Pengalaman: Kena Kejaq Khinzir Hutan.. Fuhh semangat..

Tuesday, November 27, 2012
Assalamualaikum..
Salam muhibbah kengkawan...  Sambil2 dok menaip cerpen td ni tetiba plak teringat satu kisah masa aku kecik2 dulu. Yg ganjilnya, aku tengah menaip kisah hantu tetiba teringat pengalaman kena kejaq(ligan) ngan babi hutan  khinzir... Haha.. Lantaklah kan.. Dah ilham tu nak mai, xkan aku nak suruh dia balik minum kopi dulu pastu datang balik lusa kot.. So, alang2 dah ada benda nak cerita ni, baik aku cerita jaaa.. jap, nak dengaq dak? Alang2 dah sampai kedai aku ni, dengaq p la noh.. Nah kopi secawan! :)



Cerita dia cenggini, dulu aku pernah tinggal kat Kuantan, Pahang. Kat Kem Batu 10.. Kem Askar.. Depan kem askar tu ada satu hutan ni.. Nama hutan ni Hutan Maidin. Rumor has it ada sorang pilot ni nama dia Maidin. Jet dia terhempas dalam hutan tu n dia mati dalam hutan tu.. Thats why la nama hutan tu Hutan Maidin.. Dalam hutan tu jugak ada Sungai Maidin.. Tapi yang anehnya, bila aku google Hutan Maidin td, xjumpa la plak.. Mungkin dia just nama yg penduduk sekitar tu bg kot. Anyhoo, hutan tu dok dekat sangat ngan kem tu..  Masa kecik2 dulu plak, aku ni jenis yg xreti nak dok diam.. Asyik dok merayap jaaaa..


Pada suatu hari, abg aku n kawan2 dia plan nak keluar dari kem n p camping kat Hutan Maidin yang seram tuu.. Aku pun apa lg, dengan bajet Kanak2-Terpilih-Digimonnya terloncat-loncat nak ikut.. Abg aku pun bg ikut.. Kami mula packing barang... Bawak periuk... Lighter.. mancis.. Meggi.. Teluq ayam n teluq sendiri n bila semua dah siap, kami pun gerak! Jap lupa nak gtau.. Kami p sorok2 jaaaa.. kalau habaq kat mak pak tobat depa xbagi....



Kejayaan pertama kami is that kami berjaya lepasi Pak Guard yg dok jaga kat pintu gerbang kem tu.. Selalunya dia xbagi budak2 keluaq sesuka kaki... tapi kali ni, we made it through.. Pastu, untuk sampai ke Hutan Maidin ni kami kena lepasi satu sekolah ni.. Nama dia SMK Wira... Lalulah celah2 pagar sempadan sekolah tuu... N finally sampai jugak ke  Hutan Maidin...



Masa nak masuk dalam Hutan tu hati ni rasa len macam jaaa.. Kot2 la ada KingAwa (kacokan kingkong n ulaq sawa) dalam tu.. Mampuih kami kena telan.. Tapi sebab masa tu diri ni dok perasan mcam kanak2 terpilih... Jiwa masa tu mengatakan kalau aku masuk hutan ni kot2 lah aku tembus ke dunia Digimon... Tak pikir panjang dah kami pun masuk la dalam hutan tu... Nak tau x apa yang kami jumpa? gila bak hang!.. macam2 ada!.. ada pokok, daun, batu (lawak x jadik)..  Hehe.. Xdak apa yg special pun la.. sama macam hutan biasa jaa..  


Pastu kami sampai kat Sungai Maidin.. Tempat dimana dikatakan mayat Maidin the pilot di jumpai.. Kami pun berenti rehat kat tepi sungai tuu.. Cari kayu api.. keluarkan meggi n mula masak... Siap masak megi tu, kami pun makan la kan, xkan p tabuq megi tepi sungai plak... Masa tgah makan megi tu, tiba2 salah sorang dari kami dengaq satu bunyi plik.. Makin lama bunyi tu makin kuat... Pastu dia pasti yang bunyi tu adalah bunyik babi hutan... Kami pun apa lagi, xkan nak ajak babi hutan tu join makan meggi kot.. kami pecut la lariii... tinggai abeh  segala periuk pinggan dan sebagainya.. haha.. ntah btol ntah tidak yang bunyik tu babi hutan.. Ntah2 tupai yg comel.. Tapi lebih baik blah ja truih daripada amek risiko berdepan dengan babi hutan... Haha..boleh mati kena sondol kot... Lepas tu kami pun balik la rumah dengan hati yang traumaaa...



Camtulah ceritanya aku kena kejaq ngan babi hutan kat Hutan Maidin.. Moralnya kat sini kalau rasa diri tu budak2 lagi, ketiak pun x berbulu lagi, janganla p masuk hutan tanpa pengawasan orang dewasa... Bahaya.. Malang tidak berbau kan? So, pikiaq2 la sendiri noh.. Btw, Aku Rindu Rombongan Sekolah Part 2 akan diupdate kemudian k... Thats All for now..


Tingkatkan Prestasi, Kurangkan Kolestrol
Assalamualaikum

Pengalaman: Aku Rindu Rombongan Sekolah(Part 1)

Friday, November 23, 2012
Assalamualaikum..
Salam muhibbah noh..  Kalau hgpa2 ni merupakan budak sekolah yg normal, msti hgpa pernah ikut rombongan sekolah kan? Xkira la p mana pun... P Johor ka, p penang ka,.. p sekolah seberang jalan ka, p lawan nasyid ka.. Senang cerita rombongan yg kena nek bas laa..  Dulu masa still pakai uniform sekolah, antara benda yg paling aku suka is p rombongan sekolah...  Syiok! btoi dak? (msti hgpa dok angguk kepala kan?)..angguk2... Hehe.. Dulu masa darjah 6.. masa percubaan UPSR, pulun bagai nak mmpuih bg dapat 5 A smata-mata nak p rombong ke Kemeren Hailend(cameron highland)....Sepemalaih-pemalaih aku masa darjah 6 tu boleh pulun nak score smata-mata nak p rombongan.. punyalah kepingin nak p kemeren.. 

Apa yg best tentang rombongan sekolah ni sebenaqnya is the whole journey from pintu bas tu mula2 dibukak sampai lah pintu bas tu tertutup kemas masa kita nak balik rumah masing2... Aku taktaulah pengalaman hgpa2 mcmmana, tapi untuk aku, aku mmg suka semuanya pasai rombongan cik kiah sekolah(kecuali masa pundi kencing tgah penuh n bas plak dok tengah2 hutan..parah bin siksa!)... Antara benda-bnda yg best masa rombongan sekolah adalaahhh...



Pemilihan tempat duduk!

Masa sekolah dulu kan dok crush kwn tu, secret admire kwn ni, minat dia tu, suka dia.. So masa rombongan ni la masa untuk merapatkan tali tangsi yg x brapa nak rapat tu.. Masa kaki mula melangkah masuk dalam bas, mata tu mula la nak meliar tgok crush,crish,cresh tu dok tang mana..  Kalau ada tempat kosong yg dekat2 dengan si dia tu mmg kalut2 p cop dulu.. Takut2 nnt org len duduk ... Tapi tu dulu laa.. sekarang xcmtu dah.. btobat dah.. 


Satu lagi cerita pasai tempat duduk ni.. Geng2 yg paling otai sekolah tu plak akan pastikn yg tempat duduk yg paling  belakang sekali tu jadi hak milik depa.. haha..lawak pun ada bila tgok gelagat depa... tapi selalunya la, geng2 yg dok blakang ni la yg akan buat hingaq n yg akan memeriahkan lg suasana dalam bas rombongan tu..


 Pakai Sweater Bajet Stail!
Dalam bas tu nnt kan akan sejuk.. Suma org pun akan pakai sweater.. So, time ni lah peluang nak pakai sweater hgpa yg paling stail nokhoroms lantas nampak pun stail nokhoroms... Kalau nak harapkan hari2 biasa, mmg xdak chance la nak pakai sweater2 segala ni... Cuba try pakai p kelas konfom2 kena " toksah dok bajet london sangat laaa".. Btoi dak? So, time rombongan la satu2nya time yg boleh nak pakai sweater n xkena perli maka menimbulkan rasa stailo( tetiba n xda kena mengena)



 Tgok Pemandangan Yg Indah Sepanjang Jalan..

Dah setaun dok nek basikal p sekolah tgok pemandangan yg sama jaa.. Rumah apek yg sama.. Rumah uncle muthu yg sama... Rumah pakcik samad yg sama... Nak jugak merasa tgok pemandangan dunia yg lg indah sikit dari taman perumahan n taman permainan sebelah taman perumahan td tu kan?..So, time rombongan ni lah peluang untuk menikmati indahnya ciptaan Tuhan.. Bak kata org tua " Jauh perjalanan , luas pemandangan"...  Btoi dak? Hehe... kalau  rombongan tu waktu malam pun best jugak.. Bukan setakat pemandangan luar je yg indah.. Pemandangan dalam bas tu sendiri pun boleh tahan.... Tgoklah gaya2 mmber hgpa dok tidoq tu.. Ada yg keluaq ayaq liuq basi meleleh-leleh sampai kerusi sebelah, ada yg muka cun tpi tidoq tenganga, fail!... ada yg dok mengigau bahasa tamil, ada yg cun tapi tidoq berdengkur sampai retak tingkap bas (hiperbola!).. Nak lagi fun, amek camera tangkap gambaq depa.. Pastu esok tunjuk kat depa... Tobat makan selipar! hehe.. indah kan?

So, part 1 sampai disini saja... nnt plak aku sambung part 2 kisah Aku Rindu Rombongan Sekolah..
Assalamualaikum..

Berita Kopi: Gambar Terbaru di Gaza

Wednesday, November 21, 2012
Assalamualaikum..
Salam muhibah kwn2.. Moga2 kita semua berada dalam keadaan yg sihat walafiat la yer.. Aku just nak sharekan beberapa keping gambar terbaru tentang apa yg tgah jadik kat Gaza.. Aku harap aku boleh buat more than this to help our saudara kat sana... Tapi keadaan membataskan bnda yang aku boleh tolong... Apa yang aku mampu tolong is to doakan depa kat sana n to spread the news about what is happening there..Menurut sumber yang aku jumpa, setakat 6 hari Gaza dibedil ni, dah 120 nyawa terkorban..N ramai lagi yang cedera n trauma..  Harap2 ada la kesudahan kepada kemelut ni.. Btapa  berat mata kita memandang, berat lagi bahu depa menanggung seksa...


Ya Allah, Selamatkan bumi Gaza dan saudara2 kami di sana...

Sehari yg lepas


2 hari yang lepas


2 hari yg lepas

sehari yg lepas

3 hari yg lepas


Sehari lepas..


Sejak penapakkan Pencerobohan Israel ke atas Palestine pada 1946, sikit demi sikit depa ni meragut kedamain bumi Palestine.. Sikit demi sikit depa rompak tanah Palestine sampailah sekarang depa nak hapuskan terus bumi Palestine atas peta dunia ni... Kejam dan xreti nak berterima kasih langsung..Dayus!


Sama2lah kita doakan semoga Gaza bebas dari cengkaman rejim zionis Israel..Amin..
Assalamualaikum..


Pengalaman: Emak Sahaja Dibenarkan?

Saturday, November 17, 2012

Assalamualaikum..
Salam muhibbah kwn2...  jemput2 masuk noh... Pandai2 lah pilih tempat duduk sendiri k.. Ni tuan kedai nak kongsi cerita... Cerita tentang diri  tuankedai sendiri la.. N kali ni aku nak kongsikan dengan hgpa kisah potong rambut... Pelik x kalau aku cakap, sampai aku dah besaq panjang sekarang ni pun aku hanya benarkan mak aku ja yg potongkan rambut aku.. hehe.. Bunyi macam anak manja kan? macam anak mak sangat kan? Hehe... Pape jelah.. Aku keluaq dari perut mak aku... Aku  dikandung mak aku 10 bulan(yep, 10 bulan)... Susu mak aku makanan pertama yg lalu tekak aku..So if anything, kebanggaan adalah perasan yang spatutnya aku rasa kalau ada yg nak cop aku anak mak.. Hehe...


Tiap2 kali balik cuti panjang, bila rambut aku ni dah panjang berjurai mcm KakLimahBalikRumah, aku akan p puji2 sikit mak aku contohnya " hehe.. Mak2, arini muka mak berseri-seri.. Kalah Lisa Surirumah".. haha.. contoh ja tu... Lebih kurang cmtu lah bunyiknya... Pastu mak aku pun akan suruh la aku p pakai kain pelikat..  pastu dia cakap " bawak mai gunting ngan bedak sekali... pisau cukuq sekali"... Hehe.. aku pun ikut bawak la segala apa bnda yang mak aku suruh tu... Pastu aku cakap " mak, potong sikit ja nohhh.. xmo botakk... potong skit jaaaa"... Hehe.. Pastu dia pun suruh aku amek krusi hijau kecik..Xboleh guna krusi besaq2.. nnt dia jenoh mak nak jengket.. Haha...



kat sinilah selalunya tempat rambutku dicantas... Selalunya lapang jaa..tapi arini tetiba blambak plak kenderaan kat situ..



Nindiaaaa... kerusi kecik yg dok teman pungkoq aku selama rambut ku dicantas...Dah nak reban dah tuu..




Tambahan pula(ayat skemaaa!) ... Aku suka ngusik mak aku.. Satg dia potong sana, aku gerak sini... dia potong sini aku gerak sana.. Hehe.. saja ngusik dia... Pastu dia akan bagi ayat ugutan dia "satgi mak kerat jugak telinga hg ni".. Haha...Aku dalam hati " haha.. mie nak dengaq mak sebut tu jaa sebenaqnya"... Kalau aku terasa macam mak dok cantas lama sangat aku suruh la mak aku stop sat...P tgok cermin dulu...Kalu dah cukup smart,aku habaq la kat mak.. n mak pun xcantas dah...  


X KE MENYUSAHKAN MAK HG NAMANYA TU???

Menyusahkan? xla.. aku tau mak aku pun seronok dapat potong rambut anak yang dia sayang... Pastu dapatlah melwak2 ngan mak sikit... Hehe... Kan lebih erat... Jimat pun jimat... n kalau mak tersilap potong pun aku xkisah sangat sebab Mak yg potong...


START BILA HG DOK SURUH MAK HG CANTAS RAMBUT HG??

Start bila tu aku xberapa nak ingat, tapi aku ingat kisah disebalik kenapa aku xsuka potong kedai... Dulu masa kecik2 aku pun macam bdak2 biasa laa.. P ptong rambut kat kedai apek/anee/nenek tua... Pastu yg aku xsukanya is that tiap2 kali aku cakap "  aunty, potong sikit ja k" last2 dia akan "tinggalkan sikit" ja rambut aku... Depa derek dok miscommunication... org suruh potong sikit dia p tinggai sikit... Abeh botak la kepala aku.. Pastu mula aku dok hangen ngan dia... Thats why la aku mintak tolong mak aku yg potongkan...N now dah jadi macam tradition ja.. Balik cuti, mak potong rambut.. So, itulah kisahnya... Ni nak bagi nasihat sikit.. Selagi mak ayah kita dok ada tu, manja2 lah ngan depa...Takut nnt xsempat nak manja2 dah.... :) 


Thats all for now
Tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrolll..
Assalamualaikum..

Jom Tengok: Rumah Paling Nipis Di Dunia?

Sunday, November 11, 2012
Assalamualaikum..
Salam muhibbah... Dalam kita kat Malaysia ni dok pakat lawan rumah sapa paling besaq, sorang lelaki Poland ni dengan bangganya telah membina rumah yang paling nipis di dunia.. Rumah ni dibina kat Warsaw, Poland.. Keluasan rumah ni just 4 kaki lebar, 33 kaki dalam..tudia2.. kalu aku yg kena duduk dalam tu tobat xsampai seminit dah pengsan.. Almaklumlah, claustrophobia.. Nama orang yang bertanggungjawab buat rumah ni is Jakub SzczÄ™sny...  Rumah ni lengkap dengan kelengkapan macam rumah2 org lain jugak.... ada dapuq, ada bilik tidoq, ada bilik ayaq dan sebagainya..  Xmo cakap banyak dah, hgpa tgok la sendiri noh..

Ni dia bahagian dalam rumah tu

Boleh baring je la noh..

Tiduq macam dalam perut mak..

Silap aribulan boleh mati sesak napaih dalam ni



Tudiaa.. siap ada tangga..

Plan 3D rumah tu..

Ni dari luaq..

Rumah tu dibina kat celahan antara dua bangunan..

Amacam, tringin dak nak buat rumah sekeping cmtu? kalau rsa macam nak cuba try test tu, hgpa buat lah sendiri noh.. xdapek la eden nak mnolong...  Hehe.. yg penting jangan hgpa p kacau rumah tangga orain sudah... :) Ok lah noh, tu ja kot for now.. 

Tingkatkan prestasi, Kurangkan kolestrol
Assalamualaikum

Pengalaman: Kisah Aku Dan SPM..

Saturday, November 10, 2012

Assalamualaikum..
Salam muhibbah.. lama jugak dah eden x menghapdate blog ni... Dah bleh nmpak dua ekoq labah2 dok cuba nak buat sarang kat celahan2 kedai kopi ni..  Jom tolong aku sapu2 sikit habuk2 kat kedai kopi ni haa.. Wokey2, settle dah cuci2 meja kerusi dan tin susu dutch lady kat kat kedai kopi ni... Now time tu amek order... Nak minum apa? segelas ketakwaan? Secawan keimanan? or whatabout sehirup keihsanan.. hehe... ada gaya penovel islamik dak? Bukan apa, saja nak bg kita teringat bab2 takwa iman n ihsan ni.. Sebab apa? sebab aku rasa tahap takwa iman n ihsan dalam diri aku ni still rendah.. So, sama2 lah kita cuba brubah sempena maal hijrah yg nak mai ni k... 

Orait2, dah abeh mukadimah, aku pun tatau nak cerita apa kat hgpa kali ni.. haha.. Tapi dok rasa macam nak share kisah2 kat sekolah menengah dulu.. Sekarang ni kan budak2 form 5 tengah dok sibuk nak SPM, so boleh la kita lihat kat facebook tu status2 macam " Esok nak SPM!! OMGGG!" n "SPM bakal menjelma.. sayew doakan titeww berduew berjayew menempuhinyew"... Hehe.. Samalah macam masa aku nak SPM dulu... Status facebook tu dah macam nak g perang ngan tentera Zionis jaa.. Study ciput jaa.. Hehe...So, bersempena dengan SPM tahun ni, aku nak kongsi sikit kisah2 aku dengan subjek2 SPM ni... 


Kisah Aku dan Add Math



Add math ni mmg antara subjek yang paling aku "cintai"(aku harap hgpa paham kenapa aku buh "cintai" tu).. Hehe.. Ok2 xbaik kita bersikap sarcastic dengan ilmu.. so, secara jujurnya, aku sangatlah sengsara masa belajaq add math dulu... Mat modern ok lagi, tapi bila mai kat Add math mmg tetiba urat2 dalam otak aku ni dia terbelit-belit macam ngan apa lagi... Ada topic yang aku suka tapi kebanyakkannya mmg sadis untuk aku ingat.. Hehe..  Hgpa tau dak, aku pernah dapat 0 untuk test add math ni.. Sedih tu jangan kata la, xlarat nak siram dah pokok kat bawah bilik aku tu dengan ayaq mata ni haa ( hiperbolasepaktempatan!).. Tapi masa menjelang nak SPM tu, aku pulun btoi3.. Bak kata org kedah pulun nokhoromzz.. Haha.. An berkat usaha aku, dapatlah B+..  Bagi aku, B+ tu sangatlah ok kalau nak dibandingkan dengan result aku untuk test2 sebelum SPM tu... :)



Kisah Aku dan Sejarah



Sejarah masa tahun aku nak SPM dulu sangat lah relax.. Cikgu yang ajar subjek sejarah tu mmg sangatlah pandai amek hati student2 dia.. Dia rapat gila ngan student2 dia n student2 dia sangat sayang kat dia.. Time cuti kan, cikgu2 lain pakat dok bagi kerja sekolah berkilo-kilo tapi cikgu sejarah kami yg sorang ni dia punya prinsip " cuti, cuti laa.. watpa nak bagi kerja banyak2.. kesian kat budak2".. Hehe.. bagus kan? Dia sangat sabar ajaq kami.. Maklumlah subjek sejarah kot.. Msti la boring kan? tapi  cikgu kami ni dia pandai selit2 ngan macam2 cerita.. N Masa SPM, kalau x salah aku satu batch aku dapat A dan ke atas...n nama cikgu aku tu, cikgu Azizan Hehe.. :)



Kisah Aku dan Kimia



Aku dengan subjek kimia mmg langsung xda chemistry.. Ironi kan? ni nak habaq kat hgpa ni, masa form 4 dulu, aku xpaham langsung apa yang aku belajaq.. Bukannya salah cikgu silap ajaq, tapi mmg aku bengap kimia dulu... Haha... Org lain ok jaa.. tapi aku ni sampai tatau apa langsung yang aku dok belajaq.. Tapi masa dah naik form 5, aku dah paham dah sikit2.. Masa form 5 tu ada org yang tolong motivate aku... Thats why la aku nekad that "aku msti paham!"... Aku pulun blajaq guna video2 kat Youtube.. 

Tgok video2 experiment kat Youtube n finally banyakla jugak yang aku paham masa aku kat form 5 tu... Pastu ni ada satu cerita masa aku nak jawab test Trial Chemistry.. Cerita dia cmni,sebelum aku nak jawab paper Kimia tu perut aku ada rasa len macam sikit..Pastu masa dah dapat paper Kimia, makin truk plak sakit prut aku tu... Tgok plak soklan suma susah2.. Makin memulas la perut ni haa.. Pastu dah xtahan, aku pun p la ke bilik ayaq yang berdekatan.. *kita skip part proses penyahtinjaan tu k*... Dah settle suma, aku pakai2 seluaq tgok2 ada kesan kena ayaq.. Besaq! rupa2nya td aku gantung seluaq tu dekat tangki yang bocoq... Dalam otak aku "ayaaammmM!!!!" haha... So, cena ni? nak masuk dalam dewan balik nnt org kata aku berak dalam seluaq plak... So, aku pun lari la balik ke bilik aku..( ikut peraturan peperiksaan tu mmg satu kesalahan besaq kalau tinggalkan dewan tanpa izin.. tapi aku dah xda pilihan lain time tu.).. 

Aku lari ke bilik n aku terus capai seluaq kat loker yang berdekatan yg dok terbukak yakni loker kawan aku.. asyraff namanya, nama femes dia Brap.. Aku capai seluaq dia n terus pakai... Pakai dengan kalut( tgah dok kejaq masa niii.. org lain dok pakat jawab exam trial.. aku plak dok cari seluaq).. Pakai2 tgok2 sendat.. tapi aku pksa jugak pakai.. tuptaptuptap.. disebabkan perbezaan saiz perut yang ketara, seluaq brap yang aku pakai td yg sndat tu, tercabut cangkuk/butang seluaq tu.. haha.. sumpah aku x tipu.. terpelanting mcm dalam tv.. haha... Pastu aku bukak seluaq tu n capai seluaq yg lain plak.. n muat!  terus ke dewan! n selesaikan paper Percubaan Kimia aku tuu... Lepas tu baru aku gtau kat  Brap yg aku punahkan seluaq dia.. Nasib baik dia xmarah.. Hehe.. N Alhamdulillah, SPM aku dapat B+ gak for Kimia.. 


Tudia2, macam menipu ja kan cerita kimia aku tu.. Tapi percayalah, aku x tipu.. Bnda tu mmg betoi2  jadik... N aku still ingat lagi cena aku lari sorok2 masuk asrama n kalut2 suma tu.. Mmg xleh blah... Papepun suma tu dah jadi memori n aku akan ingt sampai aku mati... Aku rasa, ni ja kot cerita2 yang aku nak kongsikan ngan hgpa kali ni.... Kalau aku teringat ada kisah2 menarik lagi nnt aku cerita lagi noh... kepada adik2 yang dok SPM tu, pulun la btoi2... SPM ni sangat penting... Menyesal kemudian xdak guna, so pulun lah skarang.. Thats all for now.. Gudluck k adik2 SPM... 

Tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol
Assalamualaikum
 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger