Sembang2: Muka Artis Mana Sama ngan hgpa?

Saturday, June 30, 2012
Assalamualaikum kengkawan dan sahabat handai suma..
hgpa nak dengaq satu cerita dak? Td, aku p la blogwalk kat blog mmber2.. pastu, walk punya walk aku pun tibalah kat blog seorang gadis ni.. n aku telah terjumpa dengan seketoi entry yg buatkan aku berfikir..hehe.. nak tgok x apa bnda yg gadis tu tulis? nah tgok bawah ni..

kalau nak besaq , tekan ja kat gamaq ni..


lepas baca entry dia ni, trus aku terpikiaq bila la aku nak dapat chance untuk tgok doppleganger aku... hehe..cmnala agaknya rupa depa? ( mstila sama ngan aku =.=' )... jadi, aku pun bergegasla ke MR Google n aku pun bukak la satu website yg aku dah tinggai lama... iaituuuuu.... MyHeritage...hgpa tulis ja kat google MY HERITAGE n mmg website ni la yg terpacui kuaq dulu... Dulu kecik2 mmg selalu la dok buh gambaq sendiri n gambaq2 mmber kat sini..pastu esoknya main ejek2..muahaha..tapi lani dah besaq n muka pun dah len sikit, so maybe ada perubahan la kot dalam keputusan Myheritage ni..so aku pun try...

gooooogle jaa..





Dah sampai kat sini hgpa klik dekat celebritie&fun



 Pastu click Celebrity College



Pastu klik create my collage


Pstu upload la gamaq yg mana2 yg sesuai...aku saja ja p upload gambaq poyooyoyos aku..nak tgok muka artis mana yg sama dengan muka poyo aku..hehe..




Lepas tu biaq dia scan for a few seconds 


And then pooooooff! siaplah... tgoklah muka2 org yg lebih kurang dengan hgpa..haha..untuk aku, ni haa... yg aku kenai cuma budak kecik yg dok hujung kanan tu jaa...



Oklah, tu saja yg aku nak kongsikan, saja seronok2 jaa...hehe...kalau kita nak cari 7 orang yg muka sebijik mcam kita tu mmg susah la kan? xkan nak p ketuk pintu rumah ke rumah n cek  ada x yg muka sama ngan kita...  So, kalu ada yg nak tau jugak tu, boleh la gunakan my heritage ni untuk tgok muka artis mana yg ada iras2 hgpa..haha... oklah,itu saja..

Assalamualaikum..

Pengalaman: Jogging2 Photographing :D

Assalamualaikum kawan2...
 Petang td p jogging sat..pastu aku tringat nak bawak kamera, so aku bawaklah kamera, kot2 ada alien muncui depan mata bulehla aku amek gamaq ngan alien tu...tapi malangnya xmuncul punn... :(  sob2....  Gambar2 dibawah ni jela yg aku dapat tangkap..hehe..sori kamera murah so gamaq pun besa2 jala.. :D semoga seronok tgok gambaq2 yg aku amek td noh.. :D



lalang ka padi?

semak ka samun?

Awas ka Awie?

T ka Double L?

muka robot ka muka hgpa?

Milo ka Mila (aku lebih tahuuu)

Pasir ka jerawat? (errr)

matahari ka bulan?

Daun ka Ulat menyamaq jadi daun?

pokok kelapa ka kelapa sawit?

JPP ka JPJ ka JPK kolej?

bunga ka taik ayam?

jambatang ka jambate?

sawah ka..........(xdak idea)


itu sajalah untuk paparan kali ni.. 
Assalamualaikum..

Sembang2: Burung oh Burung...Xpaka nak Bela?..

Smiley
Assalamualaikum dear pembaca... 
Aku ada satu bnda nak sembang2 ngan hgpa ni... Aku ni jenis manusia yg sangat sukakan binatang.. xkirala binatang apa pun, sumanya nmpak comei ja bagi aku..kecuali, khinzir, lipas, dan ulat sampah... yg lain2 suma comel...N sebab tu la aku ni agak xberapa nak suka sangat dengan tindakan org mengurung binatang dalam sangkar...

KANDANG ???

Kalau kandang xpala, sebab kandang kan kebanyakannya besaq2 , so menatang2 dalam kandang tu boleh la jugak nak berlari-lari kecil dalam kandang tu..tapi sangkar, adoyai..kesian aku tgok binatang2 especially burung yg kena kurung dalam sangkaq..macam boring tahap dewa jaa... muka pun sedih jaaa...pastu mulalah aku bayangkan yg diri aku yg terkurung dalam sangkaq tu... Bapak sedih nak mmpuih!... Kalau pergi Zoo pun sama..aku rasa kesian sangat kat binatang2 dalam Zoo tu.. kalau aku ni Superman, mmg dah lama aku tolong lepaskan binatang2 tu suma.. 

Kadang2 aku terfikir, Apa pandangan Islam tentang isu kurung burung dalam sangkaq ni.. Aku pun google la kat internet... N mula2 aku tertarik dengan blog sorang Ustaz ni... dia ada tulis article tentang bnda ni... 


Ok, tu kesimpulan yg dibuat oleh Ustaz Nor Amin based on kajian dia on hadith2... kalau hgpa nak baca article tu secara menyeluruh, boleh la klik tang ni.. Mmg menarik..Baca2 la noh, kat blog ustaz Amin tu jugak dia ada share mcm2 jenis ilmu..So, harap dimanfaatkan la yer.. :D Kemudian, aku teruskan lagi pencarian aku...n aku jumpa Syed Edlee punya article..


Ok, kalau nak baca keseluruhan article beliau sila klik tang ni .Kesimpulan kedua2 ahli panel kita lebih kurang sama, yakni kalau nak bela burung dalam sangkar, kita kena bagi makan ,minum dan kasih sayang yg cukup..kalau X, xboleh bela.. Lepas tu aku pun try plak dekat youtube n aku jumpa ceramah Ustaz terhangat dipasaran aka Ustaz Azhar Idrus.. n ustaz kata

"Harus kita mengambil keseronokan dengan suara burung"
 "Bubuh dia dalam sangkar yg cukup untuk dia boleh terbang"
"kalau buh dalam sangkar kecik, setengah ulama' kata haram"


itulah sedikit sebanyak kata2 ustaz yg berkaitan dengan topik kita ni.... kalau nak dengar full, sila klik tang ni... Jadi kesimpulan yg aku dapat buat berdasarkan penemuan aku ni, kalau nak bela burung dalam sangkar tu boleh tapi...

JANGAN ZALIMI BURUNG TU
BAGI MAKAN MINUM YG CUKUP
SEDIAKAN RUANGAN YG SELESA

Ok, itusajalah for now..
tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol
Assalamualaikum






Pengalaman: Muzeum Kucing..

Friday, June 29, 2012
Emoticon
Assalamualaikum kawan2..
Sapa2 yg ada biskut kosong bntuk segiempattepat n teh "o" panas boleh la mai mencicah kat depan laptop hgpa sambil baca2 entry ni.. Ceritanya begini, family aku ni jenis yg gila kucing.. gila tu maksudnya sukasangatsangat la... cuma kakngah aku ja yg penakut kucing sikit..yg lain suma suka kucing... Dan disebabkan itu, mmg banyak la kucing yg dah kami bela sejak dari aku kecik dulu... n dalam entry ni aku nak perkenalkan nama2 kucing2 yg aku pernah bela dulu... :"(... Lets find out...


  • Era ( kucing ni jantan)
  • Kelabu..
  • Manja..
  • Perang..
  • Pak Tam..
  • Tam Gondol..
  • Tam Chik ( anak tam gondol)
  • Putih..
  • Kelabu..
  • Cumi..
  • Putih..
  • Kontot..
  • Comel..
  • Galak...
  • Oren
  • Bengkok.. 

Ada banyak lagi sebenaqnya, tapi aku dah lupa abeh...tu ja yg aku mmpu ingat.. n yg paling latest skali, kucing yg kami bela ialah si bengkok tuu.. sebenaqnya, mak aku dah nekad xnak bela kucing sebab takut sedih bila kucing tu nak mati nnt, tapi tataula kenapa pintu hati mak aku bleh trbuka balik nak bela kucing lg..hehe... its for her to know and for me to find out... oklah..itu saja for now..





Sembang2: Tabik Springg untuk kalian..

Assalamualaikum kawan2... 
Salam jumaat, Disini aku nak luahkan pentabikkan springg aku terhadap beberapa blogger yg bukan saja dah jadi femes malah dah boleh cari duit guna blog... Tambahan lagi, pentabikkan spriingg aku terhadap depa2 ni digandakan dengan kuasa dua sebab depa brjaya tarik peminat dengan mengunakan penulisan sahaja dan bukannya nyanyian atau pun tarian ataupun apa2 la... bukan senang nak tarik org untuk baca penulisan kita dan bukan senang jugak nak tarik berpuluh ribu follower jadi follower kita...even artist pun kalah tau.. n thats why la aku kagum dengan blogger2 yg dah berjaya menarik minat berpuluh ribu pembaca dan peminat untuk berkunjung ke blog depa..

TABIK SPRRIINNGGG..TOING3 !!

So , aku rasa aku nak crita kat hgpa cmna aku boleh trjumpa blog2 depa2 yg femes ni for the first time dulu.. Aku pilih 4 biji blog yg aku rasa sangat impressive dan stailo.. 



  • Blog fatin liyana ni mmg dah lama dah aku tau kewujudannya.. mmg dari sekolah menengah lagi kawan2 aku dok sembang pasai blog ni.. penulis blog ni pun mmg pandai dan berbakat.. :D Sebelum ni aku just tau2 cmtu ja, tapi lani banyak gak la yg aku tau pasai cik F.L ni..haha..






  • Blog bro ni aku kenai pada taun ni melalui mmber aku jugak.. dok baca mmber aku dok tulis entry pasai Bro ni.. So aku pun cubala melawat blog Santai Ben Ashaari tu... Blog dia penuh iklan tapi mmg menarik la... follower dia mmg belunggok la.. duapuluhribu lebih.. Tabik springg kat brother ni... ada x chance aku jadi cam brother ni? kah3...mcm tipis ja.



  • Blog Cik Hanis Zalikha ni pun aku baru ja jumpa taun ni...sebenaqnya, aku baru nak aktif berblogging taun n itu sebabla banyak blog yg mmg dah femes tapi aku baru nak explore taun ni...hehe.. Btw, hanis zalikha ni aku pernah tgok depan mata aku..hehe.masa malam award digi wwwow award..



  • Ok, cik Lyssa Faizureen ni mmg sangatlah tera.. Blog ni pun aku jumpa taun ni jugak.. masa first time aku buka blog dia, reaksi aku  adalah...WHAT THE IKANN??..,.Follower dia 50 ribu lebih n thats freakin a lot la kan... aku rasa, by far , blog Cik Lyssa ni la yg mmegang rekod follower paling banyak di malaysia ..  saya menyusun lima jari menabik spring anda berempat.. semoga trus berjaya n berjaya.. 

thats All for now..
Assalamualaikum


Pengalaman: Dua Item Simbolik

Thursday, June 28, 2012
Assalamualaikmum sedara sedari sekalian.. 
Pernah dengar x pepatah "tangan yg mmberi lebih hensem dari tangan yg menerima"... hehe..  Apakah? Saja ja buat intro guna pepatah yg agak broken sikit..pepatah tu langsung xda kena mengena dengan entry aku kali ni...  Sebenarnya entry ni ditujukan khas buat sumone yg sangat special dalam hidup aku... Yep, this entry is dedicated to you( you know who u are..hehe).. i know u are reading this ( how did i know? ) Sebab awak tu kan peminat blog saya No.1..( cewwahh, mcm ramai ja yg minat..)  I just wanna show to you that i still have the two most important and symbolic item in our rilesyenship... Walaupun saya ni jenis yg bersepah, letak barang merata, lempaq barang sinisana, pelupa ( woooa! I'm really errrr..)  tapi, i have never lost this two things.... hehe.. kenapa? Xpercaya kaaaaa?

NAH.. :)

Batu2 permata dia dah tertanggal skit.sori noh..




Benda ni mai daripada Bukit Merah.. 




kita mmg noobb..haha..

Oklah, itu saja yg nak dikongsikan
Assalamualaikum..

Sembang2: Wajah Baru..

Emoticon
Assalamualaikum kawan2... 
hgpa perasan dak? kalau xperasan tu mmg samaada hgpa buta, rabun warna, atau buta kaler atau mmg pernah langsung mai blog aku..haha... Cerita Kedai Kopi aku ni dah ada muka baru...walaupun ada bunga seketui kat tepi belah kanan tu, tapi sebab background ni agak stailo, aku pun pilih ja wat tatau... kalau hgpa nak tinggalkan jejak, hgpa boleh ja shout kat shoutbox atas tu..nnt aku p blog hgpa noh... malam ni just nak habaq kata aku dah tukaq muka blog aku jaa...tatau nak sembang pa ngan hgpa.. lepas ni mmg aku x tukaq dah kot..biaq stay cmni jaa..hehe.. 

KENAPA TUKAQ WAJAH?

Sebab template yg lama tu serabut sangat la..mcm padat sangat ja aku rasa... aku ni jenis yg simple mimple pimple ja.. thats why la kali ni aku come out dengan template yg lebih simple...  kalau ada yg xsuka, boleh la komen2 kat bawah tu na...


DOWNLOAD HTML CODE NI KAT MANA?

HTML code? ermm..sebenaqnya, aku bantai edit sendiri ja menatang ni...yg aku download cuma background jaa.. kalau ada yg berkenan nak background yg cmni gak bley la klik kat link yg ada kat blah kiri atas sekali kat blog aku ni..ala, menatang alah yg dok mcm sticker kat atas tu...klik situ noh..senang bin mudah ja nak download n install dia...


LEPAS NI NAK UBAH LAGI KA?

Rasanya dak dah kot... seksa nak mampuih nak edit segala maknikam ni...bukannya susah tara mana sangat pun tapi yg jadi seksanya sebab aku dok ada perasaan xpuas ati...tu xkena ni xkena..macam2 la...tapi finally siap la jugak... XLAWA TAPI AKU SUKA.. :) itu sajalah untuk malam ni...

Assalamualaikum 




Sembang2: Contest Header paling Meletup Gebaboohhm!

Tuesday, June 26, 2012









Assalamualaikum kawan2..
sihatkah suma? kalu sihat apa kata hgpa ikut aku join satu contest ni..nama dia boleh tgok kat atas tuu..so, sapa2 yg ada header yg booommmgebabooohm tu boleh la try...header aku xgebabomm pun..tapi saja nak join gak..muehehe...hadiah  pun menarik tertarik kau mmg tembam...so, apa tunggu lagi.. jom join by clicking..



Tips: Selamatkan Diri Hgpa...

Monday, June 25, 2012
Assalamualaikum..
 ( sila baca dengan loghat jawa pekat) Sudah genap sebulan saya bertapa di hindonesiak! untuk mendapatkan ilmu2 dalaman supaya saya dapat menjadi seorang pahlawan yg terhandal di pelosok dunia dan itulah sebabnya saya tidak lagi mmpedulikan blog saya ini buat seketika aritu...( ok, boleh stop dah).. hehe..   Dahsyat x alasan aku? 

Sebenaqnya, dua tiga arini aku p tidoq rumah mmber sat, ada mmber dari kelantan mai nak melancong kat SP.. So, aku p lah jadi Tour Guide depa sat.. memang best gila gila gila gila senariolaa.. men macam2.. n thats why la blog ni aku biarkan untuk seketika ( mcm ramai sangat ja yg dok baca blog ni).. hehe.. Xpa2, itu suma xpenting , yg penting, dalam entry ni, i will drop a very important tips untuk kawan2 suma...tips ni ada kena mengena dengan pengguna2 kain pelikat xkiralah sama ada lelaki ataupun perempuan... sebelum tu, meh nak tanya... Pernah x hgpa melalui pengalaman2 ngeri seperti dibawah bila hgpa tidoq pakai kain pelikat.. :


  • Bangun2 pagi, kain pelikat sedang menutupi muka anda dan bukannya bahagian yg sepatutnya..
  • Bangun2 pagi, kain pelikat berada dibawah katil anda..
  • Bangun2 pagi, kain pelikat sedang disidai di ampaian diluar rumah.. ( ??????? ) 
  • Bangun2 pagi, kain pelikat bertukar menjadi kain batik bercorak jawa timur...
  • Bangun2 pagi, kain pelikat lesap dan kawan2 anda sedang upload satu gambar ke dalam fb sambil pandang kearah anda serta gelak2 troll..

kalau hgpa pernah lalui pengalaman2 mcmtu atau yg seakan akan dengannya, aku ada penyelesain untuk hgpa...n kpada perempuan, hgpa boleh la syorkan tips ni kepada adik2 ataupun abang2 hgpa..serta kawan dan bf hgpa... Masalah ni selalunya timbul to those yg tidoq lebih buas daripada Singa yg dah sebulan x makan sedang mmbaham kambing biri2, dan jugak those yg duduk dengan kawan2 yg suka TROLLING in The Deep... hehe..  Tips yg aku nak syorkan adalah...





IKAT KAT AREA PINGGANG



IKAT KAT BAHAGIAN BAWAH


PAKAI TALI PINGGANG


PAKAI JA SELUAQ.. :(


Ok, itu sajalah yg aku nak kongsikan..kepada sapa2 yg nak try tu, sila2 lah...aku xtuntut royalty pun..cewwah..haha..thats all for tonite... 


Tips: Cara Nak Mantapkan...

Tuesday, June 19, 2012
Assalamualaikum...(makin lama, makin pendek greeting aku..muehehe)...  
Sapa Suka cakap omputeh (english)? ada yg suka, ada yg x suka, ada jugak yg meluat ngan menyampah.. btoi dak? Kepada yg xberapa nak suka cakap omputeh tu, hgpa terpaksalah  memaksa diri hgpa untuk suka noh...bukan pasai pa, cuma zaman sekarang ni bahasa english mmg sangat penting kalau kita nak survive dari segi akademik n ekonomi.. So, kena sama2 tryla untuk bg diri tu boleh cakap bahasa english... Bukan nak kata yg bahasa melayu tu xpenting tapi ini realiti Global skarang, bahasa english tu mmg penting untuk dipelajari sebab banyak urusan harian kita yg gunakan bahasa tu...


Watpa blajaq bahasa org kapiaq??

Tudia soalan,  berbisa anakonda punya soalan..haha..Xsalah pun kalau kita belajar bahasa asing kan? menuntut ilmu jugak kan? ibadah jugak kan? lgipun kita blajar bahasa depa ja...janganla plak kita p tiru cara depa pakai baju2 koyak, rambut warna pelangi, hubungan bebas dan lain2 tu...kita just blajaq bahasa depa...xsalah kan? Dalam dok blajaq bahasa inggeris tu, kita blajaq la bahasa arab sama..dua2 bahasa tu pnting kan? So, kita pikiaq n amek yg positf je la noh...


Ehhh...sebenaqnya malam ni aku nak kongsikan dengan hgpa cara aku blajaq bahasa Inggeris...saja nak kongsi2 ngan hgpa..kot2 la bley tolong2 sikit2... nak tau dak cmna aku blajaq bahasa inggeris? Ok, lets find out..



1. Tgok Drama, Movie, Talkshow yg cakap guna bahasa inggeris... 


  • Dengan cara ni, kita boleh perhatikan cara n nada n gaya depa sebut perkataan2 tertentu... kita jugak boleh blajaq perkataan2 baru yg xpernah kita dengaq sebelum ni.... Kalau boleh tu tgok crita yg elok2 la noh...n sebelum start tu niatkan dalam hati " aku nak blajaq sesuatu from watching this drama/movie/talkshow....Insyaallah, at the end of the day you will gain something..



2. Berlatih cakap dengan diri sendiri..


  • cara ni plak dapat tolong kita untuk biasakan lidah sebut n bercakap dalam bahasa inggeris.. kalau nak cari kawan untuk sembang2 dalam english tu mungkin susah sikit n tambah plak ngan perasaan malu kita nak cakap tu...mmg payahla kan?..So, cara yg mudah ialah berlatih cakap dengan diri sendiri...kalau boleh tu cari tmpat2 yg sesuai la na..kalau p cakap sorang2 depan org ramai mmg kena cop ''GILA" la kan... pandai2 la pikiaq.. :)



3. Cari kawan yg sporting untuk sembang2 dalam bahasa english..


  • kalau kita ada kawan yg xkisah untuk sembang2 ngan kita dalam bahasa inggeris, apa salahnya kita cari dia n sembang2 sat... toksah la tiap2 kali jumpa nak cakap mat salleh, maybe once in a while baru hgpa selit2 kan la yer... :) ehehe...


4. Sentiasa rujuk buku2 basic english rule..

  • kalau ada buku2 yg masa sekolah rendah dulu lagi ok....english ni kalau kita dah paham basic2 rule dia, dah kira ok dah...yg penting kita tau jugak sikit.. So, xkisah la kalau kita nak baca buku2 grammar adik kita yg baru darjah dua tu..kalau kita dah paham basic dia, mudah untuk kita blajaq yg selanjutnya...




tu sajalah yg aku nak kongsikan malam ni...harap2 ada antara hgpa yg manfaatkan apa yg aku habaq td ni...kalau xdapat tolong hgpa banyak, tolong sikit pun dah Alhamdulillah..ok, thats all for tonite..

tingkatkan prestasi, kurangkn kolestrol..
assalamualaikum

Pengalaman: Kali Pertama aku pegang.....

Monday, June 18, 2012
Assalamualaikum teman2 sekalian...
 dengaq tajuk macam len macam ja kan? kali pertama aku pegang apa? haha..xpegang bnda2 pelik aih...malam ni aku nak kongsikan kat kedai kopi aku ni cerita tentang pengalaman aku pegang micropon atas pentas depan org ramai.. Aku ni mmg suka nyanyi walaupun suara tu xsedap langsung... kalau lawan ngan mawi tu , mmg kompom2 la aku kalah tipis..haha..(nak berlagak jugak!)... Bab minat n hobi ni payah sikit nak terang... ada org minat gelak, ada org minat usik org , ada org minat menulis n aku minat menyanyi...mmg dari kecik g aku suka nyanyi...kluaq2 dari perut mak aku pun aku dah menangis dalam melody lagu isabella.. haha...( gebang2! ) pokoknya, nak habaq kata aku mmg minat nyanyi gila2 la...lagu nasyid ka, lagu irama melayu ka, lagu rock ka, lagu jiwa lagu cinta ka, suma lagu aku nyanyi... bak kata pepatah org putih " all me hentam ja"..  Dalam sejarah hidup aku, ada satu kisah pasal nyanyi2 yg aku rasa sangat syiok untuk dikenang.. kisah first time aku nyanyi atas pentas...


Masa tu aku still tadika lagi... kecik g..comei g..jerawat pun xdak g.. suara pun macam justine bibiaq g..haha... tuptaptuptap..aku terpilih untuk masuk satu persembahan nasyid bersempena dengan majis anugerah cemerlang TADIKA Kemas Kem Batu 10 Kuantan... mula2 aku jadi penyanyi latar ja..dok kat belakang ja pun.. kalau xingat lirik pun mmg orang lain xkan detect...so aku dengan malasnya telah nekad untuk xnak hafal lirik lagu nasyid yg kami akan persembahkan tu.. dua lagu plak tu..  aku bebai sikit sebab ckgu xbg aku dok depan...dia buh aku kat blah2 belakang.. So aku pun menunjukkan kebebalan aku dengan tidak mahu menghafal lirik lagu tu...masa praktis, aku miming ja..muehehe.. (nakai dak aku dulu? )


Hari berganti hari ( wuwuw..cewwah!) tibalah hari anugerah cemerlang tu...mula2 semuanya berjalan lancar...Until........ cikgu  datang kat aku n said...


"Si Pulan xboleh nyanyi sebab sakit...mak dia xbg dia nyanyi.... Bley x kimi yg jadi penyanyi utama? "

kalau hgpa jadik aku, apa hgpa nak jawab? lirik xhapai....emosi pun xready...most probably hgpa akan tolak la kan? tapi aku ni gatai sangat nak femes...so, aku pun cakap kat ckgu "bring it on! " hehe...Tapi aku cakap la kat ckgu aku yg aku xhapai lirik lagu...ckgu kata xpa, nnt ckgu dok belakang tirai, ckgu tolong sikit2..haha..ckgu tatau yg aku mmg xhapai truih lirik lagu tu...ingat pun ciput2 ja...muehehe..trolling sat...


Bila sampai turn kami buat persembahan mulalah kecut perut... Naik atas pentas , getaq habeh lutut2.. aku nampak ckgu dok kat tepi tirai.. hehe...pstu persembahan pun start.... masa dok nyanyi tu aku boleh    p tanya ckgu aku, apa lirik seterusnya..n seterusnya n seterusnya sampailah habeh lagu...aku xtengok pun penonton..tirai yg ckgu dok menyorok tu mmg dekatla dengan tmpat aku berdiri, so mmg clear la aku dengaq sora ckgu bg hint..




Penonton suma gelak abeh tengok telatah aku kat atas pentas tu..haha...ckgu pun muka redha jaaa....muka mak aku plak merah padam time tu...kah3..yg penting suma org terhibur... n itulah pengalaman pertama aku buat persembahan depan org ramai...itu sajalah for tonite..aku nak tutup kedai dah...

tingkatkan prestasi, kurangkan kolestrol na..
assalamualaikum...

TIPS: Sapa Marah Cepat tua.. :D

Wednesday, June 13, 2012
Smiley
Assalamualaikum warga alam maya sekalian.... 
hgpa apa habaq? kalau habaq baik, sila tadahkan tangan n say Alhamdulillah.. :) kalau ada yg dok selsema, demam , batuk2, kencing xlawas, kencing berdiri, kencing manis (bnyaknyaaaa kencing!), die-betes (betis mati?), darah tinggi rendah dan lain2, hgpa pun kena angkat tangan n say Alhamdulillah... kenapa? sebab kita suma masih bernapaih n masih diberi peluang untuk rasa nikmat sembuh and jugak dibagi peluang untuk bertobat.. ok3, harap muka hgpa suma tgah tersenyum sekarang ni... senyum mcm ni :D atau :) tau...

marah
Emoticon

kenapa kita rasa nak marah org lain...mcm2 benda la  kan yg bley buat kita marah seseorang tu..kalau mcm aku, aku akan marah kalau ada org libatkan aku ngan bnda2 berkaitan ngan fitnah memfitnah ni...dan mcm mcm lagi la kan...mcm2 bnda boleh sebabkan perasaan marah  timbul dalam seketui daging dalam badan kita yg dipanggil liver ( hati) ni... ada yg kita boleh bndung n ada yg xboleh.. Soooo, malam ni eden hondak mongajar ekau2 somua cora-cora hondak mongawal porasaan morah yg dah dok buat kocau didolam hati hgpa tu...(sori kepada org2 negri9 kerana mrosakkan bahsa anda)

Emoticon
First skali aku akan listkan cara2 nak hilangkan marah menurut cara Islam.. Mungkin ada antara hgpa2 yg dah tau bnda ni tapi aku nak habaq jugak supaya hgpa xlupa.. boleh ka dak? boleh kan? ok so, lets find out...


  •  Ubah posisi duduk.“Apabila salah seorang daripada kamu marah, dan ketika itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring” (Riwayat Muslim)
  • Ambil wudhuk.Marah itu datangnya dari syaitan, dan syaitan itu diciptakan dari api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis riwayat Abi Daud)
  • Meminum air
  • Berdiam diri apabila marah
  •  Menyampaikan kemarahan secara positif
  • Bawa bertenang dan tarik nafas dalam-dalam
  • Keluar dari rumah

Emoticon
orait, td tu adalah cara nak hilang rasa marah hgpa menurut cara islam..nak tau cara aku plak dak..cara ni aku akan gunakan bila aku marah n aku risau kot aku akan melepaskan das2 penumbuk ke muka org yg aku marah tu so aku pun melakukan perkara2 yg berikut..( penting diingatkan bahawa aku buat bnda2 ni kadang2 ja tau..bukan tiap2 kali aku marah aku buat cmni tau)..


Bayangkan benda2 lawak.

  • kalau aku mmg dok geram sangat, aku bayangkan ja yg si org yg aku marah ni tgah dok buat tarian goyang punggung si SinChan tu..haha..hgpa tau kan tarian SinChan tu?  tobat aku xjadik marah..



Anggap Org yg aku tgah marah tu Hilang Akal seketika..

  • bila aku anggap org yg aku tgah dok marah tu hilang akal seketiak ( ehh! seketika..),  rasa marah dalam hati ni akan slow2 surut n akan timbul plak perasan kesian kat org tu... hoho... (plik kah aku?)



Cari dinding Berdekatan dan lepaskan peluru Tumbukan Rasengan Chidori Cincau kat dinding tu..

  • cara ni agak menyakitkan la tapi mmg sangat berkesan...lepas2 tumbuk tu, hilang trus perasaan marah untuk 4 hari setengah..kah3..



Patahkan kayu2 yg slim..

  • cara ni kalau aku marah versi outdoor la....cari kayu yg agak2 aku boleh patahkan, aku amek pastu patahkan la dengan apa cara sekalipun.. geram punya pasai kayu jadi mangsa..



Bayangkan muka anak sedara aku n kucing aku yg comei tu..

  • bila tringat gelagat anak sedara aku atau pun kuceng aku truih xjadi marah sebab dok bayangkan aksi2 depa yg sangat kiut tuuu..hoho...

worait2...aku rasa tu sajalah kot yg aku ingat.. Marah ni satu bnda yg xberapa nak sedap n xmanis btoi dak? kalau kita marah, muka kita msti muncung, masam, pahit, payau, n macam2 lagi muka2 yg xberapa nak ensem dibuat masa kita marah kan? so, sama2lah kita elakkan marah n cuba salurkan marah tu dengan cara yg btoi noh... Tapi kadang2 kita mmg perlu marah supaya org x permainkan kita n airmuka kita x dipijak dan dilenyek2 seperti roti canai yg tercicir di tepi jalan...tapi biarlah bertempat...
thats all for tonite..

kurangkan marah, tingkat senyum..
assalamualaikum...
Tuzki Bunny Emoticon
jgn marah nnti kena jual!



cuba teka gambaq apakah ini?(klu, penumbuk aku!)





 

Blog Kimi Jamai Copyright © 2008-2014 | Powered by Blogger