Jom Tengok: Seni Paling Halus?

Sunday, September 30, 2012
Assalamualaikum..
Salam muhibbah kwn2.. Kenal x dengan Willard Wigan? Kalau xkenal, meh sini aku nak kenalkan... Dia ni dulu sama2 main guli n gasing ngan aku... Dulu aku selalu pakok gasing dia sampai hancuq... Dia derek nanges ja bila kalah.. Pastu balik rumah amek duet beli gasing koboy yang baru... Papepun sekarang ni dia dah besaq, dah femes, dah xingat aku dah... Nak tgok muka dia dak?

ni lah dia...

Haha.. aku melawak ja noh.. Sebenaqnya, Mr Wiilard Wigan ni seorang pembuat sculpture... Tapi dia ni is no ordinary pembuat sculpture.. Dia lain dari yang lain... Mmg unik sculture2 dia... Nak tau kenapa? Sebab suma sculpture dia bersaiz micro... Hasil2 seni dia boleh masuk celah2 hujung jarum hgpa tau dak.. Xpercaya? Meh tgok ni..








Gempak kan?

Assalamualaikum


Sembang2: Lempaq Bayi? kenapalahai...


Assalamualaikum..

Salam muhibbah kwn2.. Arini jom sembang2 pasal satu isu yg serius nak? asyik dok merapu ja kan slama ni.. Okeh, hgpa ingat lagi x kes lempaq bayi aritu?  jgnla lupa tentang kes tu k.. Kes tu boleh dijadikan penanda aras on betapa teruknya masalah remaja kita kat malaysia ni.. Mmg la bukan semua remaja lempaq bayi cmtu, tapi kalau dah ada yang berani lempaq2 bayi ikut suka hati cmtu, we're in a freakin big trouble... Kalau sebelum ni, letak slow2 kat tepi masjid,ataupun tepi rumah org tapi sekarang lempaq dari bangunan.. Lepas ni apa plak? sembelih kat khalayak ramai?




Benda ni bukan bnda main2, baby yang dia baling tu bukan anak patung.. itu manusia.. Xterdetik langsung ker rasa kesian kat hati si ibu yg lempaq anak dia dari tingkat 3 tu? Ibu penguin pun sanggup kena baham ngan singa laut semata-mata nak selamatkan anak dia... Tapi manusia? Kenapa jadi cmtu? Nak salah sapa?  Kalau nak cari titik punca bnda2 cmni terjadi mmg suma dah tau.. Bnda tu boleh pakat pikiaq sendiri...  Tapi still jadi gak benda cmni... 




Berani buat berani tanggung.. Tapi kalau boleh, gunakan keberanian tu kearah yg lain la, jgn la berani buat bnda yg tak tentu hala... So xpayah la nak tangung segala kesan2 yang x tentu hala jugak.. Ingat senang2 ker nak lepas bila dah bunuh org... Ahlong yg bunuh org senyap2 pun polis berkas sampai dapat, apatah lagi org yang lempaq bayi daripada tingkat tiga bangunan... Mmg sengaja nak try dok kat lokap ke apa? Aku percaya yang ramai org pun akan geram dengan tindakan org yang lempaq bayi tu... Susah untuk sesapa pun pikir positif kat dia... Apa yang dia buat tu mmg bikin panas..Tapi sama2lah ktia doakan dia diberi hidayah.. Setiap org pun berhak diberi peluang kedua tapi jgnla plak dia ulangi apa yang dia buat tu lagi... Harap2 aku x terjerumus dalam benda2 cmni.. hgpa2 pun sama k.. 


Apa yang aku nak sampaikan kat sini is that,
fikirlah sebelum buat sesuat...

kita ada agama..
kita ada perikemanusiaan..
kita ada akal...
kita ada pilihan..

tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol
Assalamualaikum.





Pengalaman: Silap greet daaa...

Monday, September 24, 2012



Assalamualaikum..
Salam muhibbah... apa habaq kawan2 sekalian.. Harapnya still ada la yang dok baca blog eden ni ha.. Sekarang ni mmg dah jarang update la weh, susah nak dapat online kat sini.. laptop ni problem apa tatau... Hangpa suma sihat ka? harap2 xdala yang kena jerawat berbulu ataupun buku lali berbisul k.. dah makan blum ni? Kalau blum, jomla join aku makan megi goreng ni..  hehe.. Oklah, aku saja ja nak update blog aku ni supaya xdala labah2 nak mai buat sarang kat sini ataupun anai2 nak bina busut kat sini... 


So, kali ni aku nak share ngan hgpa satu pengalaman aku masa kat MRSM dulu.. Cerita dia macam ni.. Masa hari first aku daftar kat MRSM merbok dulu, macam biasalah.. lepas isi borang tu borang ni, aku pun p la ke bilik aku.. Mak abah pun tolonglah angkat barang n tolong kemas suma.. Pastu aku nak p ke tandas.. tapi tatau plak tandas asrama tu dok celah mana.. Kebetulan plak time tu ada sorang lelaki ni lalu tepi bilik aku.. Aku pun tanyala, " bro, tandas kat mana ek? " pastu dia buat muka pelik n then dia jawab la " kat hujung sana tu belok kanan..(sambil tunjuk kat blah ujung sana)" aku pun p lah tandas...


Pastu beberapa hari lepas tu, aku terjumpa lagi dengan lelaki tadi tu.. Tapi kali ni lain plak situasi dia... aku duduk n lelaki tadi tu mengajar... hahaha.. rupa2nya mamat yg aku panggil bro tadi tu cikgu bahasa inggeris aku.. terkejut aku.. tapi dia xmarah pun.. dia paham that masa tu aku xtau lagi dia tu sapa.. tapi lepas tu mmg aku xpanggil bro dah la kat dia...


So len kali kena hati2 sikit nak teguq org ni... xbleh pakai langgaq jaa.. haha... Dulu pernah gak aku sembang ngan sorang insan ni... Dok panggil dia puan.. aku tatau dia dah kawen ke blum tapi melihatkan umur dia, aku rasa mmg dah kawen n mungkin jugak dah ada cucu..yang peliknya dia macam hangen ja dengan aku.. N beberapa hari kemudian baru aku tau yang insan tadi tu sebenarnya masih lagi berstatus "cik"....dia xkawen lagi rupanya... patutla dia hangen ja dengan aku.. dari mula sampai ke sudah aku dok panggil dia puan puan puan... Rasa bersalah plak.. tapi xbleh salahkan aku gak kan?  it was an honest mistake... Hopefully sekarang ni cik tadi tu dah jadi puan.. :) 


So kesimpulannya apa ni? kesimpulannya, kalau nak greet orang tu kena hati2 gak.. ada orang yang ok dengan apa saja gelaran yg kita bagi.. Bro pun xpa, Dow pun xpa, wei pun xpa, Hang pun xpa, kamu dan anda pun dia xkisah... tapi ada jugak org yang sensitip bab2 panggilan ni... So, just be careful jela k.. Thats about it...

Tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol
Assalamualaikum..

Sembang2: Soalan Bodoh.. Xkan xpernah kot?

Sunday, September 16, 2012
Assalamualaikum..
Salam muhibbah... pernah x hgpa ditanya soklan2 yg xperlu ditanya? soklan yg mmg jawapannya dah ada depan mata tapi kwn hgpa tu sibuk nak tanya jugak... Macam dalam kartun xcukup sifat aku kat bawah ni..







Mestilah suma org pernah jadi mangsa yg ditanya tu kan? Kat facebook org dok tulis status " u dah nmpak jelas2 i tgah makan, xpayahla nak tnya soklan bodo%".. Kat youtube org dok buat video perli2 golongan yg dok tanya soklan2 bo*@h ni.. Kat twitter pun org dok perli2 golongan yg suka tanya soklan2 kurang pandai ni.. well guess what, suma org pun pernah n akan tertanya soklan bodoh kat org lain... setuju x? 



ingat lagi x hgpa pernah tanya kwn hgpa "uiit.. sorang ja ka?" walaupun time tu mmg jelas2 dia tgah dok berdiri terpacak sorang2.... Ingat x? haha.. msti pernah kan?  Aku percaya yg suma org pun pernah n akan tertanya jugak soalan2 kurang bijaksana ni..its a norm...So, apa yg aku nak smpaikan ni is a simple mesej... Aku mengaku that aku ni pun mmg jenis yg suka tanya soklan2 yg xberapa pandai ni... but, like i said, everybody does it n everybody will accidently do it sooner or later... So, balaslah soklan2 kurang bijak yg ditanya kat hgpa ni dengan jawapan yg x berbentuk sarcasm(pemerlian).. Supaya nnt kalau kita plak yg tertanya soklan kurang pandai ni, org pun x perli kita..




Kan lebih elok tu, oklah.. ni suma sekadar bahan2 aku nak sembang2 ngan hgpa... Aku pun kdg2 tersasul gak bila jawab2 soklan2 kurang bijak ni.. tapi xsalah kalau nak sama2 peringat kwn2 aku kan? So sampai sini jelah kot... Yang mana baik hgpa amek, yg xbaik pun hgpa amek gak pastu letak la kat mana2 yg hgpa suka.. hoho... thats about it..

Assalamualaikum

Jom Tengok: Kumbang Dalam Telinga? OMg!


Assalamualaikum..
Salam muhibbah suma..Just nak share ngan hgpa satu video yg best ... satu video yg best kalau hgpa ni jenis yg suka tgok video of insect coming out of humans' organ.. video yg aku nak share ni loya dia just level rendah ja.. so, hgpa yg lemah smangat tu pun boleh tgok gak... video ni menunjukkan Dr Ahilasamy dok tgah keluaqkan kumbang daripada telinga sorang pesakit ni... Aku pun tatau la cmna kumbang tu boleh berkenan nak menetap dalam telinga kwn kita ni.. maybe kos sara hidup kat dalam tu lebih murah kot.. hehe.. ok, jom tgok! (*dilarang tutup muka guna tapak tangan pastu tgok kot celah2 jari hgpa...toksah dok buat teruk.. haha.. )



Orait peeps, tu ja aku nak share ngan hgpa.. haha.. ada rasa loya2 x? satgi hilang la tu.. kalau hgpa rajin, hgpa tgok2 la video ulat dalam telinga n hidung yg lain tu noh..  Btw, lepas ni sebelum tidoq tu pastikan dulu keadaan sekeliling tu bersih daripada sebarang serangga2 berkemungkinan nak jadi pendatang tanpa izin dalam badan hgpa noh... thats about it..

Assalamualaikum..

Pengalaman: Aku Dan Minggu First Kat UPM..

Friday, September 14, 2012


Assalamualaikum..
Salam muhibbah kwn2.. Ya Allah, rindu gila kot kat blog aku ni.. dah berapa dekad dah x update.. ni sambil dok taip entry ni sambil aku dok sapu2 mana2 sawang yg dok berjuntai kat bumbung kedai kopi aku ni.. Sebenaqnya ada cerita n sebab2 yg munahsabah kenapa aku dah berabad x update blog.. (*walaupun aku tau xramai yang baca blog aku ni, aku tetap nak berlagak mcm blog aku n femes.. haha..) wokeh2, sebenaqnya aku baru ja dapat status baru dalam hidup aku.. status apa? status mahasiswa UPM.....  So, life have been a little bit kelam kabut la.. maklumlah, tu nak buat, ni nak settle, meggi nak rendam, baju nak basuh.. macam2lah korje nye kan.. Plus, laptop aku ni ada problem plak dah.. xboleh nak kenneck(connect) ngan WiFi yg kolej sediakan.. so, kalau nak online, aku terpaksalah nek bas p libry atau masjid atau fakulti.. n sekarang ni aku ada fakulti..  Kalau nak cerita mmg macam2 bnda aku nak cerita ngan hgpa tentang pengalaman first week aku kat UPM ni.. hgpa nak dengaq aku cerita dak? ( sila angguk dengan kelajuan 112 km/h).. hehe... Orait2, dah hgpa nak dengaq sangat kan, meh la aku cerita.. :P hoho..


The Pendaftaran

Yang hantaq aku masa pendaftaran aritu adalah Mak Abah N Iman.. Kami bertolak dalam area pukul 11 malam kot kalau xsilap aku la... pastu berenti la kat RnR untuk rehat n bla bla bla bla.. esok tu sampailah kat area selangoq... Keluar ja daripada highway, trus kami on GPS.. Dah mmg xpernah jejak kaki kat UPM ni, so kena la guna Gigirl Penunjuk Satelit..  Malangnya( ayat tragis) , Dah guna GpS pun still sesat gak... Sampai berperanglah mak abah aku dalam keta tu.. hehe... Tapi dengan berkat kesabaran kami, last2 jumpak la jugak pintu masuk UPM ni.. bnda first yg kami nampak masa masuk UPM ni, Jirat cina! (tanah perkuburan cina).. Hoi!, hgpa ingat aku melawak ka? mmg betoila ada perkuburan cina kat dalam UPm ni... haha.. kalau xpercaya cuba cari kat google..  Lepas dah sampai tu, kami pun p la ke kolej 12 n aku pun p la daftar... 



The Kolej

Kat sini aku dok kat kolej 12.. kolej serumpun... Kolej ni xla sehebat hotel puteri's emerald kat SP tu.. tapi aku suka kolej ni.. sebab apa? sebab bilik aku dekat ngan toilet... sebab bilik aku dekat ngan water cooler n heater.. sebab bilik aku dekat ngan mesin basuh n dryer... n  sebab roomate aku baik.. :) n kat sini kami xkena induct macam kat uitm dulu.. n senior2 sini apparently sumanya ok2... So, aku xkisah untuk duduk kat bilik ni sampai habes 3 tahun setengah aku kat sini pun...



The Faculty

Fakulti tempat aku belajaq nama dia Fakulti Bahasa Modern Dan Komunikasi... Dulu kat Uitm kami menumpang ja dekat fakulty mass com tapi kali ni kami ada fakulti sendiri beb! dalam fakulti ni ada belambak foreigner... hgpa nak tgok org apa? Arab? Africa? Amerika? Thailand? sum ada kat sini.. ..mmg satu bnda baru la kat aku..  imam surau pun kadang2 org Africa yg jadik.. mmg rare la untuk aku..



The Bas

Kat sini, pergerakkan nak p mana2 sumanya guna bas.. kalau jalan kaki mmg cukup bulan tinggai tulang je la aku ni.. tapi setakat ni, perkhidmatan bas upm ni mmg memuaskan la... Almost all the time ada bas...  kat sini ada satu prinsip yg lelaki kena tau.. prinsip tu berbunyi " xpayah nak gentleman sangat" .. n prinsip tu perlu di applykan masa naik bas.. kalau hgpa dok buat gentleman, mmg xsampai ke kelas la jawabnya... org ramai sangat, so, pandai2 lah selit2 masa nak naik bas tu....


The Lecture


kat sini mmg dah xmcm kat SMK, MRSM ataupun Asasi dulu.. masuk kelas, lecturer cakapppp jaaa... kalau malas salin, xdala nota untuk kita baca... tapi kalau rajin ngat menyalin, mmg x btul2 paham apa yg lecturer dok xplain... so, kena pandai2 balance kan..  


So, aku rasa takat tu sajalah dulu noh.. nnt kalau aku free aku sambung cerita ngan hgpa k... Papepun, aku suka dengan suasana n tempat baru aku ni.. harap2 aku x lalai ngan bnda yg bukan2 n merapu2... harap2 aku dapat buat mak ayah aku bangga lepas ni... So, thats all for now..

KurANGKan KoleSTRol, Tingkatkan PREStasi

assalamualaikum
 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger