Muhasabah: We Are Not Going To Live Here Forever.

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Semalam aku ada terbaca satu artikel yang kawan aku kongsikan dekat facebook.. Artikel tu dia kongsikan daripada website Viralnova.com. Aku selalu gak baca artikel2 kat viralnova ni dan artikel satu ni mmg menyentuh hati aku..

Artikel tu berkenaan dengan kanak2 perempuan ni.. Nama dia Taylor Smith..Berusia 12 tahun.. Taylor Smith ni menghidap penyakit Pneumonia.. dan dia passed away 5hb Januari haritu.. Yg sedihnya tentang kisah Taylor Smith ni ialah, semasa hidup dia dia ada tulis satu surat yg ditujukan kepada diri dia sendiri pada masa hadapan.. Dia tulis surat untuk dibaca oleh diri dia sendiri in the next 10 years... Malangnya, dia xsempat untuk baca surat tu.. Surat tu dijumpa oleh keluarga dia sendiri.. Msti sedih gila kan keluarga dia baca surat tu... Ni kandungan surat tu...





Kalau tak berapa jelas, ni transkripsi surat tu..



Dear Taylor,
How’s life? Life is pretty simple right now (10 years in your past). I know I’m late for you, but as I’m writing, this is early, so; congratulations on graduating high school! If you didn’t go back and keep trying. Get that degree! Are you (we) in college? If not, I understand. We do have pretty good reasoning, after all. 
Don’t forget, it’s Allana’s 11th birthday today! Sheesh, 11 already? In my time, she just turned 1! I didn’t get to go to that party though, because I was in Cranks, Kentucky for my first mission trip. I’ve only been back for 6 days 
Speaking of, how’s your relationship with GOD? Have you prayed, worshipped, read the bible, or gone to serve the lord recently? If not, get up and do so NOW! I don’t care what point in our life we’re in right now, do it! He was mocked, beaten, tortured, and crucified for you! A sinless man, who never did you or any other person any wrong! 
Now, have you gone on any more mission trips? Have you been out of the country yet? How about on a plane? 
Is Doctor Who still on the air? If not, what regeneration did they end it with? You should go watch some Doctor Who! Later though, you gotta finish reading your own words of wisdom! 
Do you have your own place yet? If we’re in college, what are we majoring in? Right now, I wanna be a lawyer. 
Have you been to Dollywood recently? Right now, their newest attraction is the Wild Eagle. It’s so fun! 
Also I think I’m going to sell my iPad and buy an iPad mini, Don’t forget to tell your kids that we’re older than the tablet! Attached I also have a drawing of an iPad, so you can show them 
Well, I think that’s all. But remember, it’s been 10 years since I wrote this. Stuff has happened, good and b.ad. That’s just how life works, and you have to go with it.
Sincerely, Taylor Smith

So, itulah kandungan surat yg adik tu tulis untuk diri dia di masa depan.. Kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan..  Saja aku nak kongsikan kisah ni dengan anda2 sekalian supaya kita sama2 berhenti sekejap dan fikir beranikah kita untuk tulis surat kepada diri kita 10 tahun akan datang? Pasti kah kita, jasad kita akan masih bernafas 10 tahun akan datang, or in this case, even esok? 

Harini saja aku dapat dua berita kematian.. Satu jiran depan rumah aku dan satu lagi cikgu Kemahiran Hidup aku masa sekolah menengah dulu.. Kepada yg dah pergi, xdak apa lagi yg boleh kita buat melainkan doa akan kesejahteraan mereka.. Tapi kepada kita yang masih hidup ni, it is a wake up call.. Its a slap on our face telling us that we are not promised to still be living here in this world tomorrow.. So, do something today..Now! Peringatan ni aku tujukan khas untuk diri aku sendiri yg selalu sangat leka dengan things that aku pun tatau kenapa aku boleh leka.. 

So, wake up hakimi wake up! You are not going to live here forever.. Lets do something that will help you in the hereafter.. Okeylah, rasanya sampai sini dulu kot untuk kali ni.. Lain kali kita sembang panjang lagi k.. Hehe..

Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen
 

Kimi Jamai | Building Me. Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger