Sembang2: Antara dua Zaman

Tuesday, July 31, 2012
Assalamualaikum..
Howsitgoing peeps? Harap2 hgpa sihat walaupunpenat walafiat lah yer.. tadi aku sempat singgah kat bazaar ramadhan kat tengah2 pekan Sungai Petani tu.. Tudiaaaaa! bapak meriah la seyhhh ( bajet key-el sebentar).. Manusia penuh n padat mcm Milo yg iklan sumbat dalam kereta tu! seyez aku cakap... Pastu dok usha2 kedai2 yg dok berniaga kat situ tetiba plak rasa nak tulis tentang salesman..




Ok, jom sambung sembang lagi.. U.P.H (untuk pengetahuan hgpa), aku pun pernah ja kerja sebagai salesman, so aku paham penderitaan yg dirasai seorang salesman..*ayat sadis...haha.. Dengan adanya pengalaman aku kerja sebagai salesman tu hidup aku terbahagi kepada dua zaman iaitu.. Zaman Belumjadisalesman dengan Zaman Lepasjadisalesman.. Beza dua2 zaman ni is that pandangan aku tntang Salesman dah berubah sikit.. Secara ringkasnya pandangan aku terhadap gambaq kat sebelah kanan ni xsama dalam2 dua2 zaman aku ni.


PANDANGAN AKU DALAM ZAMAN BELUMJADISALESMAN
*Apa yg aku tulis kat bawah ni ialah pendapat aku terhadap gambar tu dlam zaman belumjadisalesman aku..


Nak tanya ni, adakah tuankedai sorang ja dalam dunia ni yg satu geng dengan mamat botak kat dalam gambaq kat bawah ni?  Adakah tuankedai sorang ja yg rasa rimas bila ada salesman/saleswoman yg dok ikut  pungkoq tuankedai bila p beli barang?  Rasanya ramai lagi yg rasa cmtukan? Sebenaqnya bukan benci kat salesman tu or apa, tapi just xsuka bila ada mata yg memandang masa diri ini sedang membeli belah.. So, aku rasa sangat bersutuju (sutuju pon bolehhh) dengan apa yg si botak tu rasa... Go Botak Go!! ( over yg xda paedah!)






PANDANGAN AKU DALAM ZAMAN LEPASJADISALESMAN
*Apa yg aku tulis kat bawah ni ialah pendapat aku terhadap gambar tu dalam zaman lepasjadisalesman aku.. 


Kwan2 tgok gambaq kat bawah ni.. Alah mamat botak ni, dok wat panas plak.. Si salesman tu pun xsuka lah dok ikut pungkoq hg.. Dia terpaksa sebab mmg supervisor dia dok suruh buat cmtu.. pastu supervisor dia plak dok usha dari jauh tuu.. So trpaksala dia wat cmtu... Hg toksah la panas noh Botak... hehe.. kalau xsuka, cakap leklok kat mamat salesman tu.. Cakap leklok tau, jgn maki dia mcm pelanggan maki aku dulu... *nanges ujung penjuru bilik sat.... haha.. Ckap leklok la tau... :D




So, tulah sedikit perbezaan dalam diri aku lepas aku rasa pengalaman jadi salesman.. Moral yg aku dapat, Sometimes we need to put our kaki dalam kasut other people.. maksudnya cubalah p beli kasut yg org lain beli.. haha.. No3..maksudnya, kadang2 kita kena pikiaq pasai org len sama..
So, pikiaq2kan lah..

Tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol
asslamualaikum..

XDAK IDEA 6

Monday, July 30, 2012
Assalamualaikum..
Malam kawan2.. sekarang ni pukul 2.14 pagi n mata aku masih lagi sebulat bola snooker ( maksudnya masih celik dan hensem).. Tataula kenapa aku xboleh nak tidoq.. N arini aku xpost papepun lg so i thought why not just merapu ja kan? So aku pun nak merapu la ni.. Aku namakan kemerapuan aku ni XDAK IDEA 6!  So, jomlah kita merapu-rapu keh.. ( I might going to get emotional)..

Ok first sekali aku nak ucapkan tahniah sangat2 kepada sorang "kwn" aku yg berjaya dapatkan biasiswa PIDM untuk sambung belajaq degree nnt.. Bila tau ja yg dia dapat tu, aku tumpang hepi dia.. Tapi pada masa yg sama aku terpikiaq, "wow, dia berjaya capai impian dia untuk cuti ni, aku plak? apa yg aku dah capai sepanjang cuti?" pastu aku jawab kat diri aku " hey dude, hg dah capai 500 followers, kira ok la tu" haha.. Ok, aku tipu.. aku x jawab cmtu pun ngan diri aku... 

Aku datang daripada keluarga yg sederhana.. So, kompom2la aku akan perlukan bantuan kewangan untuk sara aku masa belajaq kat UPM nnt.. N seboleh-bolehnya aku xnakla  susahkan parents aku, tapi silap aku jugak sebab x cari kerja time cuti ni ni tapi bnda dah lepas so aku amek pengajaran daripada bnda tu.. next cuti sem, WAJIBULL KERJA!  Back to topic aku td, aku sonok tgok mmber dapat biasiswa tapi dalam hati aku, " aku nak jugakkk".. Malangnya, xbanyak peluang yg terbukak untuk aku sebab course yg aku pilih ni xsefemes kos2 yg lain.. So xbanyak la biasiswa yg ditawarkan untk aku  ditambah lagi dengan perangai aku yg meluat isi borang.. So again, its my fault.. ( udah2 salahkan diri sendiri tuu).. Ok, lets just be optimist.. Owh wait, dont be optimist yet... Lupa nak habaq, Aku jugak xdapat Wang pendahuluan Pelajaran from PTPTN..  aku tersilap isi borang masa UPU dulu.. Ish3... careless la aku ni kan? tapi xpa, lets just be optimist.. maybe ada hikmahnya.. 


So, itulah dia... Kawan aku dapat biasiswa untuk tolong dia ringankan beban parents dia tapi aku ni bakal menyusahkan makpak aku lagi... Oleh itu, boleh x kawan2 suma yg sedang baca post aku ni sama2 doakan aku akan dapat biasiswa untuk The Star Edu Fund ataupun JPA nnt yer.. Doakan Mohamad Hakimi Bin Abdul Jamai dapat apa2 biasiswa supaya dapat ringankan beban keluarga dia masa dia kat UPM nnt yer kawan2.. :D makaseh... Gua sayang lu suma ( ROCK plak?

So tulah dia, entry yg paling sadis sekali dalam sejarah penubuhan Cerita Kedai Kopi.. Sori la noh kalau struktur entry kali ni tunggang langgang..  Aku truih tules ja apa yg aku pikiaq.. n at the time being, mmg aku dok pikiaq pasai biasiswa... So, thats it XDAK IDEA 6 yg sangat sadis.. hehe..

Assalamualaikum

Sembang2: OhhPocot kau Mercun!

Sunday, July 29, 2012
Assalamualaikum..

Pa habaq kawan2 sekalian tudey (today) ?  Ada yg dah tolong tok nenek anyam ketupat ka? kalau ada tu,  TudIA AWAinya hgpa! haha.. Baju raya pun tobat dah plan dah nak beli sama kaler satu pemily ataupun sama kaler ngan girlpren@boypren kan? (sila angguk kepala 16 kali kepada yg terkena).. hehe.. Orait2, so topik harini timbul disebabkan td tuankedai terbukak traffic source Cerita Kedai Kopi ni n ternampak benda kat sebelah kanan ni?  Cuba tgok yg no.3 tu.. Tempahan mercun 2012? Woaaa... Lani org dah buleh tmpah mercun guna tenet ka? Aku baru tau kot(ketinggalan zaman!)...


Sapalah agaknya gerangan yg nak tempah mercun secara online tu kan? kesian kat dia sebab end up kat blog yg salah.. haha.. B-to-the-W, kawan2 ada yg gatai tangan p beli mercun dak? ADA? ish3... Meh sini aku nak membebel kat hgpa2 yg gatai dok bakaq duet p beli mercun.. Yes, aku tau that raya xkan meriah kalau xda mercun tetapi raya jugak xkan ada org putuih jari kalau xda mercun btoi dak? hehe.. Ok2, meh aku kemukan 3 sebab kenapa adik2 kakak2 abg2 makcik2 pakcik2 xpatut maen mercun...


1. Pembaziran..
  • Dulu masa kecik2 selalu sangat dengaq pepatah org2 tua yg berbunyi "hg toksah dok gatai nak beli mercun tu, bakaq duet ja! hg beli jugak mak kurung hg sebulan"... hgpa besa dengaq x pepatah tu? haha... mstilah besa..  Org yg dewasa mcm makpak kita depa tau yg kita xkan dapat apa pun  faedah from main mercun tu.. sebab tulah depa dok nasihat kita jgn dok beli mercun.. tapi kita yg masih kecik ni tau apa sangat tentang pembaziran kan? mmg wat selumber donno jela.. Pastu last2 nanges sebab xdak duet nak beli aiskem pop... So, jgn bazirkan duet beli mercun! beli aispop xpa.... :)

2.Merbahaya...


  • Ada sapa2 yg xsetuju ka dengan point aku yg kedua ni? perlukah aku berhujah panjang lebaq mengatakan yg playing mercun ni merbahaya? Aku rasa xperlu kot.. meh aku tunjuk gambaq dah la noh.. yg aku tunjuk ni belum yg extreem lagi ni.. aku tau hgpa pun msti pernah tgok dah kan gambaq org putuih jari sebab mercun ni.. So, point aku yg kedua ni berdiri dengan teguh sekali! 



                          
3. Pencemaran bunyi..
  • Aku xmau cakap banyak la.. Ada satu kisah aku nak sharekan dengan kawan2, ada satu malam ni.. malam taraweh ditaman nilam pada tahun2 yg lepaih.. sebelum solat dah dengaq dah PUMPANG-PUMPANG! bunyik mercun berdentum dentam mcm tengah dok perang ja kat luaq tu.. Pastu masa tgah solat, sebelah aku ni sorang pakcik n sebelah lagi org muda lebih kurang aku la.. Nak dijadikan cerita masa dok solat tu masih lagi dok PUMPANG2 kat luaq.. yg sedihnya, tiap2 kali PUMPANG tu pakcik sebelah ni akan menggeletaq sebab terkejut.. Tiap2 kali sehinggala abes taraweh.. Kesian kat pakcik tu weh... jantung dia lemah, depa2 tu plak dok main poking2 tagging2  dengan jantung pakcik  tu.. ish3... So, Itulah bukti pencemaran bunyi from mercun!

Maka benarlah pepatah org tua2 mengatakan " hg toksah dok main mercun, xdak paedah pun kimi oi".. hehe.. Yep, mmg aku main mercun masa kecik2 dulu, n aku menyesal.. sbab tulah aku bagi nasihat ni.. So, duet yg ada tu p beli aiskem pop noh.. ataupun mercun POPPOP.. teehee! :D



Sekian, Wabillahhitaufiq wal hidayah 
wasalamualaikum

Sembang2: Puasa Original Imansyippo- Video Tambahan

Saturday, July 28, 2012
Assalamualaikum..
Waluu Gengs! Just a quick update.. Adik aku ada buat satu video baru yg berjudul Puasa Original.. Basically, dalam video tu dia dok habaq pasai anggota2 badan yg perlu kita jaga semasa bulan posa ni.. Dah tgok blum video dia tu? kalau blum silalah tgok video dia kat bawah ni n ameklah mesege berguna yg si budak botak ni nak sampaikan... Enjoyla noh.. :) 





Dah tengok? haha.. ada yg terkena kat batang kening hgpa dak? kalau ada tu sama2lah kita perbaiki yg mana patut yer.. Dan disebabkan hgpa2 suma ni sangatlah special dalam hidup aku, aku nak share ngan hgpa salah satu daripada original scene yg adik aku ni xsmpat nak edit.. haha.. saja aku seludup masuk dalam blog aku ni..keh3..  Jahat dak aku?  xJahat aih.. saja nak kongsi2 ngan kawan2.. Jom kita tgok apa sebenaqnya yg jadi time si Imansyippo ni dok wat video Puasa Original dia tu.. meh tgok meh... diam2 ja tau.. :D



Haha.. tulah rupa salah satu scene yg belum diedit..  lepas diedit-edit, jadilah mcm yg hgpa tgok mula2 td tu.. So, tu sajalah yg aku nak kongsikan.. Jgn habaq kat dia yg aku buh video ni noh.. Diam2 ja tau.. haha..

Assalamualaikum

Sembang2: Lelaki Telan Bola Snooker

Thursday, July 26, 2012
Assalamualaikum..
Nak tanya ni, dalam banyak2 show ataupun performance ataupun persembahan, persembahan apa yang paling pelik pernah hgpa tgok? Jap3! Chop3! jgn jawab lagi.. tunggu sampai hgpa abes baca entry ni baru jawab yer.... Meh aku nak perkenalkan kat hgpa satu lagi bentuk persembahan yg pelik tapi btoi.. Nama persembahan ni ialah, Persembahan Telan Barang Pastu Muntahkan balik( Nampak sangat aku yg reka nama ni).. Ok, mmg aku reka pun tapi xkisahlah sapa yg reka pun sebab mmg konsep dan premis persembahan ni ialah (sila jerit )TELAN BARANG PASTU MUNTAHKAN BALIK (jeritan tamat)!  yep, u heard me right people..  





Nama Pakcik yg buat aksi ni is Stevie Starr.. N aku mula2 kenal dia daripada cerita Britains Got Talent.. Masa audition dia telan Duit syiling ngan bola Snooker pastu muntahkan balik.. Mula2 aku ingat suma ni crap n penipuan ja.. Pastu tgok2 dia layak ke pusingan seterusnya n sampaila ke final.. Seyezly mula2 aku ingat dia gebang, tapi bila aku tgok suma show dia, aku percaya.. mmg dia telan suma tu n keluarkan balik...


Menurut dia, masa kecik2 dia selalu telan duit syiling untuk simpan duit tu.. Pastu keluarkan balik n lama2 bnda tu jadi habit n jadi satu bakat plak untuk dia.. Dia siap boleh bukak kunci n then buh cincin celah2 kunci tu pastu keluarkan sumanya balik... Fuh! dahsyat beb! Lepas tu I was thinking, Pakcik ni msti prnah femes or something ni.. sebab bakat dia mmg pelik btoi.. So, aku pun cari kat Youtiub.. n darn I was right, mmg dia ni dah femes pun dulu..





Rupa2nya dia ni mmg dah femes masa dia muda2 dulu...dia dah pusing dunia dengan bakat dia tu... Aku dah agak dah! Hgpa cuba la tgok show dia kat youtiub.. aku tau maybe hgpa akan rasa mcm dia buhung ja, tapi kalau hgpa try tgok btoi2 dia mmg x tipu...mmg tu bakat dia weh.. Ok tu sajalah yg aku nak sembang2 ngan hgpa..  Kalau x percaya, cuba la hgpa tgok noh....So, dalam banyak2 show ataupun performance ataupun persembahan, persembahan apa yang paling pelik pernah hgpa tgok?

Assalamualaikum



Sembang2: Kucing Menggigit Hidung :D

Assalamualaikum..
Howsitgoing Gengs! Arini merupakan ari yg terpalingsangat letih dalam tempoh beberapa hari puasa ni.. Awat? sebab arini aku n budak comel n kawan kami Syafiq p keluar untuk settlekan a few urusans.. A few urusans tu adalah pembelian no.pin PTPTPTPTPTPTPN n permohonan bantuan kewangan dariada YPM..  Yg buatkan perjalanan kami lebih epicmarveliciousnya cuaca yg sangatlah panas.. boleh rasa tulang aku jadi tulang masak merah tau...  Tapi xpalah, yg penting urusan suma berjaya diuruskan walaupun mcm2 halangan yg kami tempuhi untuk sampai ke puncak kegemilangan (WADUH BAHASA KU!) ... 


So kali ni aku saja nak test voicemail box aku yg kat sebelah kanan tu >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>    So kalau ada sesapa yg sudi, boleh x hgpa klik kat situ n ikut ja arahan mudah yg seterusnya.. yg nama ngan alamat email tu kalau hgpa xnak gtau pun xpa, just nak test ja.. hgpa gtau la aku bukak posa arini hgpa makan apa? boleh dak? kalau sudi sila p klik kat situ sat na... >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



Dah lama x sembang2 pasai gambaq2 lawak kan? Cuba hgpa tgok gambaq kat sebelaah ni.. Lawak dak? haha.. gambaq ni mcm lebih kepada pedih ja kan? seyezly pedih weh.. selama ni aku just kena cakaq ngan kucing pun dah pedih, apataah lagi ditokaknya dihidung ku.. waduh2.. mau terjerit minta tolong pak polisi aku ( UDAH2LA INDONYA...) Nak tau sumting dak? abg aku pun pernah kena cakaq kat hidung gak... haha.. berdarah n bercalar hidung dia for seminggu.. haha.. jgn main2 cakaran kucing ni.. Aku pernah tgok sorang budak masuk hospital sebab kena cakaq kucing jaa.. So, kena jaga2lah sikit kalau nak main ngan kucing tu tau... Tips dari aku, kalau nak main geletek2 perut kucing ataupun hgpa nak snuggle2 kucing tu, jgn buat  masa mata hitam dia tgah dok bessaaqq..  time tu dia tgah galak... hehe..



So, setakat itu sajalah untuk kali ni.. jgn lupa tinggalkan mesege bersuara hgpa kat mailbox aku noh..just gtau makanan untuk bukak posa hgpa arini... Boleh yer kawan2.. Thankmakaseh.. :D So thats about it.. 

Assalamualaikum

Sembang2: Ohh Rohingya... :(

Wednesday, July 25, 2012
Assalamualaikum..
Kawan2, mlm ni aku jadi tuankedai yg garang bley dak? Tuankedai kopi yg geram tgok saudara mara seislam kita dibunuh n ditindas kat Burma...Hgpa tau dak, bukan aku nak menunjuk-nunjuk tapi masa isu Palestine n Israel tengah hangat dulu, aku punya hangen sampai aku pasang niat nak bunuh Ketua Rejim Zionis dengan tangan aku sendiri.. aku selalu trbayang aku p sana n slamatkan kawan2 n sedara-sedara kita kat sana.. tapi cuma angan2 jela kan.. at least aku ada niat n aku kongsi kesengsaraan depa, btoi dak? 

N sekarang ni tengah panas isu Rohingya kat Burma plak.. Kenapa depa xpuas ati sangat ek dekat org Islam... Mcm2 weh depa buat kat kawan2 kita kat sana.. Beberapa jumaat yg lepas, masa aku otw balik dari solat jumaat, aku dapat sehelai kertas yg menunjukkan gambar2 umat2 islam yg terkorban kat sana... Sedih aku tengok.. Cerita yg aku dengaq, Kerajaan Burma xnak terima puak Rohingya sebagai salah satu etnik kaum dalam negara depa.. Depa dok kata yg Rohingya tu milik Bangladesh..yg Bangladesh plak kata yg puak Rohingya ni dah berkurun duduk dalam Burma so depa milik Burma.. Woi BAngla n Burma! hgpa dok bajet stail apa woi! ingat best sangat ka dok sana.. I believe that if those Rohingyans have any other options, depa pun xmau aih dok sana.. But they dont have the options... They have their whole life stuck in that place.. 

Tadi aku adala tengok satu gambaq ni..Gambaq yg menunjukkan beribu saudara kita terbunuh...Pastu ramai plak yg dok kata gambaq tu fake.. Ok, fine.. gambar tu fake.. But what that is not the point... The point is, isu ni mmg real n the whole world dah tau... So, xkisahlah kalau gambar tu fake pun but the isu is freakin real... Dalam banyak2 org yg komen kat gambar tu, aku tersentuh dengan satu komen ni..


Jom kita translate jadi bahasa melayu...

"Hgpa tatau apa yg btoi2 berlaku kat Orng2 Muslim Rohingya boleh la hgpa kata itu fake n ini fake sebab hgpa tu manusia yg fake..Saya dari burma.. dari kampung kejadian tu..Tanyalah saya tentang apa yg jadik kat sana..yg jadik kat Muslim disana... Saya sendiri boleh jadi bahan buktinya.. Saya kehilangan kakak..adik...dan keluarga.. saya tau betapa pedih rasanya.. Kalau hgpa xboleh buat apa2, jgn gelakkan penderitaan kami.. Doakan kami.."

lebih kurang camtulah luahan hati sahabat kita tu.. Aku saja tulis pasai bnda ni sebab aku dah xboleh nak pndam dah bnda ni... aku xmarah kat kawan2 pun tau, aku cuma geram kat depa tu... Aku harap sangat  suma ni berakhir dengan elok.. kawan2 suma doakanlah yer...Sori noh aku emo sikit malam ni.. 

Assalamualaikum..




Sembang2: Rap Battle.. What?

Tuesday, July 24, 2012


Assalamualaikum..
Hai kawan2.. Yoyoyo, Adakah hanya aku sorang dalam dunia ni yg baru tau pasal Rap Battle, yo? Hgpa tau dak? Kalau hgpa xtau, japg lepas baca entry ni sila p ke Youtiup n search for Rap Battle k.. Aku cadangkan hgpa tengok Rap Battle Malaysia dulu lepas tu baru tgok yg UK punya k.....  Basically, Rap Battle ni satu pertandingan lawan Rap between dua org Rappers yg mmg tau cmna nak Rap la kan.. Tapi Bila aku tengok Rap Battle Malaysia, dah mcm pertandingan Mengutuk dan Mengumpat pihak lawan dengan berirama pantun melayu.. HAHA.. nak aku tunjukkkan contoh x? Ok2 Cmni..


"mohon maaf atas pemandangan background yg sangat pedih mata memandang"



Dah tengok? haaa.. dia lebih kurang cmtu laaa..tapi bahasa yg depa gunakan mmg lagi dahsyat n lagi ganezz laa kan.. Segala binatang dalam hutan tu abes depa sebut.. Sebenaqnya aku xbrapa nak suka sangat ngan apa yg depa buat ni, sebab kesian kot tengok org kena caci right on their face kat depan org ramai.. tapi kalau depa masing2 professional masa battle ni so, xpalah.. Lebih baik daripada merempit kan? hehe... Aku bukan lah nak menggalakkan budaya2 pelik ni tersebar kat Negara kita ni.. tapi bnda ni mmg dah tersebaq dah pun.. So, biaqla depa lawan Rap n sapa kalah just nanges sorang2 kat dalam jamban cangkung( perlukah?) rather than Lumba haram kat highway pastu end up dua2 mampuih katak..   Tapi kalau boleh lawan bnda yg lebih berfaedah tu lagi ok la kan.. Anyway, thats about Rap Battle so ,Yo! kalau ada sapa yg nak lawan rap dengan aku, yo..yoyo.. maila.. hehe..Just melawaking..

Assalamualaikum..




Sembang2: Nyanyi2.. :D


Assalamualaikum..
Hai kawan2... Malam ni xda apa sangat nak share so aku pun bercadang nak men"sumbang"kan sebuah lagu untuk pengunjung2 kedai kopi aku ni.. hgpa dengaq la noh.. dengan lupa lirik n silap chord suma ada( barulah real kan?) ..haha.. Dengaq la noh.. :D 
(Sebarang komen hendaklah disimpan didalam hati sampai 2070..)
Thats all for tonite.. 
Assalamualaikum..

Pengalaman: Geng Sekolah Aku :P


  
Assalamulaikum..
Tengahhari kawan2!  Act aku baru ja settlekan urusan Temuramah NSTP dengan adik aku si Imansyippo tu.. Temuramah guna SkyPe ja.. tapi adik aku nervous mcm ngan apa lgi.. haha.. cakap mengalahkan burung Gagak.. 

Saya..arrrr... arrr...arrrr...rrrr..arrr... suka makan...arr..arrr..arrr nasi..

Lebih kurang cmtulah Interview dia tadi.. haha.. lawak btoi.. xpa2, maybe sebab dia budak lagi kot... nnt dah besaq nnt jadi mcm abg dia la.. (puih!) haha.. Ok2.. Sebenaqnya dalam entri kali ni aku nak sembang2 tentang pengalaman aku masa kat Sekolah Menengah Kebangsaan Bakar Arang dulu... Secara khususnya lagi tentang geng aku kat sekolah tu dulu... Geng kami nilah yg digelar budak Hot Terbakaq Sampai jadi Arang (PUIH..PUIH..PUIH!!)..kah3.. xla, xhot pun.. kami geng budak2 besa2 ja... tapi dok kelas depan laa ( NAK BERLAGAK JUGAK! puih!) haha.. melawak ja weh.. 


Ok, mula2 kisah dia cmni.. Dulu dalam kelas aku, ada 6 orang budak lelaki macho sepanjang zaman (SILA MUNTAH BERDARAH!).. Nama kami Ki**,  AR##,  Ik@a*,  Da*a#, C*p%t, dan jugak Fithr*.. Kami mmg rapat.. rapat sekali.. sungguh merapatkan.. (ERR..).. Bila dah ada geng tu apa lagi, mau ada nama geng la plak.. So kami pun pilihla nama yg paling menunjukkan kami ni geng jejaka terhebat abad ini.. Nama geng kami ialahhhhhhh... Geng Teluq Sedunia (GTS).. haha..mmg bunyinya agak pelik tapi kami xkisah...Act kami kisah la jugak sebab tu kami tukaq nama kami kepada Giga Titan Squad.. Siap ada baju lagi beb! haha...


Nak menjadikan kisah kami ni mcm kisah dalam drama TV melayu, adala pulak sekumpulan gadis2 yg jugak berkawan rapat sesama depa duduk sekelas ngan kami... Nama geng depa BBS n sampai sekarang ni aku tatau what the heck are those letters stand for.. tapi depa ni suma baik2 la.. suka study, bertengkaq, makanaftersekolah,lepak ngan GTS.. setelah sekian lama depa ni berkawan baik dengan GTS, kami pun bercadang untuk Menggabungkan group kami jadi satu... Nama kami ialahhhhhhhhh... GBS..apakah maksudnya? aku pun tatau...Sejak kedua-dua kumpulan ni bergabung, mcm2la yg kami buat sama2.. N sampai sekarang ni kami dok rapat lagi.. cuma adala sorang dua yg dah jarang berhubung... 

Dingdong! Ok, mai balik ke Alam nyata tahun 2012.. tadi tu aku terkenang zaman sekolah menengah dulu.. Awat tetiba terkenang? Sebab aku tertengok gambaq geng2 budak sekolah mana ntah kat FB td.. thats why la rasa mcm nak cerita pasai geng aku jugak.. hehe..  So, sorilah enty kali ni panjang gedabak la plak... n kalau hgpa free2, jomlah jalan2 kat blog geng2 aku ni..


Assalamualaikum..

Tips: Asing Kepala Taugeh "Tension-free"

Monday, July 23, 2012
Assalamualaikum..

Whezzup2 people! Dah masuk hari ketiga posa, amacam? boleh tahan lagi 27 hari dak? mau xmau kena boleh la noh... Malaysia boleh! Ok, lately ni aku agak sibuk sikit.. sibuk apa? sibuk dok design blog untuk beberapa pengusaha industri kecil dan sederhana.. hehe.. Daripada lepas zohor td sampailah sekarang ni, aku baru ja siapkan satu lagi blog untuk Company Pustaka Amani Entreprise.. Basically Pustaka Amani Entreprise ni juai barang2 macam songkok, tudung, buku2, minyak2 dan sebagainya lah..nnt aku akan buatkan entry about this company k.. kot2lah ada yg berminat nak beli2 minyak jerslin dan mcm2 lagilah.. hehe..papepun, alhamdulillah sebab ada jugak org yg bagi kepercayaan kat aku untuk jadi designer depa.. hehe.. its an honour.. :D


Ok, arini tuankedai nak kongsi satu tips dengan kawan2 suma.. Tips yg ringkas dan mudah dan efficient.. hehe.. tapi bnda ni sesuai untuk kaum perempuan jela kot becoz x ramai budak2 laki yg buat bnda ni... Ok, nama tips ni " Tips Nak Asingkan Kepala Hitam Togeh Tensionfree".. maksudnya, cara2 nak cabut kepala hitam taugeh yg xtension.. Hgpa tau dak apa tu kepala itam taugeh? Ala, bnda yg warna hitam kat atas kepala taugeh tu laaaaaa...kalau hgpa rajin tolong mak hgpa masak msti hgpa tau... Td tiba2 mak aku mintak tolong aku cabutkan kepala itam taugeh tu...Aku pun tolonglah, cian mak aku buat kerja sorang2, so aku tolong cabutkan.. Dalam dok cabut2 kepala taugeh tu, tiba2 kepala aku terlintas  untuk cabut kepala taugeh dengan lebih effisien.. cara dia cmni...



 1. Ok, mula2 sekali keluarkan taugeh2 hgpa tu daripada plastik beg.. n then letakkan taugeh2 tu secara selerak kat atas satu permukaan meja yg berwarnah cerah, mcm putih, kuning dan sebagainya la.. dengan cara ni senang sikit hgpa nak nmpak kepala2 itam taugeh tuuu.. Selerak2kan ja taugeh tu tau... Pastu hgpa pilih la kepala2 itam yg terselit kat celah2 taugeh tu suma.. 








2. N then, hgpa asingkan kepala itam taugeh tu daripada taugeh2 lain.. letakkan kat atas pinggan yg berasingan yer kawan2.. ehehehe.. japgi buang ja kepala2 hitam ni suma dalam tong smpah..












 3. N finally, bubuh la taugeh2 yg elok tadi dalam bekas yg lain.. n there you gooo! dah siap pun pengasingan kepala hitam taugeh hgpa.. x sampai sepuluh minit pun tau.. haha.. seyezly! Mmg nampak mcm pelik sikit tapi mmg berkesan.. So, lepas ni kalau mak hgpa mintak tolong asingkan kepala hitam taugeh, ingatlah apa yg hgpa belajaq kat kedai kopi aku ni yer... Cuba jangan x cuba! 








So, itu sja lah yg tuankedai nak kongsikan dengan kawan2 semua kali ni.. Dalam bulan posa ni apakata kita kutip pahala lebih sikit dengan mmbantu mak kita asingkan kepala itam taugeh tu kan? hahaha.. So, thats all from me...

Assalamualaikum

Pengalaman: Aku Dan Mercun

Saturday, July 21, 2012
Assalamualaikum..
Whaddup gengs! Second day of puasa seems to be much better isn't it?.. Masa first day smalam still dok biasakan diri lagi tapi arini perut aku dah jadi lebih bertenaga dan bersemangt.. hehe... Sebenaqnya arini aku nak cerita tentang pengalaman Aku dan Mercun.. Tersebutlah kisah Tuankedai dan kawan2nya terjumpa seketul mercun ketupat.. kwn2 tau dak cmna rupa mercun ketupat tu? bntuk 4 segi n nmpak mcm ketupat.. It looked harmless but the fact is, it is not as harmless.. So, kami terjumpa mercun tu kat tepi longkang, kalau xsilap aku..Ops, lupa nak habaq, masa kejadian ni berlaku aku masih lagi kecik..tadika pun belum lagi kalau xsilap aku..... Ok, sambung cerita.. Lepas kami jumpa mercun tu, kami x trus bakar kat sumbu mercun tu.. tapi kami bogelkan mercun tu.. n kami amek isi perut dia ja a.k.a belerang... Lepas tu kami pun taburkan belerang tu kat atas lantai jiran sebelah rumah aku.. Pastu apa lagi? mmber aku pun try la cucuh ( bakaq) belerang tu nak tgok apa yg jadik.. tuptaptuptap, xda apa yg jadik.. So, aku pun dengan berani dan kereknya mengambil pencucuh api tu lalu pergi menggantikan tempat mmber aku tadi tu.. Kesilapan aku is that aku duduk terlampau dekat dengan belerang tu.. N nak jadi cerita plak.......






Emoticon
EmoticonEmoticon

Belerang tu menyala... Dan membakar dengan rancak sekali ( tudia bahasa aku!).. Yang sedihnya, sekali dengan muka aku kena sambaq.... Abes kening2 n segala bulu yg ada kat muka aku terbakaq sekali... Mata aku jgn cakap lah, mmg pedih gilagilagila la.. dah la silau.. Pastu aku pun balik la rumah dengan rupa yg dah nmpak macam toyol warna coklat.. Family aku mula2 terkejut pastu suma pakat gelak kat aku..hahaha... mmg padan muka aku... Ni, nak nasihat kat kawan2 sekalian supaya jgn tiru mcm aku noh.. saja cari padah.. nasib bek xbuta.. keh3.. So, tu lah cerita Aku dan Mercun..  Itu sajalah yg aku nak kongsikan dalam entry kali... Nnt bukak posa mailah makan kat kedai kopi aku yerrr kawn2



Pengalaman: Kisah First Day Puasa


Assalamualaikum..
gambar hiasan tapi lebih kuranglaa..
Hai kawan2..  Cmna posa stakat ni? sekarang tengah pukul 3.30 petang.. Ada x yg menangis teresak sebab kebuluran.. ataupun ada x perut sesapa yg dok berkeroncong lagu Nuraniza Idris?  Kalau ada tu hgpa toksah dok tension tau, hgpa nyanyi ja sekali... haha.. Most of perut other Muslim pun tengah dok memainkan lagu2 terkini di radio ERUT.Fm.. Pagi tadi sahur yg sangat simple tapi mmg kenyang sebab aku buh nasik setimbun.. hehe.. Lapaq dari malam semalam...  

Malam japg aku xbukak posa kat rumah, aku bukak kat luaq dengan Kak Ngah n Abg Ipar aku... Kena bukak kat luaq sebab nak p check out tempat Bazaar yg kami nak berniaga tu...So, arini xmerasala masakan mak aku.. T.T.. xpa2, esok lusa tulat tubin tiles tokut ada lagi.. Gpun aku mmg suka meniaga pun.. So, I'll be fine.. Tapi, kalau ada kawan2 yg sudi nak share dengan aku makanan yg hgpa plan nak masak untuk berbuka posa japgi pun ok gak.. tulis kat bawah yer..

So, arini siap edit satu lagi blog.. Blog tu milik ayah kepada Budak Comel yg bercadang untuk juai kopi dan mcm2 lagi makanan dan minuman kat situ.. Nama blog tu Karim Coffee House.. Boleh jenguk2 situ kalau hgpa nak tempah kopi.. tapi for now dia x start lagi, nnt dah start aku akan inform kat sini k.. So, tu sajalah yg aku nak kongsikan dengan kawan2 suma...  


Sembang2: The Best Ramadhan..

Friday, July 20, 2012
Assalamualaikum..

Ada x mana2 situasi kat atas yg terkena kat batang hidung kawan2? haha.. kalau ada,  mmg padan hidung hgpa.. keh3... Bnda2 ni actually apa yg selalu jadik kat aku, tapi aku rasa org lain pun lebih kurang sama jaa..baik hgpa ngaku cepat.. ngaku la weh! hehe.. Mesej aku untuk kawan2 adalah, marilah sama2 kita jadikan posa taun ni sebagai posa yg paling perfect dalam hidup kita..Xmau dah dok tidoq start daripada lepas subuh sampai pukui 6 petang... Xmo dah dok terbuat bnda2 yg makruh ataupun yg mmbatalkan puasa.. Xmo dah dok p hidu sini sana... Xmo dah mandi lama mcm ada TV plak dalam bilik mandi tuu.. Xmo dah dok buat letih macam p baru lepas balik kerja buruh kasaq indon!.. Nak elak suma tu n nak buat posa kali ni baikkkk punyaa ( gaya Dafi).. Mana la nak tau kot2 taun depan dah xda chance nak sambut posa... So, sama2lah kita usaha na.. :D

Assalamualaikum

Pengalaman: Taraweh n Edit blog Along

Assalamualaikum..

Malam kawan2! Tuankedai baru balik daripada smayang sunat taraweh.. Yep, aku buat 8 rakaat ja.. Biaq sikit janji istiqamah.. tapi yg sedihnya, aku xboleh nak istiqamah sangat sebab malam2 berikutnya aku kena jaga kedai seluaq jeans n tudung kakak aku... Tapi insyaallah aku akan cari gak ruang dan peluang to do Taraweh.. hehe.. Dok cakap pasai taraweh aku ja, hgpa p dak td? hehe... Kalau p baguihla, kalau xpa nnt bila2 boleh buat hgpa buat la noh.. :D 



So malam ni xda pa sangat pun yg aku nak ceritakan kat kedai kopi aku ni.. cuma siang td aku tolong edit blog Pusat Jalur Lebar Felda Komuniti Gunung Bongsu .. Cerita dia mcmni, Kak Long aku kerja kat Pusat tu sebagai manager  n dia pernah la buat blog untuk pusat jalur lebar dia tu.. tapi xbtoi2 buat.. So, dia pun minta la tolong adik dia ni untuk edit2 sikit blog dia tu... Aku pun tolong lah edit-edit sikit..
Aku tukaq header blog tu, aku tukaq background dia, n aku tambah2 sikit bnda baru.. So, kalau ada kawan2 yg berminat nak usha2 n get to know more about PJK FELDA GUNUNG BONGSU, boleh la klik kat sini ...



tukaq menatang ni..


tukaq header..


N finally, mcm nilah rupa nya..



So, tu jalah yg tuankedai nak ceritakan malam ni... Projek seterusnya is to design a blog untuk ayah Budak comel yg nak buat business juai kopi Online.. mmg matchinglah  dengan kedai kopi aku ni..hehe.. nnt apa2 aku akan ceritakan kat sini noh... So thats about it for tonite, lepas ni nak makan sambil tengok bola, kelantan lawan QPR.. jom3! hehe.. 


tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol
Assalamualaikum




Pengalaman: Lagu Sayup Ramadhan Aku...

Thursday, July 19, 2012
Assalamualaikum..
Hai kawan2 yg sudi singgah kat kedai kopi kimijamai!!  hgpa excited x nak posa ni? aku excited! hehe.. mcm2 bnda best yg akan datang bersama2 dengan bulan ramadhan ni.. Sangatlah banyak kelebihan bulan posa ni kalau kita pndai memanfaatkan segala peluang yg ada... Perut yg lebih ramping, jiwa yg lebih tenteram, ilmu yg lebih banyak, pahala yg setinggi gunung eberest pun boleh kita dapat kalau kita rajin untuk buat segala yg di-sarankan.. Tapi dalam entry kali ni aku just nak share ngan hgpa lagu2 yg sentiasa buatkan aku teringat kat bulan posa ni.. Kalau dengaq ja lagu2 ni msti hati aku akan stop sat, pastu melayanglah aku masuk kedalam alam puasaa.. Aku agak pasti kalau kawan2 yg dok baca ni sebaya dengan aku, msti hgpa akan rasa bnda yg sama... So, jom find out lagu2 tu na..



DIARI RAMADHAN RAFIQ OST
  • Cerita Diari ramadhan rafiq ni aku sangat suka dengaq lagu ost cerita ni..sangatlah comel n catchy..haha..tapi cerita dia pun comel mcam lagu dia jugak..Harap2 sangat TV3 tayang cerita ni this year... pliz TV3, I'll pay u guys extra duet raya.. ;P




OST JEJAK RASUL
  • Bukan tuankedai nak bajet baik ka hape, tapi aku mmg suka tgok JeJak RASul.. mmg dari kecik lg aku dok tgok, sebab tulah kalau rindu kat suasana bulan posa, aku akan p ke YOUTUBE n Play lagu ni.. walaupun pendek n xda lirik pun tapi mmg lagu ni sangat berkait rapat dengan Ramadhan.. Yg lebih bestnya, jejak rasul selalu ditayangkan time nak berbuka posa dah, so boleh la kill some time dengan bnda yg ilmiah sikit.. heee..




AKAN KU JUMPA


  • Lagu ni actually OST untuk cerita Syurgamu Ramadhan yg ditayangkan kat tv3 masa bulan posa 2 taun lepas.. Cerita yg best n lagu yg mmg meruntum jiwa, thats why la kesan cerita ni cukup kuat kat aku.. Kalau dengaq ja lagu ni, trus aku melayang masuk bulan posa masa aku kat sekolah dulu.... alahai, sayupnyaaaaaaa... :") 



So, tu sajalah yg aku nak share ngan kawan2 suma, kalau ada yg nak kongsikan ngan aku, hgpa bolehla share2 kat bawah tu na... hehe... Selamat Menyambut Ramadhan kawan.... :")
Assalamualaikum



Sembang2: Rakun angkat Kucing

Wednesday, July 18, 2012
Assalamualaikum..
Howsithanginy'all?.. kwn2 yg tuankedai sayangi sekalian dah makan? kalau belum tuankedai nak belanja mee goreng Kimijamai special... Sebab apa special?  sebab dalam mee goreng tu aku buh belacan, tmpoyak n minyak grease sikit.. haha.. Barulah special sampai kwn2 terbawa-bawak ke tidoq..  melawak je tau :D.. Well, arini xda pa sangat yg aku buat, just siang tadi ada mmber nak belanja makan, pastu p bantai karoke 10 lagu.. hehe.. So, gambar yg dipilih pada malam ni adalahhhh...








Ok, apa yg hgpa tengah dok tgok ni kat dalam gambaq sebelah ni adalah btoi dan real.. bukan hasil photoshop mahupun Paint.net.. mmg gambaq ni sahih.. Dua ekoq squirrel tengah dok berlawan pedang.. Yg sekoq tu kena cucuk n hampir K.O namun berjaya diselamatkan di hospital besar SG. Petani( PEMBUHUNG!).. ok2, dia dihantaq ke klinik bergerak 1Malaysia jaa.... tapi mmg berjaya diselamatkan laa.. Dengaq kata depa berebut Squirell Gigirl.. muehehe... Hgpa2, hgpa tau kan apa yg aku dok ckap ni aku merapu ja.. so, jgn percaya noh..




Gambaq kedua ni sangatlah comel.. ataupun org putih kata "kiut miut".. Ada x spa2 yg tatau binatang yg dok berdiri tu nama apa?  yg berdiri tu Rakun dan yg kena dukung macam princess tu Gajah Sumatera tenggara( KUCINGLAH!).. Aku pun tataula apa kesnya si Rakun tu boleh p angkat kucing tu masuk rumah si cameraman ni.. tapi pada anggaran aku, kaki kucing tu terseliuh sebab terlanggaq batu masa dok bersiar-siar petang pastu jatuh tergolek depan rumah /sarang rakun tu... Thats why la rakun tu tolong mai hantaq kucing tu balik.... tapi tatau la cerita sebenaqnya cmna... yg pasti, gambaq ni real... :D




wokehlah, thats about it for tonite.. a short update about tupai lawan pedang n rakun usung kucing..hehe... itu sajalah, dah abeh blum makan mee goreng special aku td? hehe..

assalamualaikum








TIPS: Kesan Anai2 sebelum Terlambat..

Assalamualaikum..
Hai kengkawan yg tuankedai sayangi.. jemput2 masuk yer, arini sapa beli ayaq kopi dapat free skyjuice bersaiz JUMBOO..  sapa mau sila angkat  kerusi n lempaq kat lappy masing2 ( PLIZ DONT!)..haha.. Aku rasa mcm dah berkurun ja aku x share Tips2  ngan penunjung2 kedai kopi aku ni.. So today tuankedai nak share lah ngan kawan2 satu tips yg agak berguna... P amek pen ngan kertas dulu, salin tau...  and tips yg aku nak Kongsikan ni berbunyiii.. "Tips untuK Kesan Anai-anAi".. Untuk pengetahuan kawan2, anai2 ni merupakan serangga yg sangat comel tapi kurang ajaq sikit.. Depa jenis makan suma bnda yg dok depan mata depa.. Cakap ja apa, katil, meja kayu, meja plastic, buku, surat cinta aku, gambaq, baju2 aku masa kecik2 dulu, hampir suma bnda depa bedal... yg aku panasnya, depa makan xminta izin.. tu yg geram tu.. tau2 dah berlubang dah seluaq aku..  So, brdasarkan kajian aku selama ni, aku dah temukan simptom2 kedatangan ANAI-ANAI!!! jeng3... jom find out!





1. Bunyi-bunyia aneh datang dari almari, pintu dan segala yg diperbuat daripada kayu..

Kalau hgpa terdengaq bunyi-bunyi aneh macam ada bnda dok ketuk2 almari ataupun meja hgpa, hgpa janganla p menjerit mcm nmpak hntu plak.. xda hntu aih nak nyorok dalam tu...  Bunyi tu datang daripada anai2 yg tgah dok tokak ( gigit dan kunyah) almari ataupun meja hgpa.. So, cepat2 amek ridsect and semburkan kat tempat tu... selalunya bunyi yg dikeluarkan ialah seperti berikut..


  • tik..tik..tik..tik..
  • krk..krk..krkk





2. Kehadiran habuk kayu misteriii...

Selalunya, akan ada habuk2 kayu yg halus2 dok berterabuq kat area meja2 atau belakang almari kayu hgpa.. Kalau hgpa nmpak cmtu, jangan la tuduh almari/meja hgpa berak merata.. tu bukan salah depa, tapi tu angkara ANAI2 yg makan xcuci.. haha.. Kalau ada terjumpa habuk2 kayu mcm yg aku habaq ni, hgpa boleh la try spray ridsect sekali lagi..  btw, aku bukan nak promote ridsect tau..  jgn tunggu sampai anai2 dah makan satu almari tu baru nak amek tindakan yer kawan2.. bahaya!




3. Kayu Mereput dengan ganJilnya..


Yangterakhirsekally, kalau ada barang2 kayu hgpa yg mereput lebih kurang macam gambaq kayu kat sebelah kanan ni, berkemungkinan besaq ada anai2 yg dok berparti dalam tu.. So, better hgpa spray RIDSECT kat situ bagi anai2 tu pening sikit..  Kalau dibiarkan lama2, mmg rosak alat2 kayu hgpa.. So, cuba p usha2 barang2 kayu hgpa ada yg jadi cmtu x?






Orait.. tu sajalah yg aku nak kongsikan dengan hgpa, penting untuk aku ingatkan, anai2 ni cepat membiak, so kalau hgpa nak bunuh depa, bunuh suma sekali.. sebb kalu ada yg tertinggai hidup, depa akan secara aktifnya menghasilkan baby2 baru.. So, take note yg tu noh.. 

prinsip anai-anai seduniA : sikit-sikit lama2 satu rumah kami telan..


So, sama2lah kita mencegah depa daripada memusnahkan rumah kita..
assalamualaikum

Pengalaman: Top 5 Anime pilihan hatiku..

Tuesday, July 17, 2012
Assalamualaikum
Aku lahir tahun 1993.. n otak aku mula berfungsi secara aktif masa umuq aku 3 taun dan keatas.. sejak tu, mcm2 bnda yg aku store dalam kepala hotak aku ni.. Kawan2 tau dak yg otak kita ni boleh simpan memori sejak kita mula mengingat sampailah kita mati ( 1.2 x infinity Gigabait).. hebatkan? tapi xramailah yg boleh recall balik every single detail of perkara yg jadik dalam hidup masing2..  Otak kita mmg boleh simpan banyak bnda cuma kita ja yg tatau cmna nak keluarkan balik bnda yg dah otak kita simpan sejak kita kecik dulu.. tapikan, ada satu bnda yg otak ni dok simpan sejak aku umuq 4 5 taun sampai sekarang n aku mmg boleh recall balik bnda tu... nak tau apa?


ANIME@KARTUN!

Yep, thats rite anime ataupun kartun, selain daripada tu mmg banyak lagilah bnda lain tapi kali ni aku nak cakap pasal "Anime@kartun dan KimiJamai".. Apa yg aku nak kongsikan adalah list of 5 anime@kartun yg mmg terbaik yg pernah aku tgok!  Aku Kebudak-budakkan? ek'elehhh..hgpa pun tgok gak btoi dak? haha. toksah dok gebang laaa... yg pompuan msti pernah tgok Sailormoon...n yg laki msti pernah layan Dragon Ball kan ? haha.. kita sama ja.. Gimme5!!! :D So, jom find out carta anime@kartun pilihan aku.... ( drumrolllll.... bdum tisss!!)



Kedudukan kelima jatuh kepada DIGIMON!.. Digimon yg first jelahh.. yg second third forth n so on aku dah xbrapa nak suka dah.. Digimon first ni yg bestnya sebab budak2 ni suma tersesat truih dalam dunia digimon ni... Depa xboleh nak kuaq masuk mcm dalam DIGIMON 2 n 3.. Dulu aku derek dok brebut ngan adik2 aku.. Aku cop Taichi ngan Agumon, pastu sibuk ja depa nak cop jugak.. sikung sekali baru tau.. hehe.. Cerita DIGIMON ni ajaq aku erti persahabatan n rasa sayang terhadap binatang... Soronok ngat tengok dulu...






Tempat keempat jatuh di tangan KERORO!! tiap2 kali aku tengok cerita ni msti aku gelak sampai nak tercirit ( hyperbola alert!) Sumpah lawak weh cerita ni.. Dahla katak ja pun, pastu bajet ada planet sendiri..  Cerita ni pasai sekumpulan katak daripada planet apa ntah aku xingat.. Mission depa kat bumi ialah untuk tawan bumi.. pfft.. dalam usaha depa nak tawan bumi tu macam2 la masalah n konflict yg depa tempuhi (jiwang alert!) kah3... xbleh blah bila tengok cara depa perkenalkan diri... hehe.. hgpa cubalah layan..mmg layaaannn..







Tempat ketiga semestinya milik YU-GI-OH!!! yugioh ni bagi aku mmg satu cerita yg sangat lah epix mengalahkan hikayat serong mahasiswa..Cerita ni tentang permainan kad yg dimainkan diseluruh dunia... hgpa tau dak, masa ntv7 dok tayang cerita ni dulu, aku habes beratus-ratus ringgit semata-mata nak kumpui kad2 yugioh ni.. Time tu kat taman aku ni mmg aku lah yg paling tera bab2 lawan kad ni... Walaupun dah abes beratus untuk kad ni, aku rasa sangat berbaloi sebab permainan yugioh ni melatih aku untuk lawan mengunakan otak dan strategi.. So, cerita Yu-Gi-Oh ni mmg dah bagi impak yg sangat besaq dalam idup aku..





Tempat kedua jatuh kepada DRAGON BALL!! ok, aku rasa xperlu aku nak terang banyak2 kenapa aku sangat suka cerita ni.. jalan cerita, karakter, dan konflik dan twist dalam cerita ni mmg buat pungkoq aku melekat depan TV tiap2 ari sabtu ngan ahad  masa aku kecik2 dulu... Aku membesar dengan cerita ni... So, segala jalan cerita n lagu n semualah tentang Dragon Ball ni mmg dah melekat dalam pala otak aku ni... Bila teringat jatuh basikal masa umuq 6 taun, teringat jugak kat dragon ball.. zaman kebudak-budakan aku mmg sangat bersangkut dengan dragon ball.. Dulu, sumanya nak ada muka goku.. seluar luar dan dalam, beg, pensil, pensil box n macam2 laa.. kenapa xdapat tempat pertama? sebab ada yg lebih baik daripad Dragon Ball.. Dragon Ball ni kelemahan dia cuma satu, Lama sangaaaattttttttt......





Tempat pertama dimenangi oleeehhhhhh!!!!!!!!!  SHAMAN KING!!! hehe... Shaman king ni lah cerita kartun@anime yg paling best pernah aku tengok.. Jalan cerita simple tapi penuh dengan twist dan konflict.. Cerita ni berkisar tentang Asakura Yoh yg bercita nak jadi Shaman King n dalam usaha dia nak jadi shaman king tu mcm2 lah yg jadik...  Tentang daripada org lain yg nak jadi shaman king jugak, persahabatan n macam2 lagi lah... Lawak pun ada gak dalam cerita ni.. Yg menambahkan ke-stailo-an cerita is that depa boleh upgrade senjata hantu2 depa.. nama hantu yg geng dengan Asakura aka hero ialah Amidamaru... Kalau hgpa tengok sampai abes crita ni, aku berani jamin hgpa xkan kecewa...  Setiap episod dipenuhi dengan aksi2 yg padat ( cakap mcm iklan Tv




So thats about it... ni suma hanyalah sedikit pendaPat daripada aku.. Maybe ada yg xpuas ati n cakap 

"kenapa x letak ONEPIECE!??"
 "mana NARUTOOO???? "
"kimjamai ni xpernah tgok DETECTIVE CONANN ka??"
"DOREMONNN???"


Haha, memandai ja aku assume.. like i said, ni pendapat aku ja.. in my small world, cerita2 nilah yg jadik pilihan hatiku... btw, aku xpernah tgok lagi ONE PIECE... kawan2 aku kata best... Nntla aku layan.. so cukup sampai disini.. nnt sembang2 lagi noh kawan2...

Assalamualaikum
 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger