Sembang2: Header Baru 2014??

Tuesday, December 31, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Its 2014 already!! *ok, i fake the excitment.. But still, happy new year people.. Selamat tahun baru, semoga tahun 2014 akan jadi lebih baik daripada 2013.. Semoga rezki kita makin murah dan mencurah2 dalam tahun 2014 ni... Semoga kita semua peroleh pengalaman yg boleh jadikan kita manusia yg lebih baik untuk the following years.. Semoga kita dapat improve diri masing2 untuk menjadi lebih positif.. Dan semoga kita didekatkan dengan perkara2 yang bermanfaat dan dijauhkan dari semua perkara2 yang xelok.. 



Untuk blog ni plak, aku dah tukaq bubuh header baru kat atas tu ha.. Hehe.. Saja nak gantikan header lama dengan yang baru bersempena dengan tahun baru ni.. Dulu, aku ingat lagi bukan setiap tahun, tapi setiap dua minggu sekali tukaq header blog... Tukaq template la.. tukar gadget laa.. haha.. Asyik dok tukaq jaa.. Tak pernah puas hati.. Tapi sebabkan benda tulah, aku dapat belajar mcm2 ilmu baru.. Tapi sekarang ni dah xubah dah kot template, aku mmg suka yg ni.. Cuma tulah, mungkin akan tukar header setahun sekali like I just did this time.. Hehe.. :) 

Header 2013


Header 2014

Anyway, aku harap aku akan lebih rajin untuk update blog ni dan kongsikan benda2 yg berfaedah untuk anda2 yang sudi datang jenguk blog aku ni.. InshaAllah akan aku kurangkan benda2 merapu kat sini.. Harapnya dapatlah tukaq domain jadi .my atau .com ka kan.. Ada x insan2 kat luar sana yg nak mensponsor domain untuk aku? haha.. Oklah, itu saja yang aku nak kongsikan kali, have a wonderful 2014 and May Allah ease all our urusan dalam tahun ni.. Amin.. Orait, thats about it.. Jumpa lagi di lain entri..


Assalamualaikum.
*****************
Jemput Komen

Sembang2: Azam 2013 Apacerita?

Sunday, December 29, 2013


Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Harini dah 30hb 12 dah.. Dah nak masuk 2014 dah.. Seronok? Nope, buat masa sekarang ni perasaan yg ada dalam otak aku hanyalah gementar untuk jawab xam final.. Perasaan seronok untuk tahun baru dah di-overshadow oleh perasaan nervous tadi tu..Hehe.. Orait, bila bercakap pasal nak masuk tahun baru ni, msti ramai yg akan pasang azam, cita dan semangat baru kan? Mmg setiap kali tahun baru pun cmtulah suasananya kan? Kat FB, Twitter, Blog, Instagram dan sebagainya mmg akan penuh dengan azam tahun baru dan perkara2 yg sewaktu dengannya lah..  Bagus benda ni.. Kepada yg take it seriously, bagus. Kepada yang sekadar tulis2 ja tu, cuba untuk jadikan azam anda tu sesuatu yg lebih serius k.. Entri kali ni, aku nak kongsikan azam aku yg aku buat masa awal2 tahun 2013 ni dan dalam byk2 azam aku tu mana satu yang aku dah capai.. Kita tengok, azam dicapai atau azam dicapati *lawak hambar... 


Dalam entri tu, aku senaraikan azam aku untuk tahun 2013.. Nak tau byk mana yang aku berjaya capai? Hehe.. Sambung baca k.. Xnak sambung baca?? SAMBUNG! Ok, bagus sambung baca k.. Berikut adalah senarai azam2 yang aku dah buat awal tahun 2013 dan jawapan samada aku berjaya capai atau x azam2 aku tu.. Bajet btoilah aku dok cerita pasai azam ni kan.. But hey, ini blog ana yang punya.. Jadi terpulang kat ana lah kalau ana nak bajet pun kan *another lawak hambar,abaikan.. 


1. Dapat Pointer 3.5 Keatas.
  • Alhamdulillah, untuk sem lepas result exam aku masih lagi berada dalam zon selamat..Zon atas 3.5.. Hehe.. Walaubagaimanapun, result tu agak rendah sikit berbanding dengan sem sebelumnya.. Tapi mengikut kajian yang dijalankan unit kaunseling UPM, mmg majoriti students UPM akan drop sikit masa sem 2 then akan naik balik masa sem 3 *punya nak sedapkan hati.. Harap sem ni, naik.
2.Tambahkan Ketulan Muscle Di Tangan
  • Aahh, ini xmau hurai panjang2 sebab azam ini xterkesampaian.. Kecundangan di tengah jalanan.. Haha.. Xpa, boleh letak dalam azam tahun depan plak.. Orait, next.

3.Exercise At Least Seminggu Sekali.
  • Ok, ini azam pada mulanya xberapa nak jadi jugak.. Tapi dah hujung2 ni si tuan azam ni dah mula sedaq akan kepentingan bersenam, jadi dia dah mula bersenam at least seminggu sekali, walaupun cuma lompat bintang kat dalam bilik..Hey, still bersenam kan? Kat PLKN dulu mmg lompat bintang ni yg paling byk cikgu2 suruh buat.. So, Aku figure that lompat bintang ni mmg bagus la.. Ini azam, accomplish!
4.Followers Blog Cukup 1000.
  • Yg ni pun alhamdulillah berjaya tercapai.. Terima kasih kepada anda2 yang sudi follow dan jadikan azam aku ni satu realiti.. Walaupun 1000 tu bukanlah besaq mana, tapi itu cukup untuk buat aku terus bersemangat untuk merapu kat sini.. Arigato.

5. Buat Mak Ayah Aku Bangga.
  • Yang ni aku kena tanya depa dulu lah na... Nnt aku aku cerita lain.. Hehe.

6 . Pastikan Meja & Bilik Nampak Kemas Selagi Mampu.
  • Yg ni... Hurmm.. Nasib baik aku letak perkataan "selagi mampu" kat situ.. So, kalau xtercapai azam ni maksudnya aku xberapa nak mampu lah kan.. Hehe.. Xmampu pasaipa? Yelah, sibuk. Sibuk dengan blog, fb, twitter, tidoq, makan * hambar lagi? Ok abaikan.. Tapi bilik aku xdala bersepah sangat.. Still boleh tidur dengan aman, tenang dan damai.. 

7. Tambahkan Pahala Kurangkan Dosa.
  • Yg ni bak kata Dato' Siti Nurlahiza, biarlah rahsiaaaaa..*Nurhaliza.

8.Jimat Duit Belanja.
  • Ok, yg ni fail trok.. Haha.. Bukan xmencuba, dah cuba tapi gagal.. Xpa, akan aku cuba lagi next time.. Nak kata aku ni boros beli barang2 xjugak.. Kebanyakkannya habis kat makan.. Tapi mak aku selalu pesan, "kalau bab makan,xpa.. Itu keperluan. Mmg mak abah bagi duit untuk beli keperluan". Hurm. 
9. Masuk Pertandingan Menyanyi At Least Sekali.
  • Azam ni adalah yang terakhir yang aku setkan awal 2013 dulu.. dan aku berjaya capai.. untuk tahun 2013 ni aku ada masuk Putra Idol *terkeluar masa audition sebab nervous melampau.. Fiesta Idol *pun masa audition.. K12 Got Talent *kalah jugak.. Ok, nampak dah aku mmg xdak masa depan dalam pertandingan nyanyi2 ni.. haha.. Xpa, masuk for the sake of the pengalaman *cewah... 


Jadi, itulah azam2 yang aku pasang masa awal tahun 2013 haritu.. Alhamdulillah ada yang tercapai.. Hehe.. Untuk tahun 2014 plak amacam? X set apa2 azam lagi.. Nntilah plak aku kongsikan.. Pasang azam ni bagus kalau kita titikberatkan azam2 kita ni dan cuba untuk capai azam2 tu.... Kalau kita xtitikberatkan, they are just going to be some useless sentences that we write on our Fb & twitter status.. Ye idak? hehe.. Ok, rasanya itu saja kot untuk kali ni.. Jumpa lagi di lain entri..


Assalamualaikum.
*****************
Jemput Komen

Movie Time : Senarai Filem Tahun 2014

Friday, December 27, 2013
Assalamualaikum,
Salam Muhibbah.. Tahun 2013 is coming to an end already? wahh.. It feels like baru yesterday I was struggling for my final exams untuk last semester, sekarang dah nak final exam untuk sem ni plak.. Sad sad.. Hehe.. Anyway, 2013 has been a really wonderful year for me and hopefully for you guys out there too.. Other than all the good memories it left me with, there were also some very good movies that I watched in 2013.. Lupa nak habaq, aku ni gila movie.. Orait, so there was Man of Steel, This is The End, Pacific Rim, At World's End, dan byk lagilah movie2 yang best yang ditayangkan dalam tahun 2013 ni..


Sembang2: Cara Memohon Dan Syarat Memohon BR1M 2014

Tuesday, December 24, 2013

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Kepada rakyat Malaysia kat luar sana yang layak untuk memohon Bantuan Rakyat 1Malaysia, anda msti dah tau tentang pembukaan pendaftaran untuk memohon BR1M bagi tahun depan kan? Atau mungkin ada yang masih taktau? Xpa, jgn risau, jgn gelabah dan jgn panik, pendaftaran baru sahaja dibuka pada 23hb haritu, jadi kalian tak terlewat lagi untuk mendaftar.. Ok, sebelum memohon BR1M ni apa kata kita sama2 tengok dulu syarat-syarat kelayakan untuk BR1M ni..



Syarat Kelayakan Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2014 
Syarat kelayakan permohonan BR1M 2014 :
  • Warganegara Malaysia
  • Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
  • Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah
  • Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah

 Salinan dokumen yang perlu disediakan :
  •  MyKad bagi pemohon; dan
  •  MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)
Info tambahan :
  • Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.
  • Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014


Ok, dah tau syarat2 kelayakan untuk memohon BR1M 2014 ni? Kalau layak dan ingin memohon, hgpa boleh lah masuk terus ke laman web E-BR1M dan terus mendaftar secara online...Boleh klik SINI (E-BRIM)...


Selain daripada mendaftar secara online, kalian jugak boleh mendaftar dengan mengisi borang pendaftaran yang mana borang2 permohonan ni boleh didapati di Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), Jabatan Pembangunan Persekutuan, pejabat daerah dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Sebarang pertanyaan boleh menghubungi hotline 1-800-88-2716 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang (Isnin – Jumaat) bermula 23 Disember 2013... Orait, itu saja yang aku nak kongsikan kali ni.. Diharap info ni bermanfaatlah kepada anda2 diluaq sana.. Ceq belum layak memohon lagi BR1M ni.. Mmpu kongsi maklumat jelah.. Hehe.. Orait, jumpa lagi di lain entri!

Assalamualaikum
*******************
Jemput Komen

Jom Tengok: Perspektif Burung??

Thursday, December 19, 2013
Assalamualaikum
Salam muhibbah.. Satu soalan. Have you ever wonder what the world looks like from the perspective of a bird? Pernah xtertanya soalan tu kat diri sendiri? Aku pernah.. Selalu bila tengok burung dok terbang kat langit tu aku akan tertanya-tanya, " Depa mmg dok terbang pusing2 situ ja ka?", "Xboringkah?" dan selalu jugak tanya " Mcm mana agaknya pemandangan yg burung2 tu nampak dari atas?".. So, dalam jomtengok kali ni aku nak kongsikan beberapa gambar yang diambil kononnya dari perspektif seeekor burung.. Agak menarik, jom tengok!

Jom Tengok : Ranking PMR 2013 MRSM & SBP



Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Agak lama gak xupdate blog ni.. Nnti aku kongsikan kenapa blog ni terbengkalai sbentar untuk minggu ni..Orait, untuk entri kali ni aku sekadar nak kongsikan ranking MRSM dan SBP bagi keputusan PMR tahun 2013 yang resultnya baru ja keluar..Semua tau kan result PMR baru keluaq? Kalau xtau, ni ceq nak bagitau la ni.. Hehe.. Kepada pelajar2 SBP n MRSM, meh la kita tengok sekolah kita berada di ranking number berapa ek..

Ranking PMR 2013 Untuk MRSM
1. MRSM Pontian (1.0278)
2. MRSM Gemencheh (1.0290)
3. MRSM Kuala Kubu Bharu (1.0350)
4. MRSM Pengkalan Hulu (1.0432)
5. MRSM Serting (1.0440)
6. MRSM Lenggong (1.0453)
7. MRSM PDRM Kulim (1.0476)
8. MRSM Baling (1.0550)
9. MRSM Kuala Klawang (1.0572)
10.MRSM Tun Abdul Razak (1.0613)
11.MRSM Alor Gajah (1.0672)
12.MRSM Kepala Batas (1.0675)
13.MRSM Pendang (1.0677)
14.MRSM Transkrian (1.0725)
15.MRSM Merbok (1.0737)

Ranking PMR 2013 Untuk SBP

1. The Malay College Kuala Kangsar (GPS 1.0154)
2. Sekolah Tun Fatimah (GPS 1.0231)
3. SM Sains Raja Tun Azlan Shah (GPS 1.0255)
4. Sekolah Sultan Alam Shah (GPS 1.0266)
5. SM Sains Miri (GPS 1.0275)
6. Kolej Tunku Kurshiah (GPS 1.0301)
7. SM Sains Hulu Selangor (GPS 1.0310)
8. Sekolah Dato' Abdul Razak (GPS 1.0323)
9. SM Sains Kota Tinggi (GPS 1.0335)
10. SM Sains Sultan Mahmud (GPS 1.0363)
11. SM Sains Muzhafar Shah (GPS 1.0390)
12. Sekolah Seri Puteri (GPS 1.0426)
13. Sekolah Tuanku Abdul Rahman (GPS 1.0502)
14. SM Sains Tuanku Syed Putra (1.0526)
15. SM Sains Rembau (GPS 1.0535)
16. SM Sains Pasir Puteh (GPS 1.0542)
17. SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra (GPS 1.0606)
18. SM Sains Selangor (GPS 1.0615)
19. SM Sains Tapah (GPS 1.0622)
20. SM Sains Johor (GPS 1.0653)
21. SM Sains Kuala Selangor (GPS 1.0654)
22. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa (GPS 1.06671)
23. SM Sains Tuanku Ja'afar (GPS 1.0698)
24. SM Sains Tengku Abdullah (GPS 1.0740)
25. SBP Integrasi Gombak (GPS 1.0741)
26. SM Sains Kubang Pasu (GPS 1.0743)
27. SM Sains Teluk Intan (GPS 1.0840)
28. SM Sains Kuching (GPS 1.0893)
29. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin (GPS 1.0896)
30. SM Sains Banting (GPS 1.0904)
31. SM Sains Pokok Sena (GPS 1.0937)
32. SBP Integrasi Gopeng (GPS 1.0939)
33. Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah (GPS 1.0942)
34. SM Sultan Abdul Halim (GPS 1.1010)
35. SM Sains Machang (GPS 1.1012)
36. SBPI Integrasi Rawang (GPS 1.030)
37. SM Sains Lahad Datu (GPS 1.1086)
38. SM Sains bagan Datoh (GPS 1.1092)
39. SM Sains Kepala Batas (GPS 1.1092)
40. SB Integrasi Batu Rakit (GPS 1.1153)
41. SM Sains Sultan Hj Ahmad Shah (GPS 1.1213)
42. SM Sains Sabah (GPS 1.1241)
43. SBPI Sabak Bernam (GPS 1.1270)
44. SM Sains Sembrong (GPS 1.1278)
45. SBPI Kubang Pasu (GPS 1.1323)
46. SM Sains Hulu Terengganu (GPS 1.1325)
47. SBPI Kuantan (GPS 1.1411)
48. SM Sains Labuan (GPS 1.1431)
49. SBPI Temerloh (GPS 1.1506)
50. SBPI Tun Abdul Razak (GPS 1.1582)
51. SM Agama Persekutuan Kajang (GPS 1.1628)
52. SM Sains Dungun (GPS 1.1140)
53. SM Agama Persekituan Labu (GPS 1.1786)
54. SM Sains Setiu (GPS 1.1823)
55. SBPI Selandar (GPS 1.22212)
56. SBPI Jempol (GPS 1.12263)
57. SM Sains Sultan Iskandar (GPS 1.1342)

Kepada yang dapat keputusan yang comei lotei tu, Tahniah.. Tapi jangan terlebih seronok plak noh.. You have another big exam waiting for you in a couple of years.. Org kata, form 4 nnt honeymoon year untuk student2 yang baru habes PMR kan? Well, you better save your honeymoon tu after SPM nnt k.. Because masa form 4 lah adik2 sekalian harus memberikan lebih perhatian kepada certain subjects. E.g. Chemistry.. Kalau x fokus awal2, takut nnt masuk form 5 gelabah sampai terkencing dalam seluaq.. So, no honeymoon yet. The honeymoon will come later bila hgpa dapat result gempak2 untuk SPM n then dapat tajaan belajaq kat UK, US, AUS dan sebagainya.. Time tu hgpa nak honeymoon ka, honeystar ka, silakan..

Kepada adik2 yg dapat result xbrapa nak memberangsangkan tu, jgn risau. Berdasarkan pengalaman abg, you guys are more likely to succeed during your SPM because you've felt the pain of failure, and you dont want to feel it again.. So, you will work extra hard and put extra efforts during your SPM, so that hgpa x gagal lagi.. Do that, ok? Goodluck.. Orait, itu sajalah yang aku nak kongsikan untuk kali ni.. Jumpa lagi di lain entri! 



Assalamualaikum
******************
Jemput Komen


Sembang2: Apa itu Pagerank Sebenarnya?

Monday, December 9, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Lately ni aku perhatikan byk rakan2 blogger yg update tentang PageRank blog masing2 sebab Google baru2 ni dah update PageRank untuk active sites on the internet. Aku pun teringin jugak nak tau apaceritanya dengan PageRank blog aku ni.. Sebelum kosong weh, malu nak cerita kat orang pun.. Aku pun ceklah dekat sini.. Resultnyaa..

Hoyeah! naik 2 point. 


Daripada Pagerank 0/10 naik ke 2/10.. Kira oklah kan untuk blogger baru mcm aku ni.. Slow2 kita panjat Pagerank tu.. Harap nnt lama2 boleh sampai Pagerank tinggi2 walaupun sebenaqnya aku masih lagi blur dan kurang faham tentang kepentingan dan keistimewaan pagerank ni.. 

Aku ada google tentang pagerank ni.. Dan daripada apa yg aku jumpa, rata2 menyatakan bahawa pagerank ni sebenarnya kayu ukur tentang kepentingan blog/website kita dalam alam maya.. Dan mcmna caranya google menetapkan tinggi rendah Pagerank sesebuah blog tu adalah berdasarkan "link" yg masuk ke dalam blog kita.. Backlink luar yg masuk ke blog kita tu adalah ibarat undian untuk Pagerank blog kita.. Lagi byk backlink luar yg masuk kedalam blog kita, lagi cerah harapan untuk blog kita dapat Pagerank yg tinggi.. Tapi, kualiti blog/website yg sediakan backlink ke blog kita tu jugak akan affect the judgement from google.. and tentang kepentingan Pagerank plak, menurut pembacaan aku, salah satunya adalah lagi tinggi Pagerank sesebuah blog tu, lagi tinggi peluang untuk blog tu diutamakan dalam senarai carian kat google. 


Orait, tuu cumalah pemahaman aku daripada apa yg aku baca la, kalau silap baca atau salah faham harap diberi tunjuk ajar yer.. :) Ok, setakat tu saja dulu untuk kali ni.. Jumpa lagi dilain entri!
Assalamualaikum
***************
Jemput Komen


Jom Tengok: Some of The Most Beautiful Caves In The World?

Sunday, December 8, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. "Jom tengok" kali ni nak bawak kalian2 sekalian untuk tengok at some of the most beautiful caves in the world..Gambar2 ni diambil daripada website Boredpanda.com. Batu Cave Malaysia tersenarai sebagai salah satu daripada gua gua yg cantik ni.. Nak tau yg selebihnya? Jom tengok!

Son Doong Cave, Vietnam

Nuffnang's CPUV #29

Saturday, December 7, 2013
Assalamualaikum.

Salam muhibbah.. Walaupun CPUV sekarang dah x seligat sebelum2 ni, tapi alhamdulillah still ada CPUV dari nuffnang untuk blog ni.. CPUV #29 ni datang daripada Pusat Pungutan Zakat.. Terima kasih! Harap2 CPUV keep on coming lah yer ke blog ni.. Hoho.. Ceq dok kumpui duet nak beli Aiped Mini *harapaann... Haha.. Kepada sesapa yg murah hati, bolehlah klik kat mana2 iklan yg ada dalam blog ni.. Ataupun..


CPUV yg sebelum2nya.. Meriah ja.. lately agak kurang happening sikit.

Orait, itu saja yg aku nak kongsikan kali ni.. Just a short update..Enjoy your weekend people! Jumpa lagi di lain entri.. 

Assalamualaikum.
*****************
Jemput Komen




Pengalaman: Utusan 7.12.2013

Friday, December 6, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Semalam dapat keputusan positif daripada JPA.. Harini dapat berita gembira daripda Utusan Malaysia pulak.. Satu persatu rezki Allah bagi.. Alhamdulillah.. 



Minggu lepas kak Lyn dari Utusan hantar mesej kat inbox fb aku, katanya nak interview aku untuk blogger pilihan minggu depan ( minggu ni)..Haritu hari khamis, n dia nak interiview tu hari jumaat..Mula2 terkejut gak aku.. Lepas tu mai rasa seronok.. Lepas seronok, mai rasa berdebaq plak dah.. Berdebaq pasaipa? Pasai, aku ni kalau bab2 kena interview ni mmg agak xberapa nak pandai sangat.. So, berdebaq.. Esoknya, jumpa Kak Lynn.. Nasib baiklah Kak Lyn ni mmg jenis yg sporting n sempoi ja.. So, xdalah kekok terok sangat.. Tapi still kekok.. Kekok sebab, Satunya aku mmg selalu kekok.. Kedua sebab aku ni bukanlah sapa2 pun untuk diinterview.. Blogger picisan ja.. Tapi Alhamdulillah Allah bg peluang nak merasa masuk paper..So, kena bersyukurlah kan Hehe.. Thank You Allah..Dan thanx jugak Kak Lyn sebab help me through with the interview dan sebab tulis elok2 pasai saya..

Hari ni, lepas kelas tadi, dapat call daripada rumah.. Mak call.. Dengaq daripada suara, seronok sungguh dia anak dia masuk paper.. Haha.. Mak kata, "Gambaq hg besaq dalam tu.. Hensem!".. Haha.. Kembang semangkuk sat.. Thanx mak abah sebab selalu doakan kebahagiaan Mie.. n finally, thanx kepada semua yg pernah, sedang dan akan singgah ke blog Kimi Jamai ni.. :) Arigatogozaimasuu, kamsahamida, kopkhunkhrap, syukran!

Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen

Pengalaman: Result JPA.

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Harini keputusan Biasiswa JPA keluar.. Selepas beberapa bulan menunggu akhirnya keluaq jugak dia.. n Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..  Xdak benda lain yg boleh aku katakan selain Alhamdulillah.. Terima kasih Allah atas rezki ni..


Thanx jugak kat mak ngan bapak aku yg sentiasa doakan yg terbaik untuk aku..Orait, itu saja yg nak dikongsikan kali ni.. Hehe.. Alhamdulillah.. 
Assalamualaikum.
****************
Jemput Komen



Contest SEO Eridy

Monday, December 2, 2013

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Lately aku perasan ramai blogger2 yg blog depa aku selalu singgah tengah dok bertanding dalam satu contest SEO ni.. Nama contest tu Contest SEO Eridy. Mula2 aku mcm xkisah sangat pasal contest ni.. Tapi bila tengok blogger2 mcm Muazfariz, Titan n ramai lagi join, tetiba rasa tertarik mcm nak join plak.. Walaupun blog aku ni mmg konfirm2 xsetanding dengan blog2 depa, tapi xsalah rasanya untuk sama2 memeriahkan contest ni sambil mengutip pengalaman yg tersedia untuk dialami *tudia ayatt...

Contest SEO Eridy


So, What is actually "Contest SEO Eridy" is all about? Following are the rules and regulation of the Contest that bloggers who wanted to join should know. Aku copy paste dari blog Eridy.com jelah yer peraturan2 ni..

Contest SEO Eridy
Tarikh
  1. Tarikh pendaftaran / penyertaan dibuka : hari ini (diawalkan) – 11.12.13 .
  2. Tarikh pendaftaran ditutup : 11.12.13
  3. Contest bermula : 12.12.13 – 30.12.13
Syarat Contest SEO ERIDY
  1. Peserta bertandingan atas keyword ” Contest SEO Eridy ” .
  2.  Entri mengikuti kreativiti tersendiri .
Hadiah
Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

  1. Tempat pertama : RM200 x 1
  2. Tempat kedua : RM 100 x 1
  3. Tempat ketiga : RM 80 x 1
  4. Saguhati : RM 20 x 6
Pemenang akan ditentukan melalui blog yang berada di kedudukan muka surat pertama carian Google bagi keyword “Contest SEO Eridy” . Carian dibuat di Google.com menggunakan private browsing.

So, basically those are the rules and regulation of Contest SEO Eridy.. Bila dah terbaca tentang syarat2 dan cara pemarkahan contest ni, aku pun cepat2 bukak incognito window dan try google ayat "Contest SEO Eridy".. And this is what I found..

Contest SEO Eridy

Setakat hari ni, blogger farisya sedang mendahului carta carian google tu.. Tataula cmna rank untuk hari2 yg akan mendatang ni sebab bila aku tengok kat senarai blogger2 yang join contest ni, ramai jugak la blogger2 otai yg take part in this particular contest.. Tapi xpa, xsalah mencuba nasib kan? 

Contest SEO Eridy

Expectation From Contest SEO Eridy.
  1. Pertama sekali aku sekadar nak tahu level SEO blog ni di tahap mana.. Kalau xberapa bagus, kita kasi upgrade sikit kat mana yang patut.. Kalau dah bagus kita improve kasi jadi sangat bagus.. 
  2. Kedua, nak berkenal kenalan dengan blogger2 lain yang turut sama join contest ni.. 
  3. Nak belajar lagi tentang cara2 menulis entri especially yg mempunyai element SEO yg bagus.. Contest2 mcm ni merupakan satu eksperiment yang sangat bagus untuk kita tau samada penulisan kita ni mesra carian atau x.. Betul?
  4. Ofcoz la nak dapat hadiaahh.. haha.. Sapa x suka kalau dapat duit kan? Keh3..
Jadinya tulah expectation yang aku harap aku akan peroleh bila contest ni dah selesai nnti.. Hehe.. Hopefully huraian aku cukuplah untuk bertanding dalam Contest SEO Eridy ni.. Itu saja daripada aku.. Jumpa lagi di lain entri.. !

Assalamualaikum
******************
Jemput Komen

Pengalaman : BBQ Teruna2 B.A English

Assalamualaikum
Salam muhibbah.. Ahad baru2 ni aku ngan budak2 lelaki batch aku ada buat BBQ sikit.. Buat kat bukit ekspo dalam UPM ni.. Kitorang panggang ayam, daging n sosej.. Makan dengan nasik n potato salad..Pergghh.. Mmg terbaik la! Speaker ngan Microphone pun ada sekali untuk sapa2 yang nak karok.. Mmg pakat2 karok la pagi tu sementara nak tunggu semua siap dipanggang.. Meriah habes satu bukit ekspo tu.. hoho.. Ni gambar2 yg sempat di amek haritu..

 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger