Sembang2: Promosi Kejohanan Boling Jemputan UPM 2013.

Wednesday, November 27, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Ni aku nak mempromote sikit satu Kejohanan Boling Jemputan UPM akan diadakan pada 14 Disember 2014 nnt.. Kepada pemain2 boling amatur dari universiti2 yang tersenarai kat bawah ni, boleh cuba ketengahkan bakat hgpa main boling melalui pertanding ni.. Hehe.. Joinlah yer.. Pertandingan boling ni sebenarnya adalah projek mega untuk subject koko berkredit aku.. Hoho.. Sebagai AJK media dan publisiti, aku bertanggungjawablah untuk mempromote pertandingan ni.. So, sekali lagi aku nak seru kepada pemain2 boling dari U yg tersenarai sebagai U jemputan kat bawah ni.. Jom pakat join k! Maklumat lanjut ada dalam poster kat bawah ni k...

Jom Tengok: Perfectly Timed Pictures?

Tuesday, November 26, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Lama dah aku x tulis section "jom tengok" kat blog aku ni... Kali ni aku nak kongsikan a bunch of pictures yg aku terjumpa tadi.. They are called the perfectly timed pictures..  Jom tengok!

Sembang2: Bisnes Kad Untuk Mak

Monday, November 25, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Mak! Sorry na.. Mak dah lama dah suruh mie buat bisness kad kat mak, tapi mie asyik dok tangguh2 ja.. Sorry sangat2 ek.. Hehe.. Nnt mie balik, mie buat btoi2 k.. Print siap suma.. Ready to be distributed jaa.. Tetiba rindu kat rumah plak dah mamat sorang ni.. Hehe..  Tetiba teringat hutang aku kat mak aku... Mak aku sorang tukang jahit baju.. Eh, silap.. Mak aku sorang tukang jahit baju yang Awesome awesomest.. Dan dia sangat suka berniaga.. Dulu pernah dia jual aiskrim sambil jahit baju.. Pernah jual keropok... dan mcm2 lagilah.. Sekarang ni, mak cuba berjinak-jinak dengan bisnes kopi dan jugak produk2 kesihatan.. Seronok tengok mak seronok berniaga tu..  Mak ada mintak tolong aku buatkan bisness kad kat mak.. Tapi aku asyik dok tangguh2 ja.. Kesian kat mak.. Sorry yer mak.. Like I've said just now, balik nnti mie settlekan semua.. Siap tinggal nak edar ja.. Thats a promise! :) Anyway, boring2 tadi aku sajalah buat design2 untuk mak.. Hehe.. Nnt balik bagi mak pilih n masukkan detail yg sebenar.. 




Hehe.. tu saja2 ja gatai tangan mengedit.. Nnt mie buat lagi yg stail2 bagi mak pilih k.. Hehe.. Oraitlah, sorrylah hgpa terpaksa melayan entri aku yg tah pape ni.. Ok, itu saja yg aku nak kongsikan..
Assalamualaikum.
******************
Jemput Komen

Contest-Bisnes Online pilihan Kimi Jamai dan Income yang Kimi Jamai impikan dari bisnes online (Task 2)

Sunday, November 24, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah... Lama xupdate blog.. Tatau pasaipa tetiba hilang mood blogging recently.. Untuk tidak membiarkan blog ni luput ditelan kemalasan aku, aku tulis entri ni.. Entri ni jugak ditulis bagi memenuhi kehendak Contest iPhone 5S Revolusi Bisnes Online – Task 2 .. So, marilah baca apa yg aku nak kongsikan ni yer..



Kalau aku ada masa dan modal dan diberi pilihan untuk buat satu bisness online, bisnes online yg aku teringin nak buat adalah bisnes blogging.. Aku nak buat duet guna Adsense, Innity dan lain2 syarikat yang membayar blogger untuk letak iklan kat blog.. Sekarang ni ramai pemilik2 website yang dah kaya raya dan hidup senang lenang hasil daripada website masing2.. Kalau kat Malaysia ni, salah satu kumpulan yg aku kagumi adalah Ohmedia Network.. 


Aku selalu baca blog dibawah kelolaan OhMedia ni ( Oh!Artis.com, Oh!Tidak.com, Oh!Geek.com), bila baca tu, aku akan tengok dekat bahagian "jumlah org yg tengah dok baca" blog tu at the same time yg aku pun tengah baca tu.. Most of the time, akan ada beribu-ribu org yg tengah sama2 baca blog2 tu time aku dok baca tu.. Then aku terfikir, berapa ratus ribu org yg baca blog2 under Oh!Media ni setiap hari ek? n berapa ribu dollars plak depa dapat earn setiap hari.. Sebulan plak berapa byk yg depa berjaya gained.. Aku tataulah berapa, tapi aku pasti mmg it is some handsome cash..  Selain daripada earn money guna iklan2 yang dipasang kat blog2 under Oh!Media network nie, depa jugak buat duet guna advertorial dan juga iklan2 kat Facebook depa yg dah mencecah 1 juta lebih likes..  Mmg berebut la company2 nak guna service depa kan.. Aku nak mcmtu.. Nak ada pengaruh mcm tu..


Orang2 kuat Ohmedia Network ni mmg bijak atur strategi depa.. They have came out with blogs dan website yg mempunyai niche yg mmg sangat panas untuk audience kat Malaysia ni.. Hiburan, Berita, Technology, Keagamaan n Cerita2 menarik, suma tu mmg niche yang hot n org mmg akan selalu bukak setiap hari, dan Ohmedia network mmg xsia-siakan peluang yang ada.. n I guess I can say congratulation lah kat mastermind depa because they are now a really big influence dalam community alam maya kat Malaysia ni.. n talking about traffic? haha..mmg xterkatalah byknya..Selain daripada Oh!media Network ni, aku jugak selalu dok usha2 blog Fuh.my.. Blog ni pun dah mula mendapat perhatian ramai pihak.. Dan dah byk iklan yg tertempek kat blog tu.. Tataulah berapa byk yg blog ni dah earn daripada iklan2 tu suma, tapi kalau dilihatkan jumlah traffic harian blog tu, mmg boleh expect yg owner Fuh.my ni dah earn some handsome cash jugak tu rasanya.. Semoga masa depan korang semakin cerah k team Fuh.my




Antara kebaikan-kebaikan yang aku nampak melalui bisnes mcm ni adalah:
  • You can work from home.
  • You are your boss.
  • You can work according to your on time.
  • You are more flexible with eveything. 
  • Kerugian yg tak keterlampauan.


      Antara keburukan-keburukan buat bisnes mcm ni plak adalah:
  • Erm.. Guess I cant find any. 


Mungkin masa mula2 nak memperkenalkan jenama sendiri tu akan jadi satu usaha yg susah, but nothing is easy on the first time kan? dan selagi mana kita usaha dan terus usaha, Insha Allah akan ada hasil yang dibuahkan dikemudian hari.. Untuk masa sekarang ni mungkin aku xsempat lagi nak buat blog byk2 dgn niche yang hot2, yelah sekarang ni aku nak letak fokus aku dekat pelajaran dulu, tapi bila dah habis belajar nnt, n dah ada modal.. Aku nak buat network sendiri.. Insha Allah.. Untuk masa sekarang, aku perhati dan belajar dulu daripada mereka2 yang aku kagumi tadi tu... Harapnya, satu hari nnt aku plak yg jadi inspirasi untuk org2 mcm aku sekarang ni.. Amin..


So, itulah jawapan yang aku akan bagi kalau ada org tanya aku Apa bisnes online pilihan aku dan income yang aku impikan dari bisnes online ni..Eh, aku xcakap ek jumlah income yg aku impikan? hehe.. Income tu mstilah nak yg besar2 jumlah nyer kan? (4 angka lah kalau boleh)  tapi kalau dapat yg kecik2 jumlahnyer pun aku dah sangat bersyukur.. Rezki tu Allah yg tentukan, kita hanya mmpu usaha. Betul?.Hehe.. Harap entri ni menjawab Task 2 yg diberikan oleh Superibu.com .. Itu saja daripada aku, panjang umur ketemu lagi k..

Contest iPhone 5s – Revolusi Bisnes Online ini dibawakan untuk anda oleh Wanita dan Ibu Bisnes Online Dari Rumah dan Pengedar Shaklee Terbaik Malaysia. Contest ini ditaja olehMamaSihat.Com bersama Kumpulan Pengedar Shaklee di bawah Rangkaian Pengedar Shaklee Malaysia yang menyediakan kepakaran dalam Set Kesuburan Shaklee untuk ikhtiar hamil, Set Kehamilan Shaklee untuk ibu mengandung, Set Bersalin Shaklee untuk ibu berpantang, Set Penyusuan Shaklee untuk ibu menyusu, Set Kurus Shaklee untuk Slimming, disamping pelbagai Produk Shaklee lain untuk mengatasi pelbagai maslah kesihatan seperti ESP Shaklee, VIVIX Shaklee, juga VIVIX Shaklee untuk ikhtiar berhenti merokokdanVIVIX Shaklee untuk ikhtiar hindar Diabetes, Set Anak Pintar Shaklee untuk membantu tingkatkan prestasi pelajar sekolah dan juga kolej. Sekiranya anda berminat, boleh Daftar Ahli Shaklee dengan Pengedar Shaklee Terbaik di sini.

Assalamualaikum.
******************
Jemput Komen

Contest: Bisnes Online menurut pandangan Kimi Jamai (Task 1)

Sunday, November 10, 2013
Salam Muhibbah..
Entri ini merupakan salah satu task bagi  Contest iPhone 5S Revolusi Bisnes Online yang dianjurkan oleh Superibu.com.. Ini merupakan task pertama untuk kami para peserta.. Dan untuk task yang first ni aku dan peserta2 yang lain perlu menulis satu entri bertajuk Bisnes Online menurut pandangan Kimi Jamai.. So, jomlah dengaq pandangan aku tentang perkara ni!

http://superibu.com/

Ok, bila bercakap mengenai pandangan, aku rasa lebih baik kalau aku cakap secara jujur dan terus terang sajalah yer.. Biar aku luahkan betul2 pandangan aku berkaitan dengan perkara ni.. Sebenarnya, aku taklah mahir sangat ataupun takdelah byk sangat pengetahuan tentang bussiness online ni.. Tapi kalau sekadar berkongsi pandangan tu, insha Allah boleh la cikit..

Bussiness online ni sebenarnya dah lama dah wujud kan? Daripada zaman sebelum wujudnya social2 media ni lagi, dah mmg ramai org yg dok buat bussiness secara online.. Xkiralah, menjual produk, service dan sebagainya..  Kalau dulu, yg aku ingat, nama yg gah dalam bussiness online adalah Irfan Khairi, maaf kalau aku silap.. Tapi beliau merupakan antara org yg terkenal dengan perniagaan online ataupun buat duit dengan mengunakan internet.. Dulu aku mmg xambil tau langsung pasal dunia IT ni, tapi disebabkan Irfan Khairi ni selalu masuk majalah, TV, etc, aku kenal dia.

Lepas tu, muncul social media. Fb, Twitter, Instagram, even Blog sendiri pun...  Kemunculan social media mmg menghangatkan lagi suasana bussiness online terutama sekali dekat negara kita.. Mmg xboleh dinafikan social media terutama sekali FB, telah menjadi satu titik tolak yg sangat hebat buat sekelompok besar peniaga2 online.. Social media ni byk membantu peniaga2 online untuk mempromosikan product/service/etc depa kepada pasaran yang mmg sangat luas.. Salah satu caranya adalah dengan buat page dan grouplah..  Mmg dah jadi trend dan keperluan bagi peniaga2 online kat luar sana untuk ada page/group fb sendiri bagi memudahkan proses2 promosi depa.. Its a good thing though.. :)


Malah, ada kwn2 aku yg sebaya dengan aku..Yg masih belajar, telahpun ada company sendiri.. Dan depa menggunakan medium online sebagai medium utama untuk mempromosikan product depa.. Kita boleh tengok betapa social media sekarang memberik kesan yg mmg sangat powerful terhadap industri bussiness kat Malaysia ni..

 Antara kawan2 aku yg dah berjaya dengan bussiness Online.

 Antara kawan2 aku yg dah berjaya dengan bussiness Online.


Secara konklusinnya, bussiness online pada hari ni dah xsama mcm dulu.. Sekarang ni, sesiapa saja boleh mulakan bussiness di internet.. Kewujudan social telah menyuntik buang stigma2 lama tentang bussiness online ni.. Sekarang ni, inshaAllah, kalau kita berani mencuba dan manfaatkan semaxima mungkin semua social media yang ada, kita boleh berjaya. Itu saja entri aku untuk task yang pertama ni.. Jumpa di lain entri!


Contest iPhone 5s – Revolusi Bisnes Online ini dibawakan untuk anda oleh Wanita dan Ibu Bisnes Online Dari Rumah dan Pengedar Shaklee Terbaik Malaysia. Contest ini ditaja olehMamaSihat.Com bersama Kumpulan Pengedar Shaklee di bawah Rangkaian Pengedar Shaklee Malaysia yang menyediakan kepakaran dalam Set Kesuburan Shaklee untuk ikhtiar hamil, Set Kehamilan Shaklee untuk ibu mengandungSet Bersalin Shaklee untuk ibu berpantangSet Penyusuan Shaklee untuk ibu menyusuSet Kurus Shaklee untuk Slimming, disamping pelbagai Produk Shaklee lain untuk mengatasi pelbagai maslah kesihatan seperti ESP ShakleeVIVIX Shaklee, juga VIVIX Shaklee untuk ikhtiar berhenti merokok danVIVIX Shaklee untuk ikhtiar hindar DiabetesSet Anak Pintar Shaklee untuk membantu tingkatkan prestasi pelajar sekolah dan juga kolej. Sekiranya anda berminat, boleh Daftar Ahli Shaklee dengan Pengedar Shaklee Terbaik di sini.



Assalamualaikum.
*********************
Jemput Komen

Tutorial : Kat Mana Nak Dapatkan Font/Tulisan Lawa2.

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Aku suka buat kerja2 designing poster, banner, blog header dan sebagainya lah *walaupun xdelah berbakat sangat pun.. Cuma minat tu ada.. Salah satu punca aku boleh terjebak ataupun tersuka dalam bidang design2 ni adalah sebab aku seorang blogger.. Banyak ilmu edit mengedit yg aku dapat sejak aku mula2 aktif blogging dulu.. Dan pada pandangan aku, salah satu perkara yg memainkan peranan yang penting dalam sesuatu design (banner, header, etc) adalah FONT/TULISAN/TYPOGRAPHY... Bagi aku, aku suka sesuatu seni yang coraknya simple tapi nampak seimbang dan cantik.. Dan salah satu caranya adalah dengan bermain dengan saiz/bentuk/kedudukan font dalam design tu.. Jadi, dalam entri kali ni aku nak kongsikan 2 website yang aku selalu guna untuk dapatkan Font/Tulisan/Typography yg cantik2 dan menarik serta kau mmg debomm.. 





Ok, pertama sekali ni nama dia Cooltext.com.. Kat sini ada banyak pilihan font yang lawa2 yang kita boleh pilih.. Hgpa boleh tengok2lah yg mana berkenan dihati, lepastu boleh klik kat font yg hgpa suka tu.. Then, bolehla type in perkataan yang hgpa nak gunakan.. Lepas dah puas hati dengan warna, saiz, dan sebagainya, hgpa boleh download hasil yg dah siap tu, n gunakan dalam project masing2.. Mudah saja! :D






Yang kedua ni mmg sangat kerap aku guna sebab pilihan yg disediakan kat situ lebih memenuhi citarasa aku *dah mcm makanan ja.. Hehe.. Kat flammingtext ni pun senang ja cara nak guna dia.. Tengok2 dulu yang mana satu yg hgpa berkenan.. Then select, lepas tu masukkan ja perkataan2 yang hg nak.. Lepas dah puas hati dengan background, saiz, shadow dan sebagainya, hg boleh download dalam bentuk .PNG, .JPEG , dan sebagainya.. Boleh? Orait.. :)


So, itulah dua website untuk dapatkan font2 yang menarik yang aku selalu dok guna.. Kalau hgpa try cari kat google, ada berjuta lagi website yang sediakan service mcm ni tapi dua ni je yg paling kerap aku guna.. Hehe.. Boleh la cuba2 yer.. Harap apa yang aku kongsi ni bermanfaat la untuk sapa2.. Orait, itu saja untuk kali ni.. Kita jumpa di lain entri k.. :)

Assalamualaikum
***************
Jemput Komen


Pengalaman : Family Bowling!

Wednesday, November 6, 2013
Assalamualaikum.
Salam Muhibbah.. Harini bapak aku ajak kami anak beranak pergi maen bowling.. Main dekat Park Avenue punya bowling centre..  Bapak aku baru second time main bowling ni.. Sebelum  ni ada sekali dia main ngan kawan2 dia.. Mak aku plak ni baru first time main.. Hehe.. So, kami yang anak2 ni agak over confident yg kami boleh mengalahkan mak ngan abah kami dengan mudah sebab kami dah byk kali men sebelum ni, "kononya".. Kacang bin Goreng katanya.. Tadi kami bahagikan diri kami kepada dua kumpulan.. Kumpulan 1 ada Mak, Abah n Adik aku.. Kumpulan 2 ada Aku (juara bertahan.. hakpuih!), kakak aku ( tukang sapu longkang lane) n adik aku sorang lagi.. Kami main 2 game..





Main punya main, terkejut aku bila mak aku yg baru first time main boling n tengah dok demam plak tu, boleh memboling dengan agak cemerlang.. Haha.. Ayah aku plak walaupun baru kali kedua main boling, boleh dikatakan agak power jugak la bolingan dia.. Kami yang anak2? Haaaaaaa... hampeh.. haha.. Semuanya ke laut... Kecuali akulah.. Aku saja ja buat2 kalah dekat mak ayah aku td (Ayat mintak kasut!).. Hehe..





Selesai kedua2 game, setelah dikira2 mata keseluruhan.. Kemenangan berpihak kepada kumpulan 1.. Kumpulan Mak Ayah aku.. Haha.. Malu bak hang... Tapi papepun, we all had a really good time together.. Kalau ada semua adik bradik kami msti lagi best...Xpa, abah kata nnt nak bowl lagi.. Kita kasi ini game jadi acara tahunan! keh3... 


Orait, itu saja yang aku nak kongsikan kali ni.. Jumpa di lain entri!
Assalamualaikum.
****************
Jemput Komen




Pengalaman: Cerita 2 Mamat Cina

Monday, November 4, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Entri kali ni gua mau berbicara tentang 2 mamat cina yg gua jumpa dalam masa 4 hari sebelum ni.. Kenapa aku nak berbicara tentang depa berdua akan aku huraikan sebentar lagi.. 

Mamat Cina 1.
Nama dia Ling Tian Wong tapi dia lagi suka org panggil dia Awang. Dia kata, kwn2 selalu terpanggil dia Tiang dan dia xsuka.. So, dia pun suruhlah org panggil dia Awang. Lagi sedap katanya.. Aku kenal bro ni masa Kem Kelab Penyayang haritu.. Apa yg aku kagum dengan mamat cina sorang ni adalah pertama sekali, sekarang ni dia tengah mengambil degree pendidikan untuk jadi cikgu Bahasa Malaysia.. Jujurnya, aku xpernah lagi diajar oleh cikgu daripada kaum cina untuk subjek bahasa malaysia.. So, bila terjumpa si Awang ni, aku agak kagum. Dia kata ada sorang cikgu dia ni yg jadi inspirasi untuk dia mendidik anak bangsa Malaysia.. Keduanya, Awang ni adalah Johan Pidato  Bahasa Malaysia peringkat Negeri Johor.. Bravo2..  Ketiganya, Si Awang ni dalam phone dia ada belambak lagu2 melayu n lagu nasyid.. Mula2 aku ingat ada member melayu dia saja letak lagu nasyid dalam phone dia, tapi rupa2nya mmg dia yg berminat dengan lagu2 nasyid tu.. Siap hafal lagi.. Wa salute sama lu bro.. :D


Mamat Cina 2.
Mamat cina yg kedua ni aku jumpa masa otw nak balik ke SP.. Nama bro ni William Chia.. Aku dapat seat sebelah dia dalam bas tu.. Mula2 aku duduk, dia tengah berborak dalam fon.. Dia dok bercakap dalam bahasa yg seakan akan tamil..Aku ingat dia ni org Vietnam.. Lepas dia habis sembang dalam fon, dia tegur aku.. " Lu mau balik mana?".. Aku jawab "Saya mau balik SP".. Lepas tu aku tanya plak " Tadi lu cakap bahasa apa?" , dia jawab " Tamil"..  Aku tanya lagi " Lu org apa ek?", dia jawab " Cina la".. Lepas tu dia pun cerita la yg dia duduk kat Estate n kawan2 dia mmg sumanya org india.. So, mmg dia dah boleh cakap tamil daripada sekolah rendah..  Lepas sembang punya sembang, baru aku tau rupa2nya dia ni Artis.. Artis dalam komuniti org india..  Apa yg artisnya? Dia ni rupa2nya penyanyi lagu tamil dalam  key suara org perempuan.. Mula2 aku xpercaya sangat, lepas tu dia tunjukkan video dia kat Youtube.. Cuba tengok video kat bawah ni.. Perhatikan mamat cina dalam video tu..



Dengaq x suara dia? Mmg sebijik suara perempuan kan? haha.. Masa aku dengaq mula2, dalam hatiku ckap " What on earth was that".. Haha..Tapi tu mmg betul2 suara dia.. Mmg bakat semulajadi kurniaan Tuhan kata dia.. Masa aku jumpa dia tu, dia baru balik daripada Singapore, ada persembahan sempena Deepavali.. Dia mmg buat duet dengan menyanyi sahaja.. 

Itulah cerita dua mamat cina yg aku kenal sepanjang 4 hari lepas.. Kenapa aku cerita pasal bro dua org ni?  Sebab aku rasa cerita depa ni unik dan perlu dikongsikan.. Haha.. Orait, itu sajalah cerita yang aku nak kongsikan kali ni..

Assalamualaikum.
*****************
Jemput Komen

Pengalaman : Camping Dengan Kelab Penyayang @ Lata Jarum

Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Sekarang ni para student UPM tengah bercuti mid-sem.. Time cuti ni, ada yg balik kampung n ada jugak yang stay kat kolej disebabkan ada tugas2 tertentu.. 3 hari pertama cuti haritu aku sempat join satu kem ni.. Kem ni dianjurkan Kelab Penyayang UPM.. Bertempat di Lata Jarum Raub Pahang.. Sebenarnya aku dah lama sangat x p kem2 mcm ni, last aku pergi kem cmni rasanya masa sekolah menengah dulu..Time jadi pengakap..Yep, I was a scout! Hehe.. Sebab tulah bila nampak poster kem kelab penyayang ni, aku xberpikiaq panjang dah.. Tarikh pun dah mmg cun melecun time cuti.. Aku terus contact org yg in charge n alhamdulillah ada kekosongan lagi.. Lepas dah confirm apa suma, aku pun join the kem~~

Long story short, kem ni mmg sangat santai and a good getaway daripada suma tekanan2 belajar dan lain2 yg dok menghantui aku sepanjang separuh sem ni.. haha ..Walaupun activity kami cuma jungle tracking n orientaring explorace ja, tapi still kami had fun n mcm aku cakap tadilah, its a good getaway :) N btw, kami dapat tengok baby rafflesia..hehe.. Orait, nak cakap panjang2 pun dah lotih ni, jomlah tengok gambaq2 yg sempat mmber2 aku snap..









Banyak pengalaman, ilmu dan kawan baru yang aku dapat dari kem ni.. Ada tu yg mmg dah selalu dok terserampak kat fakulti tapi sebab xpernah kenal so mmg xbertegur sapa.. Tapi lepas ni insha Allah boleh lah hai2 bai2.. hoho.. Btw, lokasi kem yg kelab penyayang pilih ni mmg best.. Antara hutan lipur yg paling lipur kat Malaysia ni.. Bersih pun bersih.. Murah pun murah.. So, kalau berminat boleh la lawati laman blog peribadi pegawai perhutanan yg in charge kat sana n contact dia sendiri k.. Ni blog dia.. http://latajarumrenger.blogspot.com/.. Orait, itu saja kot yang aku nak kongsikan kali ni.. 
Assalamualaikum.
****************
Jemput Komen


 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger