Apa Guna Aku Blogging?: Ilmu Ilmu Ilmu

Friday, May 31, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. Ini merupakan entry kali kedua untuk section "Apa guna aku blogging?".. Dalam bahagian yang pertama dulu aku ceritakan mcmmana aku dengan blogging ni boleh meningkatkan daya berfikir aku.. n untuk kali ni aku nak kongsikan macammana blogging ni bukan saja dapat membantu kita untuk berfikir dengan lebih banyak malah blogging jugak mmg dah banyak membantu aku dalam mempelajari ilmu2 baru..

Jom Tengok: Brilliant Photo Manipulation!

Thursday, May 30, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Kawe nok kongsi ngan hgpa satu koleksi gambaq yg sangat menarik dan dahsyat ni.
Aku pun tatau dia edit guna apa.. Tapi mmg sangat stylo la.. Orang yg hasilkan gambaq2 menarik ni nama dia Kimi Jamai.. Ehh.. Bukan2... Nama dia Erik Johansson.. Dia ni merupakan photographer from Sweden yg sangat berbakat.. Nak tau betapa berbakatnya Kimi Jamai  Erik Johansson ni, jom kita tengok gambaq2 hasil editing dia.. XD














Worait, itu sajalah yg aku nak kongsikan kali ni.. Btw, Ada yg dah tengok filem Now You See Me belum? Dengaq kata cerita tu best nak mampuih didarabkan dengan infiniti.. Balik Sp ni mmg aku nak p tengok la cerita ni ... Oklah, tu saja untuk kali ni... Ciau cincau..

Assalamualaikum
******************
Jemput Komen

Sembang2: Entry Random Campuq Video

Wednesday, May 29, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. Semalam, aku n kawan2 batch aku suma pakat bertungkus lumus, berpenat lelah, bersengkang mata n memerah otak untuk siapkan satu assignment ni. Assignment ni adalah untuk subjek kegemaran dan kegeraman kami semua.. Haha.. Subjek Prose.. Aku mulakan kerja aku seawal jam 5 petang semalam.. Buat sikit2.. Secubit demi secubit.. Siang berganti malam, aku pergi turun beli makan jap... n lepas tu, makan sambil tengok cerita kartun sat.. n then sambung balik dengan kerja yg sangat menyeronokkan tu *sarcasm padat.. Huruf demi huruf aku taip, diselangi dengan twitter dan facebook yg melembabkan lagi proses penyiapan assignment aku.. Taip punya taip aku pun sampailah ke soalan terakhir untuk assignment tu.. Lenguh belakang taktau nak kata laa.. Teguk ayaq sat, tengok jam kat handphone dah pukul 4.. Aku teruskan dengan soalan terakhir tu.. Beberapa ribu detik kemudian dengan tidak semena menanya *BM fail, kerja aku pun berjaya disiapkan! Thats the last of this semester.. Xdak assignment lagi dah! Ringan.. Ringan terasa otak n bahu ni.



Entry kali ni mmg semata mata nak gtau hgpa yg aku dah xdak assignment lagi dah..Semuanya dah habis.. Dah siap.. dah habis dibuat..Hehe.. Minggu depan dapat balik rumah untuk cuti study week.. Adohai rumah tercinta, lama gila dah x balik.. Rindu gila kat peti ais, kipas, TV, karpet, cadar tilam, pintu belakang bilik.. Hoi! hg x rindu mak abah hg ka?  Ohh, mak abah sentiasa ada kat dalam hati ni ha.. Sentiasa ada dalam doa n sentiasa ada dalam ingatan..  ni nak habaq kat hgpa, aku ada bela sekoq kucing ni, nama dia Si Bengkok, setiap kali aku balik ke rumah, aku akan lupa yg aku ada kucing.. So, bila aku jejak kaki kat rumah, n ternampak Bengkok, aku akan "Woii Bengkok!! aku lupa truih kat hg!!Sori noh!" Seriusly, setiap kali balik mmg aku akan terkejut tengok Bengkok..

Gambar Selingan yang Xdak Kena Mengena dengan topik

And ni aku ada nak kongsikan video untuk pertandingan nasyid yang aku masuk hari tu.. Video2 yang sebelumnya tu aku mmg xdapat nak trace langsung dah..So, hgpa dengaq lah noh kumpulan aku punya nasyid yang dah mcm One Direction ni.. Kalau nak tau kisah disebalik Pertandingan nasyid ni, boleh baca kat entri ni.

  
Boleh cam x aku yg mana satu?


Worait, tu sajalah yg nak aku kongsikan.. n haaa, tadi aku cek email n dapat satu email daripada Zalora yg ajak aku jadi affiliate untuk produk depa.. Depa nak pasang iklan kat blog aku ni..Rasanya ok kot noh.. Tapi xsettle lagi urusan2nya.. Masih dalam proses.. Alhamdulillah,satu satu peluang dapat.. :) Doakan aku terus sukses k... Tudiaaa, gila random entry aku kali ni... Haha.. Oklah hgpa, semoga hgpa tenang selalu..

Assalamualaikum.
******************
Jemput Komen


Sembang2: Jangan Bertangguh Macam Aku

Sunday, May 26, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. Assigment yang bertangguh setelah sekian lama akhirnya siap dalam masa satu malam.. Tengoklah betapa kuatnya aura "Deadline".. Haha.. Esok deadline, malam ni baru pulun nak siapkan.. Ish3... Padahai kerja ni dah dapat agak lama dah.. Tapi nilah realitinya seorang student universiti.. Eh silap, bukan realiti seorang student. Nilah realitinya perangai aku.. Esok nak hantaq kerja, malam ni baru dok kalut biawak nak siapkan... Hgpa jgn dok tiru perangai mcm aku ni *Padahai aku tau hgpa pun lebih kurang aku jgak kan?... Susah btoi bila ada penyakit suka bertangguh ni..

Yang bakal jadi students universiti, hgpa kena pastikan penyakit ni tak berjangkit kat hgpa k... Mungkin  penyakit ni akan mai singgah kat hgpa jgak, tapi kena cepat2 tampaq muka n ketuk2 sikit dahi kat tombol pintu bilik hgpa tu ok.. Bahaya tau penyakit suka bertangguh ni.. Bahaya.. Kalau dah dijangkiti penyakit ni, mmg susah nak cari ubat dia..Tanya Albert Einstein pun dia just bagi hgpa dua kupang pastu suruh hgpa p men jauh2... Mcm aku ni boleh dikira dah berada dalam tahap kritikal dah ni.. Kalau ikutkan, dah duduk dalam ICU dah ni.. Sebelum terjebak, jgn bertangguh langsung k.. 

Kalau x bertangguh, kerja yang hgpa buat pun akan comel sikit.. Boleh edit2 bagi elok, tanya2 lecturer dulu.. Kemas2kan semoleknya...Tapi kalau bertangguh esok nak kena hantaq, malam ni baru nak buat, confirm2 la satgi tertinggal 100 huruf la.. Xsempat nak buat itu la..ini la.. inu la.. dan sebagainya lah.. Kesimpulannya, jangan tangguh kerja.. Dapat kerja, buat. Dapat, buat. Kalau tak, berkemungkinan akan terjebak terus dalam tabiat bertangguh ni.. Meh aku tunjuk kat hgpa kerja2 yang aku terpaksa siapkan untuk satu malam, semata mata sebab xsiapkan awal2 kerja2 ni...






3 Buah essay yang xboleh diciplak atau dicopy paste dari mana2 website, n satu slide presentation untuk subjek bahasa Thailand aku esok.. Agak pedih jugaklah kepala ni dok buat suma ni dalam masa satu malam.. Tapi itulah akibatnya bila menangguhkan kerja.. Haaaa.. Ni aku dah kena dah ni.. Aku cerita kat hgpa ni bukannya saja2 nak tunjuk perangai buruk aku ka apa, aku nak kongsikan kepada kawan2 yang bakal masuk U nnt, inilah jadinya kalau hgpa mula menangguh kerja.. So, jgn mula bertangguh k.. Dapat kerja, buat! Kepada yg mmg dah selalu bertangguh ni, aku tau, mmg susah nak buang tabiat ni..Tapi, insha Allah, kita pasang niat nak berubah k.. :D Tu saja kot yg aku nak kongsikan, kerja pun dah siap.. boleh la mimpi jumpa  puteri raja Isketambola.. haha..

Assalamualaikum
******************
Salam muhibbah.


Jom Tengok: Muka Dalam Objek

Saturday, May 25, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. Tudiaa.. Berapa hari dah x menghapdet belog ni.. Aku pun tatau sebenaqnya aku ni dok sibuk buat apa.. Blog pun jarang update, assignment pun ada dua tiga ketoi lagi yang xsiap.. Apa yang aku dok buat selama ni??.. Adoi, sayangnya masa..*Kedebush3! tampaq muka dengan botoi bedak roomate..  Xla, sebenaqnya bukannya aku dok melangut ja xbuat apa2, Aku ada buat something.. Tapi something tu xdak kena mengena dengan akademik laa.. Just something yg aku suka buat.. Orait.. Hgpa apa cerita ni? Lama dah tak menyembang kan?  Ni aku ada benda comel nak tunjuk kat hgpa ni.. Aku ada terjumpa gambaq2 everyday object yg seakan akan wajah orang.. haha..  Meh nak tunjuk kat hgpa..














Nampak dak muka muka dalam gambaq tu? haha.. balik ni nak tengok batang mop kat rumah aku tu boleh buat muka garang mcm mop dalam gambaq kat atas ni tak.. So, itu jelah yang aku nak kongsikan dengan hgpa.. Tudiaa3!!, ada labah2 tiba2 keluaq tepi TV kedai kopi aku ni.. Maklumlah dah lama x update.. Hehe.. Orait, itu saja lah yer.. Eh jap!! Hgpa dah tengok Fast Furious 6 belum? Member2 aku dok kata cerita tu best nak mampuih! kena tengok ni.. Ok2..Until next time..

Assalamualaikum
******************
Jemput Komen

Pengalaman: Apa Dah Jadi??

Tuesday, May 21, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. Sehari dua ni agak tersibukkan diri sikit.. Adalah sibuk itu n ini sikit.. Jadinya xberapa nak sempat nak menulis kat kedai kopi ni haa.. Sebenaqnya sekarang ni aku dok tengah buat assignments.. Tapi tetiba rasa boring n ada sikit mual2 nak muntah tengok assignments ni haa..tu pasal la nak menulis sikit kat sini.. Nak bagi hgpa mual sama.. Haha.. Dalam beberapa hari yang aku xdan nak update blog ni, ada beberapa benda yang dah jadi..Dah jadi kat blog, n kat aku la. So yang pertama sekali adalah.


1. Followers dah lebih seribu.

Untuk blogger yang noob n baru nak belajaq selok belok bonggol dan traffic lite dunia blogging mcm aku ni, dapat cekau followers seribu orang tu boleh dikira agak menggembangkan lobang hidung jugak la.. Haha.. walaupun dah belambak blogger lain yang ada followers berjuta-juta, tapi bagi aku, ni still satu benda yang menggembirakan.. Target/Azam blogging tahun ni dah tercapai.. Haha..Sebenaqnya, followers aku bertambah dengan mendadak ni sebab aku jadi sponsor untuk satu giveaway ni..So, kepada hgpa yang belum join lagi, meh la join yer.. Join kat sini!





2. Iklan Komli dah terpasang.
Iklan ni aku pasang 20 haribulan haritu.. N setakat ni masih di peringkat awal lagi la.. So, xnampak lagi apa2 hasilnya.. haha.. Nnt lama2 sikit baru ada hasil kot.. Harapnya lah ..Aku xberapa nak reti sangat la bab2 ni.. Mmg nak kena tanya pada depa2 yang pakar.. Papepun, dapat pasang komli ni kira another perangsang la untuk aku yang noob ni..



3. Buku Normasia dah mula dijual.


Dalam Normasia ni ada satu cerpen hasil tulisan aku.. Haha.. Cerita hantu.. Sekarang buku ni dah mula dijual.. Tapi bukan dekat suma tempat la.. Available kat tempat2 tertentu ja.. Tapi kalau nak order online pun boleh ja.. Hgpa p ke blog bijipress ni and kat situ ada maklumat macammana nak order buku ni secara online.. Beli la noh.. Sokong2 sikit karya2 tempatan.. acecece.. XD Aku xdapat lagi buku tu, mungkin esok lusa kot depa post.. Nnt dah dapat, aku kongsi ngan hgpa kisah2 yang ada dalam antologi cerpen tu k.. Tapi lagi comel kalau hgpa beli la kan.. haha..

Amek from twitter Bijipress.. XD

Orait lah yer.. Aku pun rasa mcm nak g sambung buat assignments ni.. So tulah yang dah terjadi sepanjang beberapa hari ni..  Saja nak kongsi2 ngan hgpa... Jangan lupa dapatkan Antologi cerpen Normasia tu k.. Kalau rajin, buatlah review sikit pasai buku tu.. Haha.. Ok noh, itu saja dari aku untuk kali ni.. Ada jodoh, umuq panjang, bila2 nnt kita sambung menyembang.. Adios.

Assalamualaikum
******************
Jemput Komen





Sembang2: 11 Things About Me.

Saturday, May 18, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah.. 11 things about me? Baru2 ni, aku telah di Tag oleh saudari Unimeowmeowmeow dan jugak Bunda untuk join satu permainan ni.. Nama permainan ni, 11 things about me.. Sapa yang mulakan game ni, aku pun tak berapa nak tau sebab bila aku tengok dekat blog2 orang yang dah join game ni, yang ada hanayalah link orang yang tag depa dan jugak orang yang depa tag.. Haha.. So, pencetus game ni gagal dikenalpasti.. But thanks to that person, now ramai blogger yang dah makin kenal sesama blogger.. Kenal sikit jelaa kan.. Dia minta 11, kita bagi 11 yang elok2 jela kan..  Mana ada sapa yang berani nak habaq dia selalu kentut dalam kolam pastu gelak sorang2 kan? haha..  So, alang2 dah xdak idea nak update tentang apa ni, aku pikiaq, Why not aku join sekaki! Haha.. Sooooo, Jom!




Orait, sebelum tu, ni ada sedikit peraturan yang perlu dipatuhi untuk join permainan ni..  

1. Post this rules
2. Write 11 things about yourself
3. Answers the questions the tagger set for you.
4. Create 11 new questions for those you want to tag.
5. Choose 11 bloggers to be tagged and link them to the post.
6. You are not allowed to tag back.




Peraturan pertama dah diikuti, sekarang kita ke peraturan no.2 plak.. Tuliskan 11 perkara tentang diri anda.. Orait, hgpa nak tau dak 11 perkara tentang aku yg pioyioo ni..Mcm xnak jaa.. Nak xnak kena baca gak k.. XD haha..




Peraturan ke-3, Jawab soalan2 yang telah disediakan oleh mereka2 yang telah meng-Tag anda.. Aku akan cuba jawab soalan2 daripada Unimeeeoow ngan bonda sejujur dan setulus hatiku yang mungkin k.. Hehe.. Aku cuba jawab soalan2 daripada Uni dulu laa.. sebab dia yang tag dulu.. 




1. warna kegemaran?
-Merah, Biru, Kuning,Putih..Tudiia warna jalur gemilang!

2. bagi saya, kucing adalah _______
-Rakan yang tidak boleh bercakap dan tidak pakai seluar.

3. hobi?
-Membaca buku dan melakukan assignments XD

4. ciri2 lelaki/wanita idaman. (pergghhh..soalan maut..haha)
-Aduh.. mautnya soalan ni.. haha.. Erm, xda ciri2 tertentu, yang penting aku dah kenal dia  n keluarga dia lama.. So sedikit sebanyak boleh tau hati budi dia.

5. apa ciri2 yang patut ada pada sorang cikgu?
-Sporting tapi Tegas

6. pandangan korang bila orang sebut "kaunseling"?
-Cikgu Azlinda!

7. penah join sesi kaunseling x?
-Tak pernah.. budak baik la katakan.. XD

8. apa reaksi korang bila kena marah?
-Cuba fikirkan benda lawak.. 

9. korang lahir bulan bpe?
-Bulan 9 tolak 8

10. anak ke___ daripada ___ org adik beradik?
-Anak ke 5 daripada 7 orang adik beradik.

11. pada pendapat korang, apa yang patut uni ubah/buang/tambah kat blog ni?
-Rasanya header uni kena bagi centre kot baru comel sikit.. :D

Ok, itu saja soalan daripada Unimeoww.. Harapnya jawapan aku tu memuaskan la yer.. Haha.. Kita tengok plak soalan daripada Bunda kita.. 


1. Apa pendapat anda tentang blog bunda ni.
-Blog bunda kemas, tulisan besar mudah dibaca

2. Siapa kah blogger idola anda.
-Blogger idola, ramai sebenarnya.. semua blogger pun adalah idola saya..tudia2..

3. Masa kecik-kecik dulu cita-cita nak jadi apa.
-Kecik2 dulu nak jadi artis, pilot,doktor n power rangers.. haha..

4. Apa kah warna kegemaran anda.
-Warna jalur gemilang adalah pilihan hati.. haha..

5. Harapan anda sepanjang berblog ni.
-Harapan saya, untuk jadi blogger yang berjaya.. dan jugak nak jumpa rakan2 blogger ni suma face to face.

6. Kalau anda diberi RM1 juta...apa nak buat.
-Sejuta? ermm.. *pengsan..

7. Bilakah kali terakhir anda hubungi ibu , bapa atau orang yang anda paling sayangi.
-Baru ja sekejap tadi..

8. Sebelum berkahwin , berapa orang anak yang anda impikan.
-kalau boleh, cukup untuk buat satu okestra la.. tapi tengoklah rezeki cmna nnt.

9. Ada kah anda seorang yang ringan tulang.
-Kadang2 ringan mcm kapas, kadang2 berat mcm simen.

10. Anda pandai memasak?
-Mstilah pandai.. tengok kening pun dah tau.. haha.. X3, melawak ja.. x pandai masak pun..

11. Adakah anda seorang yang panas baran.
-Tak. Sejuk baran.



Ok, sekarang untuk soalan kepada mereka2 yang bakal di tag plak.. n kalau hgpa dah pernah main game ni, xpayah jawab soalan aku ni pun xpa.. Aku paham.. Ni soalan2 aku..

  1. Nama penuh hgpa?
  2. Umur.. sila jujur.
  3. Buah kegemaran dan kenapa?
  4. Selalu dak datang blog aku ? Kalau selalu, kenapa? (mcm bajet ja soalan nii XD)
  5. Accident yang paling truk bila dan langgaq apa?
  6. Pernah nampak hantu? Hantu apa?
  7. Kalau ada buku, nak bubuh tajuk apa?
  8. Suka kucing tak?
  9. Ayat bila angkat fon selepas bagi salam?
  10. Teringin nak belajar bahasa apa?
  11. Pengalaman memalukan?

Mereka yang ditag adalah Ena, As, Harith, Shida, Wieda, Aida, Pensil, Eja, Alyn, Miza , Zaza dan last sekali, kak Ana.  Ok, semoga hgpa suma seronok dengan game ni k.. dapatlah kita kenal masing2 dengan lebih lagi.. Hoho.. Orait.. tu ja kot untuk kali ni... 


Assalamualaikum.
******************
Jemput Komen.

Sembang2: Jom Try Masuk Pertandingan Menulis Novel DBP.

Friday, May 17, 2013
Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. Ni aku ada satu peluang menarik nak share dengan hgpa2 yang berbakat dalam bidang penulisan. Berbakat dan berminat. Hehe.. Haritu member aku ada tunjukkan satu iklan ni.. Dalam iklan tu kata, DBP tengah mengadakan pertandingan menulis novel. Novel remaja dan kanak2.. Hadiah dia mmg agak kaching kaching jugak laa.. haha.. Maybe ada antara hgpa yang nak mencuba nasib, inilah masanya! 



Aku nak cuba gak, tapi malas bebenau nak menaip novel... Haha.. Tengoklah cmna nnt.. Aku ada cari maklumat sikit tentang pertandingan ni.. and luckily aku terjumpa borang penyertaan dan peraturan untuk pertandingan ni..So, kepada hgpa2 yang berminat nak cuba try test nasib hgpa, bolehla rujuk maklumat kat bawah ni.. atau p ke website ni :)

Klik untuk tumbesaran

Klik untuk tumbesaran

Klik untuk tumbesaran

Klik untuk tumbesaran

Hgpa boleh amek borang tu.. Just klik kat borang2 kat atas ni, n then right klik, lepastu just save image ja k.. :) Cubalah masuk.. Manalah nak tau rezki hgpa.. Boleh belanja aku bekalan Coki2 sepanjang hayat.. Haha.. RM 7000 kot.. :D Kalau ada yang nak cuba, semoga berjaya k.. Orait.. tu saja rasanya aku nak habaq kat hgpa. Eh jap, kepada kwn2 lepasan SPM n STPM, sila habaq hgpa dapat masuk U mana k.. haha.. kalau dapat UPM, lagilah kena habaq.. haha.. Orait tu saja..



Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen

Pengalaman: Kongsi Cerita Kucing.

Thursday, May 16, 2013
Assalamualaikum.
Salam muhibbah... Tadi aku bukak email,  selak2 email terjumpa komen from blog ni.. Masa bukak blog ni, aku xperasaan sebab orang tu komen dekat entri yang dah agak lama, so bila bukak email baru perasan.. Komen tu ditinggalkan dekat entri yang aku ceritakan tentang anak kucing kena langgar dari paras kaki ke bawah n then mati dalam kotak kat bilik member aku.. Entry ni.  Orang tu komen tentang kucing dia yang baru ja mati.. 

Komen yang ditinggalkan tu..


Bagus betul kawan kita ni kan.. Dia layan kucing tu baik sangat.. Alhamdulillah, masih ramai lagi manusia yang prihatin dan sayang kepada binatang.. :) Dulu masa aku kecik2, kat rumah aku banyak sangat kucing.. Masa aku tinggal kat kuantan, lebih daripada 10 ekoq kot family aku bela.. Ada nama Era, Comel, Putih n banyak lagi la.. xbleh nak ingat suma sebab dah lama sangat dah.. Pindah ke Sungai Petani, dah berkurang sikit jumlah kucing tu.. Makin lama makin kurang n sekarang tinggal sekoq ja.. Si Bengkok.. Disebabkan dia sekoq ja, so mmg mak aku manjakan habis2an la.. Hehe.. Pointnya disini, aku nak cakap yang aku tau n aku faham kenapa kawan kita tu sedih bila kucing dia mati..  Dah sayang, mstilah sedih bila dia mati kan.. Xpa2, harap nnt lepas dah dapat lupakan sedih tu, kawan kita tu dapat cari lagi kucing baru n jaga kucing tu baik2.. :)



So itu sajalah yang nak diceritakan kali ni.. 
Assalamualaikum
*****************
Jemput Komen

 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger