kongsikan kali ni.. Ada x adik2 anda yg tersepit kepala kat kerusi jugak? Kalau ada, kongsikanlah cerita tu ek..haha *rasa jahat plak dok gelak kat adik2 ni..  Ok, jumpa lagi di lain entri!

Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen



 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger